Rododendron - problemy w uprawie cz.1

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
Zablokowany
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Rododendron - co mu jest ?

Post »

A nie prościej i skuteczniej - folię usunąć, przy okazji wymienić ziemię na nową (właściwą) i przesadzić w nią Rh (przy okazji sprawdzić system korzeniowy), a starą ziemię (po odkażeniu) wykorzystać do innych nasadzeń ? Wyjdzie niewiele drożej, a przynajmniej będą zdiagnozowane.

Przepraszam, dopiero teraz otworzyła się druga część Twojego postu, jak pisałem to jej nie było!!!
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Post »

1.1
rose_marek pisze:...zanim zaczniesz przygotowywać stanowisko dla rhododendrona, sprawdź drenaż Twojej gleby.
Wykop dołek o głębokosci 30 cm i tej samej średnicy. Wypełnij go po brzegi wodą. Jeśli woda zniknie w ciągu dwóch godzin to znaczy że masz bardzo dobry drenaż. Wtedy zastosuj metodę wsadzania na glebach lekkich (na obrazku powyżej). Jeśli po 24 godzinach woda ciągle jest w dołku, wtedy masz bardzo kiepski drenaż w glebie, i musisz zastosować metodę wsadzania na ziemiach ciężkich (zobacz powyżej). Zalecane jest również zainstalowanie dodatkowego drenażu pod stanowiskiem. Jeśli woda zniknie od 2 do 24 godzin, wtedy możesz zastosować metodę z lekkim wgłębieniem, pośrednią pomiędzy tymi dwoma metodami opisanymi powyżej.

Ponadto jeśli masz ziemię o kwasowosci pH rzedu 6.0 lub wyższym, albo sadzisz Twojego rhododendrona pod drzewami o agresywnych korzeniach wtedy stosujesz tą drugą metodę niezależnie jaki masz drenaż.
chudzielec
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 23 maja 2011, o 08:55

Post »

Z drenażem jest ok dołek wykopany w dwóch różnych miejscach wzdłuż rowu z Rh. Woda zeszła w 40 min:). Z wyciągania folii jednak zrezygnuje, a tylko dokwaszę, zastosuję nawóz dolistny i wyściółkuje mieszanką z artykuły. Mam nadzieję,że to pomoże:).
yuka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 25 maja 2011, o 06:59

Post »

Witam ;:7
Od kilku dni studiuję wątki o chorobach rh i nie znalazłam nic, co mogłabym podpiąć pod swój przypadek:(
Grandiflorum Catawbiense wygląda tak:
Obrazek
Obrazek
Nie wszystkie mlode pędy tak wyglądają, może 3-4.
W pobliżu rośnie drugi taki sam i jest zupełnie zdrowy. Posadzone obydwa były w ubiegłym roku wiosną. Żaden nie zawiązał pąków kwiatowych (ale dzięki temu forum wiem prawdopodobnie dlaczego) a w porze kwitnienia innych rh wypuszczały już nowe pędy. Nie były niczym zasilane. Przed nimi dosyć blisko rośnie dereń elegantissima, którego dopiero jesienią planuję przesadzić w inne miejsce. Czy możliwe jest, ze korzenie tych 3 roślin konkurują ze sobą?
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

To NIE jest sprawa korzenia albo niedoboru pierwiastów.
To wygląda na uszkodzenia "mechniczne" rozwijających się pąków.
Zapewne jakiś owad. Na taką skalę widzę pierwszy raz.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
x-xm-a

Post »

Może być też uszkodzenie po oprysku chemią, nie pryskałaś derenia?
yuka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Dziękuję Marku za szybką odpowiedź. Oglądałam dokładnie te listki i nic nie znalazłam śladów żyjątek :( Czy powinnam popryskać jakimś środkiem? Mam w tej chwili decis, bo walczę też z mszycami. Psiknąć wieczorem też na niego?

Edit: MONIKO, fakt, trochę ponad tydzień temu pryskałam rośliny na mszyce, ale derenia nie pryskałam... Jakieś 4m dalej jest jaśminowiec i tego pryskałam, ale po drodze jest jeszcze ten zdrowy RH więc to jego powinno trafić ewentualnie...
A czy jest możliwe, że gałązki derenia uszkodziły pąki? Niestety ten dereń rozrósł mi się w tym roku bardzo i wchodzi na te rodki :roll:
x-xm-a

Post »

pomyślałam sobie, że może chemia kapała na rh...
A czy jest możliwe, że gałązki derenia uszkodziły pąki?
Trudno powiedzieć, wygląda na to, że pędy z uszkodzonymi liśćmi wyrosły z wykształconych pąków w zeszłym roku, więc były duże. Ale raczej to uszkoszenia przez owady jak napisał rose_marek, po których nie ma już śladu (może larwy żerowały). teraz oprysk nie ma sensu, liście późnym latem możesz oberwać
yuka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Bardzo Ci dziękuję ;:180 Będę teraz spokojniejsza, bo sen z powiek mi to spędzało.
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Myślę, że jest prawdopodobne, że gałązki derenia, rosnącego w bezpośredniej styczności tego Rh, pod wpływem wiatrów uderzają w liście Rh i mechanicznie, stopniowo uszkadzają ich tkankę. Dzieło zniszczenia prawdopodobnie spotęgowały znaczne tej wiosny różnice temperatur między nocą i dniem, co widać po charakterystycznie zdeformowanych nowych liściach. I tak trzeba jedną roślinę przesadzić, a uszkodzone liście Rh stopniowo oberwać.
yuka
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...

Post »

Oczywiście przesadzę, ale myślę, ze dopiero jesienią. Po pierwsze większe prawdopodobieństwo przyjęcia się na nowym niejscu, po drugie w nowym miejscu derenia musi być dosypana ziemia, bo to w zasadzie budowa jeszcze :roll: Może tylko przytnę gałązki, które mogą najbardziej zaagrażać?
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

Witajcie
Na pocżatku wiosny przesadziłam 25 letniego rh w inne miejsce z kompletnie zacienionego na dosć słoneczne. Dałam mu dużo torfu, odżywki nawet dziś mu dosypałam jeszcze worek bo juz nie wiem czego to wina....
Rh wygląda tak:
Obrazek

i poszczególne jegochore miesca
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

paradoksem jest natomiast to że pomimo jego stanu wypuszcza nowe liscie...
Obrazek

Dodam że mam ziemie ciężka gliniastą, rh jes w poblizu drugiego mniejszego rh i w poblizu drzew iglastych więc staram się zachowac jakieś tam dogodne środowisko.
Aha ziemie mam kwaśną...

Prosze pomózcie mi bo już nie wiem co robić.... serce krwawi jak widze ten krzew... ;:180
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

przepraszam ale nie przekrecilam zdjęc ale mysle ze widać wszystko
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Rhododendrony i azalie”