No ja się zastrzele, mam go dopiero 2 dni, jeszcze nic z nim nie robiłam, a on już gubi liście
Serio? To może być przyczyna, mój pokój jest najcieplejszy w całym domu... Pędzę z nim do oranżerii
Proszę o identyfikację kwiatów na zamieszczonych fotkach. Niektóre w takiej postaci otrzymałem w prezencie i są nieco zaniedbane.
wszystko co nie zielone to sztuczny dodatek)
Z góry dziękuję za pomoc w identyfikacji i nnych cennych radach dotyczących powyższych roślin, pozdrawiam
A to pierwsze to nie będzie raczej jakaś alokazja? Mam kolokazję czyli taro (kupiłem w W-wie w wietnamskim sklepiku) i ona ma zupełnie inne liście. Matowe z wierzchu, a ogonek wyrasta jakby ze środka liścia, tzn. zatoka liściowa nie dosięga do ogonka.
Jeśli chodzi o nr 3 to dziewczyny już chyba rozwiązały zagadkę - Calathea Rosastar - ja zawsze mylę marantę z kalateą i chyba mi już tak zostanie do końca moich dni A jeśli chodzi o nr 1 to chyba masz rację Aniu, jak sobie obejrzałam dokładnie zdjęcia to liście faktycznie przypominają Alokazję macrorrhiza.
Mam w domu pięknego - moim zdaniem - kwiatka. Tylko mam problem z jego nazwą. Chyba jest to Calathea, ale wolałabym wiedzieć NA PEWNO, żeby móc lepiej o niego dbać:) Mam go od 5 lat i urósł ponad dwukrotnie. Ma, z doniczką, ok. 160cm!
Proszę o podpowiedź.
aha, co roku wypuszcza kwiat - w tym roku ma aż 2 !
Pozdrawiam,
Magda
Dziękuję za wszystkie Wasze opinie. Dzięki nim wiedziałem gdzie a przede wszystkim czego mam szukać. Oczywiście pogłębiłem temat wykorzystując internet i potwierdzając prawie wszystkie Wasze wskazania. Czyli 1 to kolokazja jadalna - taro, 2 to figowiec benjamina, 3 to calathea rosastar, 5 to monstera dziurawa natomiast 6 to calathea tropistar. Pozostaje jedynie 4. Mam ogromne wątpliwości czy jest to azalia różanecznik, przy czym nadmieniam że moje wątpliwości oparte są jedynie na wizualnej ocenie azali w porównaniu do mojego obiektu.
Ponadto kolokazja jadalna i kalatea rosastar mają chyba jakąś chorobę. Odrębny temat wraz z fotkami zamieszcze w dziale "diagnostyka roślin...". Zainteresowanych i chętnych do pomocy, zapraszam i oczywiście pozdrawiam