Tulipany - nasze zdjęcia i identyfikacja odmian
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Tulipany
Edytko..
Tak na prawdę to wszystkie tulipany pozbyłam już wszystkiego co nadziemne-zostało bardzo nielicznie liści takich zieloniutkich..
resztę po prostu wyciągnęłam a cebulki w ziemi siedzą..
jedynie te które wyciągając pozostałości czyli "liście i łodygi) wyszły całe to zebrałam niektóre z myślą że może by je wsadzić później i mieć właśnie latem jeszcze 2 rzut tulipanów..
Tak na prawdę to wszystkie tulipany pozbyłam już wszystkiego co nadziemne-zostało bardzo nielicznie liści takich zieloniutkich..
resztę po prostu wyciągnęłam a cebulki w ziemi siedzą..
jedynie te które wyciągając pozostałości czyli "liście i łodygi) wyszły całe to zebrałam niektóre z myślą że może by je wsadzić później i mieć właśnie latem jeszcze 2 rzut tulipanów..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
hmmmm... nie wiem czy uda się zmusić cebule do kwitnięcia późnym latem/jesienią. Nawet jak 'podpędzasz' cebule w donicy to i tak musisz zachować termin sadzenia, termin "spoczynku' cebul ( okres zimowy ) i dopiero wcześniejsze wybudzenie roślin poprzez zwiększenie temperatury i podlewanie. Ja bym włożyła miedzy bajki opowieści o kwitnieniu tulipanów późnym latem. Nie jestem fachowcem, ale temperatura ( niska temperatura ) ma duży wpływ na indukcje kwiatów.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
A co z cebulami tulipanów posadzonymi w specjalnych koszyczkach do cebulowych?, one nie mogą iść za bardzo wgłąb, bo przeszkodzi im dno.esony1 pisze:stan65 - tak, to jest normalne. Cebule tulipanów lubią wędrować wgłąb i z czasem drobnieją i zupełnie zanikają. Dlatego powinno się wykopywać cebule tulipanów rokrocznie/ co dwa lata ( wyjątkiem są cebule tulipanów botanicznych ).
Czy w tym przypadku wykopywanie tez jest konieczne?
Pozdrawiam serdecznie - Ewa
Jak masz w koszykach to wyjmuj, przynajmniej sobie wybybierzesz najdorodniejsze cebule.
A jako ciekawostkę powiem wam, że jedna moja kępa (jednej przepięknej jakieś ??nowej odmiany) miała wszystkie cebule jak "czosnek", którego nie chce się obierać ..doliczyłam takich wąziuteńkich "ząbków" z jednej cebuli ok 15. Wszystkie cebule tego gatunku tak się podzieliły....moim zdaniem te tulipany to jednorazówki, bo nic z tego drobiazgu nie będzie
A jako ciekawostkę powiem wam, że jedna moja kępa (jednej przepięknej jakieś ??nowej odmiany) miała wszystkie cebule jak "czosnek", którego nie chce się obierać ..doliczyłam takich wąziuteńkich "ząbków" z jednej cebuli ok 15. Wszystkie cebule tego gatunku tak się podzieliły....moim zdaniem te tulipany to jednorazówki, bo nic z tego drobiazgu nie będzie
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Monika - może nie w przyszłym roku, ale za dwa lata zakwitną z pewnością ( pewnie były hormonalnie podpędzone - też mam taki drobiazg, koleżanka za "psi pieniądz" kupiła w Amsterdamie cała siatkę - ze sto cebul).
pozdrawiam
Edyta
Edyta
Ja sadziłam jesienią z 15 dużych ładnych cebul tej odmiany - prosty rachunek - mam tego drobiazgu gruuuubo ponad sto - wierz mi, że pewnie w małej doniczce by się to zmieściło, siatka? zapomnij. Ale masz rację, pewnie po dwóch/trzech zimach może może..ale to nie dla mnie, ze trzy/cztery największe posadzę, reszta na kompost
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
Będziesz miała ładnie kwitnący kompostownik
U mnie potrafi tam piwonia zakwitnąć
U mnie potrafi tam piwonia zakwitnąć
Pozdrawiam - BabajAGA
kiedy tralaluszy....powiedz kiedy??? bo taką optymistką to ja nie jestem
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- Truskawkaaa15
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 5 cze 2011, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam .
Ja miałam fajne tulipanki , ale już zwiędły .
Za rok będą ładniejsze .
Ja miałam fajne tulipanki , ale już zwiędły .
Za rok będą ładniejsze .
Pozdro . Aguś . ;)
-
- 1000p
- Od: 9 lut 2011, o 13:10
- Kontakt: