Ziemia - rodzaje, użycie różnych dodatków do podłoża w uprawie roślin doniczkowych
-
- 50p
- Od: 3 lip 2008, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Najlepsze podłoże
Miałam zamiar zakupić podłoże Kronen, ale niestety w mojej okolicy nie mogłam go dostać, a zakup przez Internet to 20zł przesyłki
Znalazłam jednakże podłoże z torfu wysokiego z włóknem kokosowym Biovita:
http://www.biovita.com.pl/DoWysiewuZWloknem.html -> tutaj opis.
Na próbę zakupiłam 5l woreczek i jak na razie jestem zadowolona z jego "wyglądu" -> nie jest gliniaste jak większość podłoży, z którymi stykałam się ostatnio, zawiera włókna i ma przyjemny, brązowy kolor. Zauważyłam, że właśnie w takich podłożach uprawiane są rośliny na skalę przemysłową, więc mam nadzieję, że moje rośliny także je zaakceptują.
Zastanawia mnie jednak, czy jest coś, czym mogłabym wzbogacić to podłoże ? Z etykietki na opakowaniu wynika, że w jego skład wchodzą:
- wysokiej jakości torf
- włókno kokosowe
- kreda
- piasek gruboziarnisty
- perlit
- wieloskładnikowy nawóz
Macie jakieś propozycje dodatków ? Może jakiś drenaż...?
Pozdrawiam
Znalazłam jednakże podłoże z torfu wysokiego z włóknem kokosowym Biovita:
http://www.biovita.com.pl/DoWysiewuZWloknem.html -> tutaj opis.
Na próbę zakupiłam 5l woreczek i jak na razie jestem zadowolona z jego "wyglądu" -> nie jest gliniaste jak większość podłoży, z którymi stykałam się ostatnio, zawiera włókna i ma przyjemny, brązowy kolor. Zauważyłam, że właśnie w takich podłożach uprawiane są rośliny na skalę przemysłową, więc mam nadzieję, że moje rośliny także je zaakceptują.
Zastanawia mnie jednak, czy jest coś, czym mogłabym wzbogacić to podłoże ? Z etykietki na opakowaniu wynika, że w jego skład wchodzą:
- wysokiej jakości torf
- włókno kokosowe
- kreda
- piasek gruboziarnisty
- perlit
- wieloskładnikowy nawóz
Macie jakieś propozycje dodatków ? Może jakiś drenaż...?
Pozdrawiam
„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
- Terry Pratchett, Kosiarz
- karpek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiesz, tak myślę, że trochę w tym wszystkim to jest taki "pic na wodę". Co to np. znaczy - cytuję: "wyjątkowo dobrany skład chemiczny". Oczywiście zgadzam się, że w jednej ziemi rośliny rosną dobrze czy nawet wyjątkowo - a w innej nie - czyli słabo.
Skoro ta ziemia Ci "odpowiada" to ją stosuj. Dopieszczać już nie ma specjalnie czym. U mnie mimozy pięknie rosły i kwitły bezproblemowo w mieszaninie zwykłej ziemi uniwersalnej, torfu kwaśnego wysokiego i najzwyklejszego "siwego" piachu. Kredy to raczej mimozy nie lubią.
Osobiście nie kupuję takich wyspecjalizowanych (oprócz tej do storczyków) mieszanek a robię ją sam. Zawsze, do tej pory jakoś to wychodzi i chyba moje rośliny nie narzekają.
Skoro ta ziemia Ci "odpowiada" to ją stosuj. Dopieszczać już nie ma specjalnie czym. U mnie mimozy pięknie rosły i kwitły bezproblemowo w mieszaninie zwykłej ziemi uniwersalnej, torfu kwaśnego wysokiego i najzwyklejszego "siwego" piachu. Kredy to raczej mimozy nie lubią.
Osobiście nie kupuję takich wyspecjalizowanych (oprócz tej do storczyków) mieszanek a robię ją sam. Zawsze, do tej pory jakoś to wychodzi i chyba moje rośliny nie narzekają.
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Moja zielona ścianka, Storczykowe początki karpka,
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 50p
W zasadzie to wszystkie podłoża na rynku są raczej z tych samych składników, ale w innych proporcjach...
Z tego, co w podłożu widzę, kredy tam za wiele nie ma - podobnie na zauważyłam perlitu. Napisali, że do wysiewu - tak więc zrobię, ewentualnie przesadzę, gdyby źle w przyszłości w nim rosły
Co do sporządzania podłoża, mam pod ręką: ziemię uniwersalną, włókno kokosowe, piasek, drobnoziarnisty żwirek, perlit, wysoki torf sphagnowy - w jakich proporcjach to połączyć, żeby otrzymać odpowiedni "grunt" ?
