Bazylię jak wyżej pikowałam do wielodoniczek(prawie po liścienie) i potem wysadzałam do gruntu.Zbiory wystarczą mi na 2 lata i dobrze,bo w tym roku słabo mi powschodziła(prawie wcale )
Te zioła co mi wzeszły tak wyglądają Zdjęcia zostały usunięte z hostingu.
bab...
jest to estragon,oregano i tymianek.Poradźcie co z nimi zrobić ,bo mam je pierwszy raz.Do gruntu czy do doniczek...?
aha!mam śnieg w ogródku który topnieje...
Uprawiam te zioła (oregano i tymianek) w gruncie, ale z przeniesieniem Twojej rozsady na dwór, poczekałabym aż miną przymrozki (wszystkie te zioła są wieloletnie). Mój estragon, ruta i hyzop, póki co są także w donicach, ale bezapelacyjnie wysadzę je w tym miesiącu (raczej pod koniec) do ziemi. Zioła raczej źle zimują w domu (mój tymianek usechł w domu, w ogrodzie przetrwał). Na razie zaobserwowałam jedyny wyjątek, jest nim zielona pietruszka.
Wolar masz miętę mandarynkowa ????? jeszcze takiej nie widziałam. Osobiście mam pomarańczową po ciężkiej zimie zaczyna powoli rosnąc, zobaczymy jak będzie pachnieć.
Witam
Pytanko do Gosi z Bretanii - od lat szukamy nasion - sadzonek piołunu alpejskiego - Artemisia alpina = Artemisia caucasica Willd . Może ww Francji można te nasionka kupić ?
Na wymianę mam artemisia pontica , absinthium a nawet korzeń fiołkowy - iris florentina .
Wacek
Wacku, nie wiem czy takie specyficzne nasiona można kupić. Jutro wybieram się do sklepu to rzucę okiem.
Osobiście mam piołun , ale to chyba ten zwykły, a taki już posiadasz.
Wacku . Byłam w dwóch sklepach ogrodniczych i piołunu alpejskiego nie ma nigdzie. Zresztą o takim nie słyszeli, pytałam się tez znajomemu ogrodnikowi tez nie wie gdzie znaleźć. Przykro mi , życzę szczęścia w dalszych poszukiwaniach.
Witam
W ubiegłym roku kupując zioła do zestawienia wermutów nabyłem paczkę ziela bukwicy , zrobiłem wódkę i smak mi się spodobał postanowiłem więc posadzić bukwicę w swoim ogrodzie . Wiosną znalazłem ogrodnika oferującego sadzonki bukwicy ogrodowej wielkokwiatowej , ma też bukwicę lekarską którą za jego radą kupiłem . Bukwica pięknie rośnie więc latem zrobiłem nalew na zielonych liściach - miał piękny ciemnozielony kolor ale był bez zapachu i jakiś mydlany smak nie przypominające tego ziela które kiedyś kupiłem . Po wymianie korespondencji z ogrodnikiem okazało się że bukwica lekarska tak ma ! Zamówiłem więc sadzonki bukwicy wielkokwiatowej - ogrodnik specjalnie dla mnie sprawdził że jej liście mają aromat !W niedzielę korzystając z pięknej pogody wybrałem się do muzeum wsi na festyn "Podlasie pachnące ziołami " miałem nadzieję spotkać zielarzy i wyjaśnić sprawę bukwicy , zielarzy nie spotkałem ale pomiędzy pracująca tłocznią oleju i dymiącą bimbrownią leśną znalazłem stragan Darów Natury i nabyłem paczkę ziela bukwicy . W domu zrobiłem nalew i okazało się że jest bez zapachu a smak jest taki sam jak z liści bukwicy lekarskiej !
Jak więc rozróżnić przed zakupem przez internet aromatyczne ziele zebrane w lesie od ziela z uprawy , na opakowaniu piszą - "rośliny zebrane ręcznie ze stanu naturalnego lub wyprodukowane w gospodarstwach ekologicznych" ?
Wacek
Witam
Życzenia się prawie spełniły bo z Francji przyleciały nasiona artemisia mutellina i a.spicata , tam rosną na wysokości 2100m npm ! Będę próbował wiosną je wysiać ! Próbował ktoś uprawiać tego typu roślinki z gór na nizinach ?
Witam
Kupiłem sadzonki bukwicy ogrodowej - wielkokwiatowej , jej liście mają aromat charakterystyczny dla bukwicy rosnącej dziko . Bukwica dziko rosnąca właśnie wysypuje nasiona mam wielką prośbę - może ktoś z forumowiczów zbiera ziele bukwicy i mógłby zebrać szczyptę nasion ? Chciałbym posadzić taka bukwicę w ogrodzie .
Witam
Uprawiam w ogrodzie ziółko które dostałem jako artemisia pontica ale aromat ma raczej zbliżony do a.wulgaris niż do włoskich wermutów . Właśnie kwitnie , może ktoś rozpozna co to może być za ziółko ?