Kanna - paciorecznik - cz.3
- drozd
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lut 2009, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Kanna-paciorecznik cz.3
Przemku. Prowadzisz w tym roku w uprawie kann. Kwitnącymi kannami o tej porze nie wielu może się pochwalić. U mnie nie zanosi się na wysyp kwiatów. Jedynie 'Mongo Punch' jak zwykle pierwsza zakwita.
Jolu.
Ze zdjęć wynika,że w sumie nie jest tak źle. Mamy drugi nietypowy rok a na pewno nie sprzyjający kannom z reszto nie tylko im. Swoje codziennie podlewam ale to tylko po wierzchy jest błoto. Nie zdąży woda wsiąknąć w głębsze warstwy, bo wyparuje. Wieczorem też źle podlewać,bo ziemia jest prawie gorąca a nalać zimnej wody to dla roślin szok.
Przyglądam się tej Rusin Red i wnioskuję,że moje Pinc Sunburst to pewnie Rusin Red , bo liście identyczne.
Jolu.
Ze zdjęć wynika,że w sumie nie jest tak źle. Mamy drugi nietypowy rok a na pewno nie sprzyjający kannom z reszto nie tylko im. Swoje codziennie podlewam ale to tylko po wierzchy jest błoto. Nie zdąży woda wsiąknąć w głębsze warstwy, bo wyparuje. Wieczorem też źle podlewać,bo ziemia jest prawie gorąca a nalać zimnej wody to dla roślin szok.
Przyglądam się tej Rusin Red i wnioskuję,że moje Pinc Sunburst to pewnie Rusin Red , bo liście identyczne.
Pozdrawiamy. Krystyna i Janusz
U mnie też Russian Red są najwyższe.
Januszu, a jakie były kłącza?
Russian Red ma charakterystyczne, bo bardzo grube fioletowo-białe (grubość ok. 4-5 cm).
To chyba jeden z powodów, dla których wielkie firmy nie sprzedają takich cann: zbyt duża objętość i waga.
Januszu, a jakie były kłącza?
Russian Red ma charakterystyczne, bo bardzo grube fioletowo-białe (grubość ok. 4-5 cm).
To chyba jeden z powodów, dla których wielkie firmy nie sprzedają takich cann: zbyt duża objętość i waga.
- drozd
Wiesz jakie kłącza przysyłają,bo sam kupowałeś. Gdzie tak dopatrzeć się koloru ale to chyba nie one. Wypisywałem je w ub. roku i pewnie będzie to samo. One nie rosną tak szybko i nie rozrastają się. Pewnie będą do pierwszego kwiatu a później zasilą kompost.
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Popędziłam dziś do Lidla jak na skrzydłach, bo miały być od dziś piękne kanny a były tylko te zwykłe.
W gazetce reklamowej co innego, a w sklepie co innego. Ale jestem naiwna.
Tylko drobnym druczkiem że "Zdjęcia niektórych produktów mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości." No i odbiegają i to mocno.
To dzisiejszy zakup z Lidla.
Zastąpią moje stare i chore.
W gazetce reklamowej co innego, a w sklepie co innego. Ale jestem naiwna.
Tylko drobnym druczkiem że "Zdjęcia niektórych produktów mogą nieznacznie odbiegać od rzeczywistości." No i odbiegają i to mocno.
To dzisiejszy zakup z Lidla.
Zastąpią moje stare i chore.
- takasobie
- Od: 1 mar 2009, o 22:32
U mnie susza straszna! Popiół wręcz! Codziennie canny porządnie podlewam i dlatego ładnie rosną. Też mam objawy wirusowe, ale pamietać trzeba, że dopóki dotyczy to pierwszych liści to pół biedy, ale kiedy cała roślina ma objawy - trzeba zniszczyć. Bardzo wrażliwy jest President Red od Janusza. I mój Jacobs Coat! Reszta ma drobne przebarwienia i liście nie maja tendencji do schnięcia.
Mam posadzonych 11 odmian i z 10 sztuk Indica, przed domem w celu uzyskania zdrowej plamy zieleni. Stanowić będą tło dla czerwonych dalii (dość wysokich). Potem pokażę, jak podrosną chociaż do 1 metra. na razie nie ma efektu, ponieważ jej nie podpędzam, bo i tak nadgoni
Claudia! na razie liście są piękne i zdrowe, może i kwiat okaże się nietuzinkowy Chociaż napisał jakiś głąb na etykiecie "Indica", a dał zdjęcia odmianowych kwiatów!
Mam posadzonych 11 odmian i z 10 sztuk Indica, przed domem w celu uzyskania zdrowej plamy zieleni. Stanowić będą tło dla czerwonych dalii (dość wysokich). Potem pokażę, jak podrosną chociaż do 1 metra. na razie nie ma efektu, ponieważ jej nie podpędzam, bo i tak nadgoni
Claudia! na razie liście są piękne i zdrowe, może i kwiat okaże się nietuzinkowy Chociaż napisał jakiś głąb na etykiecie "Indica", a dał zdjęcia odmianowych kwiatów!