Z tego, co w podłożu widzę, kredy tam za wiele nie ma - podobnie na zauważyłam perlitu. Napisali, że do wysiewu - tak więc zrobię, ewentualnie przesadzę, gdyby źle w przyszłości w nim rosły
Co do sporządzania podłoża, mam pod ręką: ziemię uniwersalną, włókno kokosowe, piasek, drobnoziarnisty żwirek, perlit, wysoki torf sphagnowy - w jakich proporcjach to połączyć, żeby otrzymać odpowiedni "grunt" ?
„Przez setki lat ludzie wierzyli, iż jaszczurki w studni dowodzą, że woda jest świeża i zdatna do picia. I przez cały ten czas ani razu nie zadali sobie pytania, gdzie właściwie jaszczurki chodzą do toalety...?”
- karpek
- Od: 16 lut 2008, o 11:21
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rozumuję, że w dalszym ciągu chodzi o substrat dla mimozy (?) Samą mimozę trochę ciężko jest utrzymać przez zimę. Chyba nie warto się męczyć - przecież na wiosnę można mieć nowe rośliny z nasion. W takim przypadku jeżeli ziemia miała by pójść do wyrzucenia - to chyba nie warto robić ją ze zbyt bogatej mieszaniny (?)
"Wesoła myśl jest niczym wiosna. Otwiera pąki natury ludzkiej" - Jean-Paul Sartre
Pozdrawiam - Janusz K.
Pozdrawiam - Janusz K.
-
- 50p
Nie tylko dla mimozy, chodzi mi o uniwersalne podłoże dla większości roślin doniczkowych
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Kontakt:
chciałam zapytać czy mogę teraz przesadzić swoja Araucarię i czy ziemia do palm i dracen może być z dodatkiem piasku ??? Proszę o jakaś podpowiedź bo wg książek nie bardzo a pani w kwiaciarni powiedziała ,że jak najbardziej. Nie chce ryzykować, ponieważ moja roślinka ładnie rośnie i szkoda byłoby mi ją "uszkodzić".
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czy takie podłoże może być do araucarii ?????
Ja bym z przesadzaniem poczekała do marca, chyba że dzieje się z rośliną coś poważnego - szkodniki, przelanie...
Z tego co wiem, araukaria lubi lekko kwaśną ziemię.
Z tego co wiem, araukaria lubi lekko kwaśną ziemię.
Pozdrawia cynia
- Zulka
- 100p
- Od: 29 cze 2009, o 10:13
- Kontakt:
Re: Czy takie podłoże może być do araucarii ?????
A czy mogę przesadzić do takiej ziemi Anthurium ? Do obu powinien być substrat torfowy, czyli coś kwaśnego. pH substratu a takiej ziemi do palm jest zbliżone właściwie, więc chyba nie ma specjalnie co szaleć z szukaniem po sklepach typowego opakowania z substratem torfowym. Sama nie wiem dlatego zapytanie. Nic się nie dzieje z moją roślinką, ale chciałam ją dać do większej doniczki. Pierwszy raz ją przesadzam i wydaje mi się, że tej ziemi w doniczce jest absolutnie za mało.
- edvin
- 10p - Początkujący
- Od: 14 kwie 2013, o 15:14
Podłoża do roślin - kupne czy "mieszać"?
Witam
Muszę przesadzić sporo roślin do nowej ziemi, jest to w dużej mierze związane z ziemiórkami, problem znacznie się zmniejszył, ale w razie dłuższego czekania część roślin może tego nie przeżyć.
Posiadam:
- 3 draceny
- Ananasa
- 2 Bromelie
- 2 passiflory
- 2 Fikusy elastica
- 3 Krotony
- Chamaedorea elegans
- Alokazja Polly (po spoczynku, zaczęła teraz startować, na jesień straciła wszystkie liście)
- Kalamondin
- Pomelo/pomarań/cytryna (nie wiem, z pestki).
- Awokado
- 2 amarylisy / hippeastrum
- 2 palmy arekowate (http://www.airsopure.nl/340/Air-So-Pure-Areca z przeceny z praktikera, wystarczyło podlać).
