Uprawa melonów cz.1

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 lut 2008, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Uprawa melonów

Post »

To moje melony

oliwin

http://img844.imageshack.us/img844/1632/zdjcie0290b.jpg
http://img651.imageshack.us/img651/2040 ... 0291xc.jpg

charentais

http://img862.imageshack.us/img862/3200/zdjcie0292.jpg

Nie wiem czy na tym 1 zdjęciu znowu im nie przyciąć pędów bo mają same kwiaty męskie a żeńskich nie ma
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Piękne, duże, moje są mniejsze. Czy to szklarnia?
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak rosną w szklarni zauważyłem ze odmiana oliwin szybciej rośnie od odmiany charentais

Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak wygląda cały pokrój mojego melona

http://img804.imageshack.us/img804/9062/zdjcie0300.jpg

x-suzana

Post »

Tomek, uszczykujesz ich na głównym pędzie za 5,6 liściem?
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak uszczykuje nad 5,6 liściem te pędy to są już pędy boczne

x-suzana

Post »

Ja przeważnie mam melony od franta, ale mam też 1 Charentaise, Melbę. Będę miała porównanie. Rok jak na razie jest upalny więc melony i arbuzy powinny się udać.
Awatar użytkownika
Tomek-Warszawa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja się dziwie czemu mój melon oliwin nie ma kwiatów żeńskich. Jak przyciąłem pęd główny to wypuścił pędy boczne to miały kwiaty żeńskie a teraz jak już pędy boczne są długie to są same kwiaty męskie. Dostanie kwiatów żeńskich? Odmianę Charentaise dopiero co przyciąłem i ma krótkie pędy boczne to kwiatów jeszcze nie ma

Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

:wit Trzymam kciuki za wasze melony i arbuzy.W tym roku nie zdecydowalam się na nie,bo i tak pierwszy raz uprawiam dynie. Doszłam do wniosku ,że za dużo pierwszych doswiadczeń na raz. ;:224 Mam nadzieję,że bedę mogła pooglądać zdjecia wszych już dojrzalych owoców ;:224
Asia
x-suzana

Post »

Na pędzie bocznym ma u mnie zawiązek owocu z kwiatkiem więc to jest chyba dobra ścieżka żeby uszczykiwać główny pęd, czytałam ze własnie mają owocować z pędów bocznych a nie z głównego ale na głównym też widziałam żeński typ.
Oczywiście tych męskich jest dużo i na głównym i na bocznych.

Myślę, że Twój dostanie kwiatów żeńskich bo np. zauważyłam to na arbuzach: albo są męskie a potem żeński, potem znów same męskie.

Pelasiu, zdjęcia będą :wit
Mag84
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 6 cze 2011, o 12:00

Post »

Witam wszyskich. Jestem młodym "ogrodnikiem". Postanowiłem w tym roku spróbować z melonami :)

Troszkę poczytałem, troszę porobiłem ale mam pytanie do osób, które mają większą wiedzę niż ja :)

Otóż posiadłem melony na rozsadę (nie wiem czy to dobrze czy nie, ale wydawało mi się ze jak nie mam szklarni to tak będzie mi je lepiej utrzymać). Pogoda ładna, melony rosną - zgodnie z instrukcją fachową rozsadę zrobiłem co 3 cm.

Teraz wygląda to tak:

Obrazek

W środę będą 2 tygdnie od wysiania.

Zastanawiam się teraz czy robić inspekt czy sadzić je do gruntu pod folię.

Mam w związku z tym kilka pytań:

1. co jest lepsze - inspekt czy pod folią ?
2. Kiedy zrobić rozsadę ?
3. czy mam je już przycinać ? jeśli tak to (pytanie bardzo głupie) co to znaczy przyciąć za trzecim liściem ? tzn. że licząc od góry za trzecim liściem kolejny mam uciąć ? Bo już kilka sadzonek ma po 4 listki ?!
4. przy wysadzaniu wykorzystać to podłoże, które jest w skrzynce, tzn. przenieść melony razem z fragmentem gleby ?
5. jakie mam szanse jeśli na wczoraj stan roślin jest na zdjęciu ??

Z góry bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź. :uszy
frant
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 23:24
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Mag84 , rozsadę to Ty już zrobiłeś , jest jaka jest , na doniczkowanie nie ma juz czasu . Nie wiem skąd masz takie " instrukcje " , ale teraz już tak się rozsad nie robi - w ziemi z ogrodu , w skrzyneczkach . Jest dużo łatwiej i wygodniej , bo są doniczki , wielodoniczki , gotowe substraty torfowe ... Wysadź teraz gdziekolwiek , jeśli masz tunel -może byc tunel , ale melony dobrze rosną również w odkrytym gruncie . Uprawa w tunelu , wbrew pozorom , też nie jest wcale łatwa : trudniejsze zapylanie i bardzo silne ataki przędziorka ... Dobrze ,że dość porządnie podsuszyłeś podłoże - rośliny są już wstępnie przygotowane do trudniejszych warunków . Spróbuj rozdzielić ziemię na mniejsze kawałki i wysadzaj wraz z bryłką ziemi . W kwestii liści , to źle liczysz : dwa pierwsze po wschodach to nie liście właściwe , a liścienie ( ich nie liczymy ) , "przyciąć za trzecim liściem " znaczy uciąć koniec pędu , tak aby pozostały na roślinie 3 liście właściwe . Więc nie teraz jeszcze ... Czy zdążą ? Wszystko zależy od pogody , na razie bardzo sprzyja , myślę że masz duże szanse .
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Post »

Witam,
Wysadziłem swoją rozsadę twoich melonów,Frant,do gruntu.Całkiem standardowo i ok.Pytanie dotyczy roślinki spóżnionej,teraz ma 3 liście właściwe i wylądowała w tunelu.Czy ma ona jeszcze zaowocować?
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”