Agita- kolejne sezony storczykowe

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
dorotakol
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 maja 2009, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Agita- kolejne sezony storczykowe

Post »

Małgosiu dziękuję ;:196
Pozdrawiam Dorota!
cz.2 http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=29&t=45150" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Mala_MI
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2008, o 14:23
Kontakt:

Post »

Agnieszko, wiedziałam, że Parishii jest mały, ale nie przypuszczałam, że aż taki malusi :)
Pozdrawiam, Justyna
Storczyki , Róże , Ogród i kto wie co jeszcze...
Nie dla bezsensownego rozmnażania zwierząt!
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Ależ piękniutki mikrusek- parishii, słodziak ;:108

Ale...Ascocenda jest the best. Zachwyca pięknymi kwiatami i przyciaga wzrok, by ciągle patrzeć w jej stronę. Brawa dla niej ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Pokażę troszkę jakie u mnie zmiany... W sumie nic nowego, pokazuję ciągle te same rośliny, jedynie ilość kwiatów się zmienia- nudy! :;230

Zastanawiałam się, czy doczekam takiego widoku- wydawało mi się, że phal. parishii szybko zrzuca kwiatki, a jednak nie- trzyma wszystkie do dziś! I całkiem przyjemnie pachnie; takim "kwiaciarnianym" zapachem- nie wiem, frezja czy coś w tym stylu... :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Masdevalia Falcons Gold- kwiatki na początku są pomarańczowe, po jakimś czasie środek bieleje:

Obrazek

Czekałam na równoczesne kwitnienie trzema kwiatkami, niestety pierwszy nie wytrzymał napięcia :lol: Pokazuję za to kwiatki na wszystkich etapach rozwoju; pączek, kwiat rozwijający się, kwiat w pełni kwitnienia i kwiat zasychający :) :

Obrazek

Odratowana klatkowa (była) niespodzianka robi już konkurencję mojemu "ciapatemu", a jeszcze nie powiedziała ostatniego słowa ;) :

Obrazek

Co do "ciapatego" jeszcze- to bardzo ciekawy okaz, straaasznie długo trzyma kwiaty. Poprzednie- sklepowe- kwitnienie trwało dokładnie pół roku, teraz pobija rekord; na dowód zdjęcie z 19 listopada 2010, kiedy zaczynał kwitnienie, i te same dwa kwiaty dzisiaj- po blisko 7-u miesiącach. Dla mnie to jakiś ewenement. Oczywiście bardzo pozytywny, oby takich jak najwięcej więcej :D :

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
Awatar użytkownika
Petra
200p
200p
Od: 13 cze 2006, o 21:44

Post »

Agnieszko śliczna ta Twoja konkurencja, zawsze podziwiam hybrydki, potrafią prześlicznie i tak obficie kwitnąć, takich kwitnień jak Twoje można tylko pozazdrościć ;:180
Awatar użytkownika
mis20
1000p
1000p
Od: 6 lis 2010, o 22:10

Post »

Agnieszko cudowne te Twoje hybrydy, obfite kwitnienia. Cudny jest parishii ;:224
Awatar użytkownika
Henrykbb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 lut 2010, o 13:07

Post »

Agnieszko,faktycznie nudno u Ciebie:phal. parishii ma tylko 4 kwiatki,kwitnienie Masdevali od narodzin do śmierci,po 50 kwiatów na hybrydach...życzę sobie takich nudów.
Pozdrawiam,Henryk

Moje Storczyki
Awatar użytkownika
Laura1806
200p
200p
Od: 8 sie 2010, o 12:50

Post »

Agnieszko, żeby jak to mówisz "nie nudzić" trzeba by było non stop wymieniać kolekcje, a to przecież chyba nie o to chodzi :uszy
Masz cudowne kwitnienia ;:92 Phal. parishii wygląda ślicznie - taki ukwiecony :D Masdevallia, hybrydki... No nie, to na pewno nie nuda :wink:
Awatar użytkownika
arlet3
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2010, o 19:30

Post »

Agnieszko przecudna ta Twoja nuda :wink: ;:138
Phal. parishii śliczniutki ;:224 a hybrydki wcale nie gorsze ;:138
Powiedz jak Ty to robisz, że te pędy masz takie niskie i tyle kwiatów na nich? :shock: ;:180
No i masdevallia cudna Obrazek
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Agnieszko, takiej obfitości kwiatów można pozazdrościć ;:180 , ale u Ciebie to lata praktyki i ;:167 dla storczyków. Piękne, piękne i jeszcze raz piękne ;:180
Jesteś dla mnie wzorem do naśladowania ;:196 Mam nadzieję, że kiedyś też pokażę takie cuda jak Ty :D
Awatar użytkownika
Agita
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lis 2008, o 15:22

Post »

Zanim odpiszę, pokażę Wam odkrycie sprzed chwili- dla mnie szok totalny :shock:
Zbierało się u nas przed chwilą na burzę, więc odsuwałam kwiaty z krawędzi balkonu, żeby ich nie zalało, i kiedy odsunęłam koszyk z cattleyami, moim oczom ukazało się TO! :

