Bonsai - sztuka dla wszystkich,instrukcja tworzenia

Rośliny doniczkowe
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Gabriela
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 gru 2007, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Bonsai - piękna sprawa. Ja nie mam żadnego drzewka ale próbuję "skarlić " zwykłą sosnę.
Mam ją już trzeci rok, ta na zdjęciu to początek. Teraz wygląda inaczej. Ma około 40 cm.wysokości i jest znacznie "grubsza".Niestety nie mam zdjęcia.
Jak zrobię to wstawię.

Obrazek
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

paco pisze:Obiecane zdjęcia - Ulmus parvifolia "Geisha" (Wiąz drobnolistny).
Wiąz ma trochę podobne liście do Karmony i podobnie ząbkowane, jednak rozkładają się one naprzemianlegle i dość gęsto wzdłuż gałązek.
Dzięki za zdjęcia. Rzeczywiście ten mój ma też takie listki ząbkowane. Jeśli tak mówisz to tak musi być, bo ja się niestety na tym nie znam. Wklejam również zdjęcie:

Obrazek

Czyli jest to Karmona drobnolistna. Paco a co sądzisz o tych liściach? Czy one w tym okresie powinny tak wygladać? Część jest zielonych część żółtych, jak na razie nie opadają (choć w sumie mam go dopiero od wigilii :?).

Na razie pocieszę się tym, drzewkiem które dostałam, ale chciałam sama spróbować kształtować drzewko bonsai od podstaw. Przy najbliższej okazji zamierzam wybrać się do jakiejś szkółki drzewek żeby zakupić już ok 3-4 letnie drzewko. Zasugeruję się oczywiście drzewkami, które polecałeś w tym temacie dla poczatkujących :D
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
Awatar użytkownika
paco
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 17 gru 2006, o 20:20
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Dość trudno jest utrzymać to drzewko w dobrym stanie przez okres zimowy.
Liście nie wyglądają ciekawie, ale trudno jest mi wirtualnie określić przyczynę. Nie wiadomo jak było przechowywane zanim trafiło do ciebie. (sprawdź czy nie ma pod liściach jakichś robaczków)
Przede wszystkim trzeba sprawdzić czy podłoże jest wilgotne - może ma za sucho. Jeśli tak jest to trzeba wstawić roślinę do jakiegoś naczynia z wodą, tak aby cała donica była zanurzona. Wyciągnąć dopiero wtedy, gdy z podłoża przestaną wydobywać się bąbelki powietrza i odstawić żeby nadwyżka wody wypłynęła z donicy. W podstawce nie może pozostawać woda - podlewanie tak jak inne rośliny doniczkowe ( z góry) nie jest skuteczne i nie ma sensu.
Należy bonsai ustawić w pomieszczeniu, w którym będziesz mogła zapewnić mu nieco niższą temperaturę i wyższą wilgotność powietrza - nie jest to proste (dlatego ja nie mogąc zapewnić takich warunków zrezygnowałem z uprawy bonsai domowych).
Pozdrawiam, Andrzej
Nasz ogród,
Awatar użytkownika
effa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 wrz 2007, o 22:22

Post »

paco pisze:sprawdź czy nie ma pod liściach jakichś robaczków
Nie zauważyłam żeby miał jakieś robaczki pod liśćmi.

paco pisze:Przede wszystkim trzeba sprawdzić czy podłoże jest wilgotne - może ma za sucho.
Ziemia jest dość sucha więc zanurzę doniczkę w wodzie tak jak radzisz, dzięki :D
Pozdrawiam Ewa
Rośliny doniczkowe / Kaktusy
czerniach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 lut 2008, o 22:49
Kontakt:

Bonsai - Sztuka dla wszystkich...

Post »

witam i zapraszam do dyskusji na temat drzewek bonsai. Na początek historia pewnego modrzewia którego pozyskałem 10 lat temu .Miłego oglądania :D
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
pozdrawiam Piotr
x-C-j
---
Od: 22 lis 2006, o 14:55

Post »

Rewelacja, coś mi się wydaje że się chyba i tą tematyką zainteresuję bliżej ale do formowania użyję cytrusów i gruboszy na początek potem może i inne typowe drzewko. Gdybym czegoś nie wiedział będę zasięgał porad jeśli pozwolisz. :D
czerniach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Jasne że pomogę :D Obrazek
pozdrawiam Piotr
Awatar użytkownika
Chantico
50p
50p
Od: 6 lut 2008, o 11:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Zawsze bardzo mi się podobały te miniaturki :D
Obawiam się tylko, że nie miałabym wystarczająco dużo cierpliwości, żeby o nie odpowiednio dbać. Chociaż może w końcu przyjdzie taki etap, że spróbuję.

Twoje zdjęcia super, zwłaszcza to "ośnieżone" i z młodymi pączkami. ;:215
Pozdrawiam :-)
Kasia
Awatar użytkownika
myszorek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 cze 2007, o 16:09

Post »

TO bonsai może sobie stać tak w zimie??Na śniegu ??!! Kurcze, a ja swoje zabrałam do domu i nie przeżyło :cry:
Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same. Phil Bosmans
Pozdrawiam, Ola
Spis treści; Zielona galeria
Awatar użytkownika
lipka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sty 2008, o 16:09

Post »

Piekne !!
Mam pytanie odnosnie tych drutow : czy one pozostaja na drzewku juz na stale ?
pytam , bo moj maz kupil mi bonsai a ja nie mam pojecia zielonego o pielegnacji tego cuda .
Awatar użytkownika
AddMaster
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 4 lut 2008, o 01:25

Post »

lipka pisze:Piekne !!
Mam pytanie odnosnie tych drutow : czy one pozostaja na drzewku już na stale ?
pytam , bo moj maz kupil mi bonsai a ja nie mam pojecia zielonego o pielegnacji tego cuda .
Druty zdejmuje się gdy gałązka odpowiednio się wygnie i nie będzie wracać do poprzedniej formy. A drzewko piękne, gratuluję.

Co do zostawiania w zimę, to jest drzewo, małe bo małe, ale powinno mieć normalne pory roku jak w naturze. Słyszałem tylko, żeby nie zostawiać na dużym mrozie, bo w końcu to małe korzonki i może je **** trafić...

KaRo
Pozdrawiam!
Awatar użytkownika
lipka
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 26 sty 2008, o 16:09

Post »

AddMaster - dziekuje za odpowiedz :D .
czerniach
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Kontakt:

Post »

Wtam :D .Bonsai możemy podzielić na dwie grupy .1-do ogrodów 2 do mieszkań. Dla początkujących miłośników poleca sie grupęnr 2.Fikus retusa,carmona,serisa,grubosz,mirt fuksja to b.dobry materiał na początek .Druty używamy tylko na zdrewniałych gałązkach i kontrolujemy czy się nie wrasta.jeśli tak, to natychmiast musimy go odciąć,by nie kaleczył kory :D Obrazek Obrazek
pozdrawiam Piotr
ODPOWIEDZ

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”