Jagoda kamczacka cz. 1
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Jagoda kamczacka
Ja nie nazwałabym moich jagód kwaśnymi tylko winnymi, a pewna nutka goryczki podnosi ich smak tak jak goryczka w piwie . Są super.
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
-
- Od: 8 maja 2010, o 22:55
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Moje tegoroczne zbiory jagody kamczackiej. Po zważeniu 3,28kg . Zamierzam dodać ok 1 kg truskawek + ŻelFix 3:1 i do słoiczków.
To jest zbiór z dwóch krzaków - mają one pokrój krzewów porzeczek i mniejsze jagody , te większe jagody pochodzą z trzeciego krzewu , który ma pokrój płożący i liście bardziej miękkie i omszone od tamtych dwóch oraz jagody na nim dopiero zaczynają dojrzewać więc zostaną na tzw podjadanie - no chyba,że ptaszory będą szybsze.
To jest zbiór z dwóch krzaków - mają one pokrój krzewów porzeczek i mniejsze jagody , te większe jagody pochodzą z trzeciego krzewu , który ma pokrój płożący i liście bardziej miękkie i omszone od tamtych dwóch oraz jagody na nim dopiero zaczynają dojrzewać więc zostaną na tzw podjadanie - no chyba,że ptaszory będą szybsze.
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dwa krzaki, mają około 1,5m wysokości, rosną bardzo zdrowo, bez nawożenia. Po zbiorze jagód będę musiał mocno je przyciąć.
-
Te moje dwa krzaki wyglądają tak jak Twoje - zdziwiona tylko jestem ,że jeszcze nie zbierasz jagód - u mnie już była pora .Jurek pisze:Dwa krzaki, mają około 1,5m wysokości, rosną bardzo zdrowo, bez nawożenia. Po zbiorze jagód będę musiał mocno je przyciąć.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
O kurde, dorodne One się tak same zagęściły, czy tniesz? W jakiej odległości od siebie rosną?
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
patrząc na Twoje jagody kamczackie na zdjęciu i moje w realu to........ podłamałam się , moje wyglądają jak ubogie krewne lub jak kto woli "łysi dresiarze"
pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
Ja swoich jagód generalnie jeszcze nie cięłam, pomijając cięcia odłamanych gałązek lub tych leżących na ziemi . U mnie niestety okazało się ,że te 1,4 m jakie mniej więcej jest między krzewami to za mało zważywszy ,że z jednej strony rośnie duża porzeczka czerwona -chyba ją wytnę a z drugiej borówka amerykańska. Więcej sadzić nie będę bo zbiór w tej ilości jak miałam w tym roku mi wystarczy - po dodaniu 1 kg truskawek , żel fixu i 1,4 kg cukru mam 15 słoików dżemu .
Tu są te dwie o pokroju krzaczastym
A tu na tle tej krzaczastej odmiana o pokroju "płożącym" i tak jak pisałam ma większe owoce , omszone ,delikatniejsze listki i dopiero teraz dojrzewa.
Tu są te dwie o pokroju krzaczastym
A tu na tle tej krzaczastej odmiana o pokroju "płożącym" i tak jak pisałam ma większe owoce , omszone ,delikatniejsze listki i dopiero teraz dojrzewa.
CHUDZIAK ile lat mają twoje krzaki i czy ja nawozisz agrotkanina jest cały sezon pod jagodami.
Mysłowice
-
Nie mogę sobie dokładnie uprzytomnić ile mają lat - chyba ok 6 . W zeszłym roku kupiłam gotowy nawóz pod borówki i sypnęłam też pod jagody , wcześniej ich nie nawoziłam. Jeśli chodzi o agrotkanine to mam ją pierwszy sezon pod jagodami bo mnie osłabiało zbieranie jagód z ziemi bo one tak strasznie oblatują p.odczas zbiorów
- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
Wczoraj, spacerując po Ogrodzie Botanicznym w Powsinie, trafilam na grupę suchodrzewów kamczackich. Obok mniejszego Wojtka rosły okazałe odmiany rosyjskie o przepysznych owocach / przejrzałam neta - u nas nie do dostania /:
Pozdrawiam
Kasia
Kasia
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Oj Katja, było zbierać jagody i siać:D W takim towarzystwie potomstwo nie może być złe;)
moje jagody ,mam je już kilka ładnych lat ,krzaki ogromne o różnym pokroju i smaku.
- katja
- 500p
- Od: 2 paź 2008, o 13:32
Siać jak siać, ale patyczka mogłam ciachnąć ;:78loeb pisze:Oj Katja, było zbierać jagody i siać:D W takim towarzystwie potomstwo nie może być złe;)
Idąc za ciosem, zadzwoniłam do dwóch szkółek, mają co mają , Wojtka nie mają /jest tylko na All/. Ale i pani z Lublina i pan spod Łodzi polecili mi Duet. Przy okazji dowiedziałam się, że ta odmiana rośnie niżej, na boki się rozrasta.
Kamma, czy te Twoje na pierwszym planie to Duety, bo takie bardziej leżące?
Pozdrawiam
Kasia
Kasia