Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - wiosna '11-cz.2

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Dąbek
50p
50p
Od: 15 lip 2009, o 17:11

Re: Nasiona od Kozuli i innych forumowiczów - akcja wiosna '11-c

Post »

Dzięki :wit za rady. Pokrzywówką jak rozumiem mam skropić krzaki?? Dziś dopiero ja nastawiłem wiec za min tydz pewnie będzie gotowa - dodałem do niej skrzyp bo jest grzybobójczy - nie zaszkodzi prawda??
Dąbek
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p
Od: 9 mar 2010, o 09:14
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Witam. Właśnie pokłóciłam się z mężem i tutaj muszę dojść do rzeczy :twisted: Zrobiłam pokrzywówkę w sporej beczce. Napełniłam ja pokrzywami, podlałam wodą i odczekałam aż się zrobi. Od jakiegoś czasu jej używam i jest już 1/3 mniej w beczce. Powiedzcie mi kochani, czy powinnam jej używać i jak się skończy wziąć nową, która zrobi się w między czasie, czy też mam regularnie uzupełniać tą i dolewać do niej wody po każdym użyciu :? :? :? :? Ja się boję, że będzie za słaba jak zacznę ją rozcieńczać w beczce a mąż się spiera, że nic jej nie będzie. A co Wy na to?
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Nigdy nie dolewam wody, jak sie skonczy to uzywam nastepna, a farfocle z poprzedniej wywalam na kompostownik (ponoc bardzo przyspiesza kompostowanie).
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

Może dla tego co roku pomidory owocowały mu tylko do końca lipca i często chorowały, bo co roku dolewał nom stop wodę a pokrzyw nie dorzucał. Więc w sumie po niedługim czasie podlewał rozcieńczoną nic nie wartą breją. To ja biorę się za nową "nalewkę" a mężowi przytoczę przykład z dolewaniem wody do jego trunków :;230 oj, będzie dzisiaj wesoło ;:224 Dzięki dziewczynki ;:180

P.S. W sumie to było dla mnie oczywiste w 99%, ale musiałam się upewnić na 100 :D.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Ja ,gdy ubywa mi gnojowicy z pokrzyw ,rwę następne ,wrzucam do tej pozostałej ,niezużytej i dolewam wody.. ;:224
Asia
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

To może i ja tak będę robić, bo chwilowo nie mam drugiego pojemnika na pokrzywki...może coś wymyślę :). Dziś moje skarby znowu dostały pokrzywówki.

A powiedzcie mi, napiszcie w sumie :wink: , jak u Was wygląda Kalman? Bo u mnie to taki wątły krzaczek...ma takie drobne liście...Rośnie w gruncie, bo mi się pomieszało i akurat żaden do szklarni nie poszedł.
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Posadzilam megana i koraliki w miejscu ,gdzie maja się źle.Liście maja przebarwione na jasno zielono(od środka,czubki,młode listki)..a magagronasty jest długim chudzielcem i też ma przebarwione liście(Kozula pisała ,że to może być atak przez mrówki).Chce je przesadzić w inne miejsca. ;:224 Czy to coś da?Nie jest za późno?
Kupiła bym granulowany obornik, wsypala bym do dołka pod krzaki.
Prosze o rady ;:7
Asia
Awatar użytkownika
leniawka
500p
500p
Od: 27 sie 2010, o 11:52

Post »

MENA515 :wit
moje Kalmany też w gruncie, wyglądają faktycznie delikatniej od innych, listki drobne, cienkie, kwitnie już ładnie, idzie na dwa pędy, w sumie nie mogę narzekać ;:138
pozdrawiam
Iwona
Awatar użytkownika
MENA515
500p
500p

Post »

Mój jeszcze nie kwitnie, ale kwiatostany już widać :). Też je puściłam na 2 pędy, tak jak Black pearl+copia, bo one takie mniej azotowe są. Tak się tylko zastanawiałam, czy tylko u mnie to takie mizerotki :). Chociaż w sumie, to wzrostem nie odbiegają zbytnio od innych :)
Awatar użytkownika
kamma
500p
500p
Od: 25 gru 2010, o 18:32

Post »

Przelejcie pokrzywianke do mniejszego naczynia ,a nową nastawcie osobno ,dolewanie wody i dokładanie pokrzyw nie jest najlepszym rozwiązaniem ., musi przefermentować aby była dobra.
Awatar użytkownika
kozula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 sie 2008, o 20:42
Kontakt:

Post »

Pelasiu, jeśli nie masz mrówek, podlej przebarwione pomidory ze dwa razy pod rząd gnojówką z pokrzyw. Teraz mają warunki do wzrostu, więc muszą dużo jeść. Jak nie mają co, to się różnie przebarwiają - na żółtawo, foletowo, lub są zbyt ciemne w całości.

Pozdrawiam, kozula.
Awatar użytkownika
Rybka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 lip 2008, o 14:22

Post »

MENA515 pisze: jak u Was wygląda Kalman? Bo u mnie to taki wątły krzaczek...ma takie drobne liście..
U mnie tez Kalman to chyba najdrobniejszy krzak, zreszta tak bylo juz na etapie parapetowym, dlugi i chudy :wink:
"Bo trzeba się śmiać, wariatkę grać, szczęśliwą być i z życia drwić"
pozdrawiam Beata
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

A ja mam pytanie o MEGAGRONIASTEGO..
Tworzy już 4 grono-po nim go odgłowie, zostawiam mu już wilki żeby liści miał wiele..
Ale taka tyczka z niego i wątły..
ręce mi opadają bo boje się że nie zmężnieje i jak zacznie wiązać owoce po prostu się chłopina złamie!!
Pokrzywkę nastawiłam w sobote dopiero.. Więc jeszcze tydzień -choć widzę że się już mniej pieni nawet..ale jeszcze ciagle..
Co zrobić aby on złapał masy..
Mam gnojówkę z kurzeńca -może nią podlać i je troche wzmocni.. no tragedia!!
Wczoraj poprawiałam mu sznurek to jak go odplątałam troche to od razu myk na bok jak długi -pewnie sam by się złamał.. :-/
Te w tunelu takie -choć 1 od 2 jest wyższy..
A i te w gruncie podobne będą bo żaden nie jest taki gruby jak niektórzy pokazują..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”