Obrazek

Nie wiem kiedy, nie wiem jak to w ogóle możliwe- to jeden z dwóch bardzo młodych przyrostów; dopiero niedawno pokazywałam, że się w ogóle pokazały, a tu takie coś?! :shock:
Pąk jest już 2 razy grubszy niż ten, który miałam jesienią na tej cattlei, a jeszcze nie ma przebarwień koloru- hmm, będzie chyba spory kwiat.
Kurczę, wciąż jestem w szoku..! Sąsiadka piętro wyżej musiała się chyba nieźle pukać się w głowę, bo akurat była na balkonie, kiedy znalazłam ten pąk. Chyba nie będę pisać jakimi dżwiękami zareagowałam :;230
Pokażę Wam jeszcze jakie małe są te 2 młode przyrosty- siegają do połowy dorosłych i mają tylko po 1 małym liściu. Dopiero kilka dni temu te listki się rozkleiły- ta moja cattleyka nie ma pochewek, pączki ukazują się bezpośrednio w liściu- ale nie przyszło mi do głowy, żeby tam zaglądać :D

Obrazek

A teraz już na spokojnie... Dziękuję za wszystkie wizyty ;:196

Petro, Asiu, przyznaję, że hybrydki coraz chętniej, tj. częściej i obficiej kwitną, ale właśnie dlatego piszę, że nudy, bo od początku tej części wątku pokazuję ciągle te same kilka sztuk, tylko w kolejnych odsłonach :D Oczywiście życzę wszystkim, którym się podoba taka nuda, żeby i u nch zagościła! :)

Henryku, na razie żaden nie przekroczył 30-tki, włącznie z ascocendą, ale chyba jeden za kilka dni pobije rekord... Wygląda pięknie, choć jeszcze częściowo jest w pąkach- pokażę go w serii zdjęć dla Arletki. A poza tym, jestem przekonana, że jeszcze parę miesięcy i u Ciebie będzie podobna ?nuda?- na to wszystko trzeba (niestety) czasu, żeby się roślinki zadomowiły i wzmocniły. A potem już jest z górki. Trzymam kciuki za Twoich pupili! ;)

Lauro, wymieniać nie będę, bo strasznie przywiązuję się do moich roślinek, ale tak by się chciało mieć ciągle coś nowego? Wiem, wiem, wszyscy to znamy! :;230

Arletko, dla Ciebie mam specjalną serię zdjęć- obcykałam wczoraj moje pędy, żeby Ci pokazać, że one wcale nie są takie krótkie- ja je po prostu przymocowuję w połowie wysokości i drugie tyle opada w dół, więc robią wrażenie bardziej kompaktowych. Ale ze 30-40cm w górę i ok. 30cm w dół mają niemal wszystkie :D Wstawię foty wieczorem, jak dam radę czasowo.

Lucynko, no błagam? Zawstydzasz mnie. Mam tylko 3 lata praktyki storczykowej, a te obfite kwitnienia myślę, że są efektem, m.in. tego, że rośliny są coraz starsze i silniejsze. Te, które straciłam w zeszłym roku, też już zaczynały tak kwitnąć i dlatego tak strasznie było mi ich żal; ich samych, całego mojego wysiłku, no i czasu, który już upłynął z nimi- bo od początku chciałam mieć wielkie wieloletnie rośliny i przy każdym kolejnym zakupie przekonywałam męża, że warto zainwestować jeszcze ten jeden ;) raz, bo potem będzie się to zwracało latami coraz piękniejszymi kwitnieniami. Niestety, później troszkę moje marzenia ?się rypły?, ale teraz znów dochodzę do momentu, kiedy rośliny, które mam, wchodzą w swój najlepszy okres. I tyle ;) Oby tak już zostało. A Ty na pewno pokażesz nam jeszcze nie takie cuda, na przykład kolorowe kwitnienia Twoich wspaniałych cattleyek ;:138
Pozdrawiam, Agnieszka
Storczyki cz. I ; Storczyki cz. II ; Tu inne zielone
"Nie ma jednej prawdy, jeśli rzetelnie obserwuje się człowieka" Z. Zapasiewicz
kasia74
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 23:15

Post »

Agnieszko pięknie wygląda p. parishi i do tego mówisz że pachnący. ;:138 dla katlejki taka malutka a już ma paczki, ciekawe jakie bedzie miała kwiaty.
Awatar użytkownika
lucynaf
1000p
1000p
Od: 30 sty 2011, o 17:49

Post »

Agnieszko, ja tam swoje wiem ;:113 , a dowodem na to jest ten cudowny pączek :D Niesamowite :shock:
Jesteś ;:15 i zaklinaczką storczyków.
Nie myśl już o tym co było, choć to nie łatwe, ale spójrz co te Twoje storczyki wyczyniają, żeby Ci tamto zrekompensować :D
Chciałabym usłyszeć to co Twoja sąsiadka :lol: , pewnie miała ubaw ;:224
Awatar użytkownika
justus27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 18:54

Post »

Hahaha...cała Agita :D Gratuluję pączuszków na katlejce ;:138
parapetowce
Tylko marzenia serca się spełniają.