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
- -Iwona-
- -Moderator Forum-.
- Od: 4 lut 2011, o 13:22
Moje pierwsze maleństwo Tropical Yellow. Warto było biegać z doniczką za słońcem.
Mam też i smutek, wczoraj miałam burze z niewielkim gradem, który podziurawił mi większość liści.
Ale nie o burzę mi chodzi. Mam pytanie czy te rdzawe plamy to ja mam z nadmiaru podlewania? Pęknięcia są od gradu.
I drugie, co to jest?
Chcę wiedzieć aby na przyszłość tego uniknąć i mieć za rok piękne i zdrowe, bo w tym coś im ciągle dolega.
Wysokości to ja nie osiągnę bo mam słabą piaszczystą ziemię ale niech będą chociaż zdrowe.
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz na moje pytania.
Mam też i smutek, wczoraj miałam burze z niewielkim gradem, który podziurawił mi większość liści.
Ale nie o burzę mi chodzi. Mam pytanie czy te rdzawe plamy to ja mam z nadmiaru podlewania? Pęknięcia są od gradu.
I drugie, co to jest?
Chcę wiedzieć aby na przyszłość tego uniknąć i mieć za rok piękne i zdrowe, bo w tym coś im ciągle dolega.
Wysokości to ja nie osiągnę bo mam słabą piaszczystą ziemię ale niech będą chociaż zdrowe.
Z góry bardzo dziękuje za odpowiedz na moje pytania.
- drozd
Claudio. Jesteś przewrażliwiona. Nie pora teraz na ocenę zdrowotności kann. Można tylko powiedzieć jedne rosną lepiej inne gorzej. Rok podobnie nietypowy ja ubiegły tylko w odwrocie. Wszystkie plamy, pęknięcia na liściach są regółą w tym czasie.Koniec czerwca początek lipca odsłoni "karty".
- drozd
Claudio. Liście podobne oby i kwiat był podobny to będziesz miała ładą odmianę.
- Dyshia
- 1000p
- Od: 17 lut 2010, o 12:19
Pierwszy raz w nowym wątku.
Swoje canny posadziłam w poprzednim tygodniu. Troszkę późno, ale wstrzymywałam się do czasu, aż tulipany będą się nadawały do wykopania, a rosły w miejscu, gdzie sobie umarzyłam te piekne rośliny. Są trochę małe, pewnie z powodu małych donic w których rosły, i jak na razie nie widzę, by przyspieszały.
Swoje canny posadziłam w poprzednim tygodniu. Troszkę późno, ale wstrzymywałam się do czasu, aż tulipany będą się nadawały do wykopania, a rosły w miejscu, gdzie sobie umarzyłam te piekne rośliny. Są trochę małe, pewnie z powodu małych donic w których rosły, i jak na razie nie widzę, by przyspieszały.
Nie przejmuj się, moje podpędzane maksymalnie, wczesna wiosna w szklarni, wysadzone wcześnie, jak się dało i też nie wyglądają na sprinterki , rosną w żółwim tempie.Dyshia pisze: Są trochę małe, pewnie z powodu małych donic w których rosły, i jak na razie nie widzę, by przyspieszały.
Pozdrawiam. Jola.
- takasobie
No właśnie! Kanny rosną bardzo powoli. Myslałam, ze to z braku wilgoci, ale uswiadomiłam sobie, ze podlewam je dośc dobrze i w zasadzie z tego powodu nie powinny cierpieć Słońca duzo więc powinny rosnąć. Mam nadzieje, że zaraz ruszą, bo jak nie, to
Miłka
Ja swoim zrobiłam podlewanie rozcieńczoną gnojówką z pokrzyw. Powinno zadziałać jak napój energetyczny. Zobaczymy, czy dostaną zrywu. ;:126
Pozdrawiam. Jola.
- pamelka
- Od: 30 gru 2009, o 00:34
Tadammmm pokazałam u mnie to i w wątku cannowym pokażę
pierwszy pąk
http://i54.tinypic.com/20tfk39.jpg
http://i51.tinypic.com/18hvnm.jpg
pierwszy pąk
http://i54.tinypic.com/20tfk39.jpg
http://i51.tinypic.com/18hvnm.jpg
- takasobie
Gorące gratulacje! Zwłaszcza, że kanny jakoś leniwe są w tym roku. A może nam się tylko wydaje
Najdziwniejsze jest to, że wrzucone do doła indica dogoniły już te moje wypieszczone i wychuchane podpędzone kanny odmianowe
Najdziwniejsze jest to, że wrzucone do doła indica dogoniły już te moje wypieszczone i wychuchane podpędzone kanny odmianowe
Miłka