Zimowit jesienny (Colchicum autumnale)
- Kocina
- 1000p
- Od: 22 lip 2008, o 22:27
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Zimowity są trujące i nie słyszałam żeby komukolwiek podgryzały je szkodniki.
Za Wikipedia: Roślina bardzo silnie trująca: Cała roślina jest trująca dla ludzi, bydła i koni, zwierzęta instynktownie wyczuwają, iż roślina jest trująca i ją omijają, zarówno świeżą, jak i suszoną w sianie. U ludzi po 4-6 godzinach od spożycia pojawiają się takie objawy, jak: drętwienie i pieczenie w ustach, trudności w przełykaniu, mdłości i wymioty, ostra biegunka (czasami krwawa), obniżenie temperatury ciała i ciśnienia krwi, w końcu paraliż i śmierć w wyniku paraliżu oddechowego. Kolchicyna jak inne zawarte w zimowicie alkaloidy nie szkodzą owcom i kozom, ale ich mleko, po takiej diecie nie nadaje się do spożycia, stając się trujące.
Za Wikipedia: Roślina bardzo silnie trująca: Cała roślina jest trująca dla ludzi, bydła i koni, zwierzęta instynktownie wyczuwają, iż roślina jest trująca i ją omijają, zarówno świeżą, jak i suszoną w sianie. U ludzi po 4-6 godzinach od spożycia pojawiają się takie objawy, jak: drętwienie i pieczenie w ustach, trudności w przełykaniu, mdłości i wymioty, ostra biegunka (czasami krwawa), obniżenie temperatury ciała i ciśnienia krwi, w końcu paraliż i śmierć w wyniku paraliżu oddechowego. Kolchicyna jak inne zawarte w zimowicie alkaloidy nie szkodzą owcom i kozom, ale ich mleko, po takiej diecie nie nadaje się do spożycia, stając się trujące.
- Agnieszka83
- 200p
- Od: 8 maja 2010, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Zimowit (Colchicum)
Dostałam wczoraj cebulkę zimowitu z liśmi.
Nie wiem czy jest to odpowiednia pora, ale teściowa twierdzi, że pózniej zanikają liście i trudno będzie jej odszuakać cebulę, więc dała mi zimowita teraz.
Posadziłam go u siebie, ale liście oczywiście się przechylają, troche szpecący wygląd ogrodu. Czy powinnam je obciąć, czy mają tak leżeć i same odpadną.
Nie wiem czy jest to odpowiednia pora, ale teściowa twierdzi, że pózniej zanikają liście i trudno będzie jej odszuakać cebulę, więc dała mi zimowita teraz.
Posadziłam go u siebie, ale liście oczywiście się przechylają, troche szpecący wygląd ogrodu. Czy powinnam je obciąć, czy mają tak leżeć i same odpadną.
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Re: Zimowit, czy to odpowiednia pora?
Poczekaj jeszcze, cebule czerpią siłę z liści.
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Mam nadzieję że z dużą bryłą korzeniową dostałaś zimowita. Trochę mnie dziwi termin obdarowania, wystarczyło wręczyć cebulę w momencie żółknięcia/zasychania liści.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- Agnieszka83
- 200p
- Od: 8 maja 2010, o 17:59
Hm, właściwie te liście już zasychają.
Posadź je z tymi zasychającymi liśćmi, nie obcinaj, poczekaj same znikną.
- Giecikowa
- 200p
- Od: 13 lut 2011, o 09:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pierwszy rok zimowita. Wyrosły mu piękne , dorodne liście, które już zżółkły i zasuszyły się. Czy to normalne? Z Waszych wypowiedzi wynika, że tak, ale chciałabym się upewnić. Oczwiście kwiatów jeszcze nie było.
Pozdrawiam Dorota
-
- ---
- Od: 29 cze 2009, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak, to normalne.
Teraz można wykopać cebule, choć jak się zostawi, to będą większe kępki szybciej
Teraz można wykopać cebule, choć jak się zostawi, to będą większe kępki szybciej
-
- 50p
- Od: 5 mar 2010, o 00:35
Jak to jest z zimowitami-ile kwiatów wyrasta z jednej cebuli i jak szybko rozmnażają się cebulki?
Drogie te zimowity,więc nie zaszaleję za bardzo i zastanawiam się,ile cebulek trzeba posadzić,żeby przyzwoicie wyglądały jak zakwitną.
Drogie te zimowity,więc nie zaszaleję za bardzo i zastanawiam się,ile cebulek trzeba posadzić,żeby przyzwoicie wyglądały jak zakwitną.