Zastanawiam się, do czego do przesadzić. Czy jakieś podłoża gotowe (są np do palm/juk/dracen, do cytryn z substralu), czy do uniwersalnej ziemii jakiejś, czy robić mieszanki? Można bez problemu kupić keramzyt, perlit, domieszać coś z piasekiem, ale zastanawiam się co i jak.
Szukałem jakiegoś tematu z ogólną listą z podłożami do roślin, ale nie udało mi się znaleźć.
Muszę przesadzić sporo roślin do nowej ziemi, jest to w dużej mierze związane z ziemiórkami, problem znacznie się zmniejszył, ale w razie dłuższego czekania część roślin może tego nie przeżyć.
Posiadam:
- 3 draceny
- Ananasa
- 2 Bromelie
- 2 passiflory
- 2 Fikusy elastica
- 3 Krotony
- Chamaedorea elegans
- Alokazja Polly (po spoczynku, zaczęła teraz startować, na jesień straciła wszystkie liście)
- Kalamondin
- Pomelo/pomarań/cytryna (nie wiem, z pestki).
- Awokado
- 2 amarylisy / hippeastrum
- 2 palmy arekowate (http://www.airsopure.nl/340/Air-So-Pure-Areca z przeceny z praktikera, wystarczyło podlać).
Zastanawiam się, do czego do przesadzić. Czy jakieś podłoża gotowe (są np do palm/juk/dracen, do cytryn z substralu), czy do uniwersalnej ziemii jakiejś, czy robić mieszanki? Można bez problemu kupić keramzyt, perlit, domieszać coś z piasekiem, ale zastanawiam się co i jak.
Szukałem jakiegoś tematu z ogólną listą z podłożami do roślin, ale nie udało mi się znaleźć.
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Jaka ziemia do sadzonek w doniczkach?
Będę wdzięczna za radę jak przygotować ziemię do doniczek w których chcę posadzić różne odnóżki żeby podrosły.
Rośliny które kupuje się od ogrodników mają taki zwięzły podkład że można go razem z rośliną wyjąć z doniczki. Mój zwykle się osypuje nawet jeśli jest już dobrze przerośnięty korzeniami.
Rośliny które kupuje się od ogrodników mają taki zwięzły podkład że można go razem z rośliną wyjąć z doniczki. Mój zwykle się osypuje nawet jeśli jest już dobrze przerośnięty korzeniami.
Pozdrawiam. Sławka
Re: Jaka ziemia do sadzonek w doniczkach?
Zapewne używasz gotowej ziemi do sadzonkowania tzw. uniwersalnej. A ona zawiera przeważnie sam torf oraz jakieś inne odpadki, ale mało ich.Torf nie trzyma wody.
Dobrze by było sobie taka przyźmienkę przygotować na cały sezon sadzonkowania.
Żwir , zwykła ziemia taka z ogrodu ( aby nie glina i ił ) , torf odkwaszony /możesz dać tą uniwersalną / .
Czasem używam maksymalnie przerobiony obornik,ale to musi wyjsć taka czarna ziemia ( tylko ona nie trzyma też wody ), perlit -dostępny w każdym sklepie ogrodniczym.
Dobry też jest humus z liści , mieszam to potem ze żwirem i perlit.
Odkażamy ziemię w piekarniku wolna od patogenów i innego typu dziadostwa.
Bodajże mirzan używa włókna kokosowego.
Dobrze by było sobie taka przyźmienkę przygotować na cały sezon sadzonkowania.
Żwir , zwykła ziemia taka z ogrodu ( aby nie glina i ił ) , torf odkwaszony /możesz dać tą uniwersalną / .
Czasem używam maksymalnie przerobiony obornik,ale to musi wyjsć taka czarna ziemia ( tylko ona nie trzyma też wody ), perlit -dostępny w każdym sklepie ogrodniczym.
Dobry też jest humus z liści , mieszam to potem ze żwirem i perlit.
Odkażamy ziemię w piekarniku wolna od patogenów i innego typu dziadostwa.
Bodajże mirzan używa włókna kokosowego.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
-
- Od: 13 lis 2011, o 21:02
Dzięki robertP2!
Tajemnica może jest w tym perlicie albo włóknie kokosowym bo ziemi ogrodowej z kompostem albo bez też używałam. Teraz zrobię wg Twojej receptury.
Tajemnica może jest w tym perlicie albo włóknie kokosowym bo ziemi ogrodowej z kompostem albo bez też używałam. Teraz zrobię wg Twojej receptury.
Pozdrawiam. Sławka
- lucy23-61
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
Ja uzywam do ukorzeniania najczęściej gotowej ziemi kaktusowej.