HOSTA mutacja
- Atka-a1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 28 kwie 2009, o 09:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: HOSTA mutacja
Mnie w podobnym przypadku zalecono wykopanie i oddzielenie zielonej, która szybciej rośnie i zagłuszy tę kolorową. Zieloną też możesz sobie posadzić
Do znudzenia: pamiętać o wirusie i nie używać do dzielenia noża, którym było cokolwiek robione przy innej hoście , potem nóż zdezynfekować, umyć itp.
Do znudzenia: pamiętać o wirusie i nie używać do dzielenia noża, którym było cokolwiek robione przy innej hoście , potem nóż zdezynfekować, umyć itp.
Dzięki Atko Rozdzielę je - i tak w planie miałam przesadzenie, bo szukam kolejnego miejsca na hortensje
O wirusie naczytałam się zanim zaczęłam urządzać ogród, więc wszystkie moje hosty pochodzą ze sprawdzonych źródeł.
Z czystej babskiej ciekawości (oraz znajomości docelowych wymiarów tego cosia) chciałabym jednak wiedzieć co to wyrasta - podejrzewam, że jakiś przodek, tylko co?
O wirusie naczytałam się zanim zaczęłam urządzać ogród, więc wszystkie moje hosty pochodzą ze sprawdzonych źródeł.
Z czystej babskiej ciekawości (oraz znajomości docelowych wymiarów tego cosia) chciałabym jednak wiedzieć co to wyrasta - podejrzewam, że jakiś przodek, tylko co?
Pozdrawiam. Anna
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ciekawie zapowiadająca się mutacja - tylko czy taka się utrzyma???
Ta natomiast chyba już będzie trwała - drugi sezon wygląda podobnie.
Mutacja H. Antioch.
Ta natomiast chyba już będzie trwała - drugi sezon wygląda podobnie.
Mutacja H. Antioch.
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
Andrzeju, kiedyś pokazywałeś młoda mutację lancifolii ( chyba) , jak ona teraz ?
- paco
- Przyjaciel Forum
- Od: 17 gru 2006, o 20:20
- Kontakt:
Tak pokazywałem z tym, że jest ich więcej.
Pierwsza, która zaczęła pokazywać w poprzednim sezonie inne cechy, to ta z pierwszego zdjęcia powyżej. W tym roku również ma identyczny wzór liścia jak w minionym.
Druga, która już powinna być trwała, gdyż ma takie ubarwianie trzeci sezon to ta poniżej:
I trzecia, która przez dwa sezony miała tylko jeden odrost i jesienią zastała na siłę podzielona zapowiada się najciekawiej. Liście w ciągu sezonu zmieniają swoje ubarwienie jak kameleon - każdy następny liść ma inną zawartość białego, żółtego i zielonego koloru. Ponieważ już trzeci sezon tak jest, chyba również będzie to trwała mutacja - musi tylko odchorować przymusowe dzielenie i działanie majowych mrozów (co widać na zdjęciu).
Pierwsza, która zaczęła pokazywać w poprzednim sezonie inne cechy, to ta z pierwszego zdjęcia powyżej. W tym roku również ma identyczny wzór liścia jak w minionym.
Druga, która już powinna być trwała, gdyż ma takie ubarwianie trzeci sezon to ta poniżej:
I trzecia, która przez dwa sezony miała tylko jeden odrost i jesienią zastała na siłę podzielona zapowiada się najciekawiej. Liście w ciągu sezonu zmieniają swoje ubarwienie jak kameleon - każdy następny liść ma inną zawartość białego, żółtego i zielonego koloru. Ponieważ już trzeci sezon tak jest, chyba również będzie to trwała mutacja - musi tylko odchorować przymusowe dzielenie i działanie majowych mrozów (co widać na zdjęciu).
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Nasz ogród,
chyba wszyscy tutaj wpatrujemy się w nasze hostasy z nadzieją, że zmutują nam niespodziankę w postaci nowej odmiany
...u mnie jeden odrost El Nino powtórzył ubiegłoroczne odstępstwo kolorystyczne, jest też wyższy od rodziciela, mimo że ma dopiero drugi rok, a roślina mateczna jest pięcioletnia ...hmmmm....a może to będzie Great Escape...
Uploaded with ImageShack.us
...u mnie jeden odrost El Nino powtórzył ubiegłoroczne odstępstwo kolorystyczne, jest też wyższy od rodziciela, mimo że ma dopiero drugi rok, a roślina mateczna jest pięcioletnia ...hmmmm....a może to będzie Great Escape...
Uploaded with ImageShack.us
Beata
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2008, o 20:26
- Kontakt:
Tak, ale wyraźnie idzie w stronę sztuki zielonej...czyli coś w okolicach Fried Green Tomatoes.
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Nie wiem co to za hosta i skąd ją mam, NN przypomina wczesną wiosną albopictę ale jest cała prawie biała, potem robi się seledynowa a brzeg zostaje biały, później zielenieje i wygląda tak jak albopicta latem. Łatwo przypala się od słońca na brzegach.
Chciałam ją wyrzucić bo takie byle co
Miałam ja wywalić wiosną przy przeróbce rabaty , do przeróbki nie doszło więc hosta jeszcze jest.
Zobaczcie jaki ma ciekawy jeden odrost, ma 4 liście i wszystkie pstrokate, nie wiem czy warto go oddzielać i tak później zzielenieje.
Cała roślina
i 3 liście po kolei
Chciałam ją wyrzucić bo takie byle co
Miałam ja wywalić wiosną przy przeróbce rabaty , do przeróbki nie doszło więc hosta jeszcze jest.
Zobaczcie jaki ma ciekawy jeden odrost, ma 4 liście i wszystkie pstrokate, nie wiem czy warto go oddzielać i tak później zzielenieje.
Cała roślina
i 3 liście po kolei
Pozdrawiam Jola
Nie wywalaj, ona wciąż nad sobą pracuje, może być kiedyś oryginalna.
- zielono mi
- 500p
- Od: 26 maja 2008, o 19:38
Tomku teraz to jej nie wywalę ale póki nie była streaked to na prawdę była brzydka.
Mutujący pęd jest w samym środku kępy, czy oddzielić ją już teraz czy poczekać do przyszłego sezonu.
Mutujący pęd jest w samym środku kępy, czy oddzielić ją już teraz czy poczekać do przyszłego sezonu.
Pozdrawiam Jola
Lepiej oddzielić, do jesieni ładnie Ci się już ukorzeni, jest silniejszy od tych rachitycznych białych, niech więc go nie osłabiają, bo i tak nic z nich raczej nie będzie.
Oto hosta, którą zwę małpą ( syn. First Frost) - mam trzeci rok i małpa jest coraz mniejsza, w tym roku zamieniać się zaczęła w Early Times...a buuuuu
Małpie powolnice tardiany ...
Oto hosta, którą zwę małpą ( syn. First Frost) - mam trzeci rok i małpa jest coraz mniejsza, w tym roku zamieniać się zaczęła w Early Times...a buuuuu
Małpie powolnice tardiany ...
- PUMKA
- 500p
- Od: 16 sty 2009, o 10:25
- Kontakt: