Borówka amerykańska - słabo owocuje/nie owocuje
- Ziel-ona
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2007, o 21:19
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: borówka amerykańska - dlaczego nie kwitnie?
"Podłączę" się pod temat...dwa lata temu zasadziłam w ogrodzie borówkę wysoką "Earlyblue". W roku posadzenia owocowała. W tym roku kwiaty były, ale owoców brak. Doczytałam, że muszę posadzić jeszcze jeden krzak borówki by mogła zostać zapylona i zaowocować. I pytanie: czy drugi krzak borówki musi być tej samej odmiany czy innej(zapylenie krzyżowe??)?
Re: Kwiaty borówki amerykanskiej
mam podobny problem w tym roku moje borówki nie zakwitły... przyznam też, że ich nie nawoziłem / nie zakwaszałem ziemi.
czy to jest przyczyną?
czy to jest przyczyną?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 15 mar 2010, o 20:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja podpowiem tyle, że konsekwentnie nawożę siarczanem amonu w ilości mała garstka pod każdy krzak ( krzaki 3-letnie) wczesną wiosną i z owocowaniem i rośnięciem nie ma problemu. A gleba u mnie słaba bo VI klasa. Aha no i podlewanie, jak są takie upały jak obecnie to co drugi dzień podlewam porządnie.
EDIT: Jeszcze mi się przypomniało o okopywaniu. Trzy lata temu razem z sąsiadką sadzilismy borówki z tej samej szkółki, u niej rosną na powiedzmy łące - wokoło trawa, perz i co tam jeszcze a u mnie okopywane i podsypane korą. Efekt: moje rosną, owocują i mają się super a u sąsiadki dogorywa ostatni krzak ( nawoziła krowieńcem co roku ).
EDIT: Jeszcze mi się przypomniało o okopywaniu. Trzy lata temu razem z sąsiadką sadzilismy borówki z tej samej szkółki, u niej rosną na powiedzmy łące - wokoło trawa, perz i co tam jeszcze a u mnie okopywane i podsypane korą. Efekt: moje rosną, owocują i mają się super a u sąsiadki dogorywa ostatni krzak ( nawoziła krowieńcem co roku ).
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
a tu ciekawa strona o borówce
http://www.borowka.org.pl/index.php/bor ... stanowiska
lukas3339- piszesz, ze sąsiadka nawoziła obornikiem- tym mogla je wykończyć, bo rośliny,
które maja małe wymagania pokarmowe, źle rosną jak im się dogadza z jedzonkiem
http://www.borowka.org.pl/index.php/bor ... stanowiska
lukas3339- piszesz, ze sąsiadka nawoziła obornikiem- tym mogla je wykończyć, bo rośliny,
które maja małe wymagania pokarmowe, źle rosną jak im się dogadza z jedzonkiem
Pozdrawiam- Jola Spis treści w uprawie warzyw
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
----------------------------------------------------
Sprzedam/Kupię/Wymienię Moje krzyżówki Na pohybel zimie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 10 cze 2009, o 17:17
Witam , problem mój dotyczy 9 letniej borówki , praktycznie przez cały ten okres zebrałem z krzaka nie więcej niż 0.5 kg owoców.
Pragnę dodać ze posiadam 30 krzaków wszelakich odmian jak również chcę poinformować ze wszystkie moje borówki są prowadzone `ksiązkowo` tj. podcinanie ,nawożenie, pielęgnacja z pozostałymi krzaczkami nie mam problemu. Znajomi twierdzą ,żeby jej nie wyrywać gdyż pełni ona zadanie `zapylacza `ale ja nie mam już do niej siły.
Poradźcie co mam dalej robić bo nie mam pomysłu.
Pragnę dodać ze posiadam 30 krzaków wszelakich odmian jak również chcę poinformować ze wszystkie moje borówki są prowadzone `ksiązkowo` tj. podcinanie ,nawożenie, pielęgnacja z pozostałymi krzaczkami nie mam problemu. Znajomi twierdzą ,żeby jej nie wyrywać gdyż pełni ona zadanie `zapylacza `ale ja nie mam już do niej siły.
Poradźcie co mam dalej robić bo nie mam pomysłu.
- SlaWasII
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 20 mar 2012, o 21:51
Re: Co zrobic z nieowocującą borówka amerykańska?
Mam cztery krzaczki i owocują tylko dwa. Mam je od kilku lat i też mizeria... nawet pół kilo nie zebrałem. Dosłownie kilkanaście na skosztowanie. Ale się nie zrażam!
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Być może krzewom czegoś brakuje, jakiegoś pierwiastka albo coś nie tak z ziemią, itp. tak czy siak można odmłodzić taki krzew, przyciąć całego do ziemi, niech zacznie jeszcze raz.
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
-
- 50p
- Od: 26 kwie 2012, o 10:09
Gdy cytryna u mojej mamy nie miała owoców to wzięła mały pędzelek i zapylała kwiaty ręcznie. Wtedy urosła cytryna większa od grejfruta Ale to było dawno temu...
-
- 500p
- Od: 3 mar 2012, o 16:24
Miałem w swojej karierze kilka różnych gatunków roślin, które nie miały owoców, ani nie kwitły. Gdy upływa kilka lat i efektów brakuje, to niestety się rozstajemy. Ale muszę przyznać, że gdy dwa lata temu dałem ostatni rok leszczynie to się wystraszyła i już nie ma z nią problemów. A w tym roku chciałem, żegnać się z czereśnią, lecz na prośbę żony wyrok został odroczony warunkowo... I żeby było śmieszniej to w tym roku była niezwykle obsypana kwiatami. Lepiej dla niej żeby owoce były zadowalające. Więc wniosek jest taki, że niektórych da się zastraszyć a innych nie
- mr25ur
- Od: 10 lis 2011, o 19:53
Często roślina potrzebuje "szoko/terapi", trza przyciąć, nawieźć... jak człowiek, potrzebuje nieraz "kopa w tyłek" by wrócić na ten tor właściwy
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
- image
- 200p
- Od: 23 lip 2010, o 16:53
- Kontakt:
Moje, w tej chwili 5-letnie krzaczki borówki , nie miały nigdy ani jednego kwiatka
Odpowiednio nawożone, w słonecznym miejscu, nie wiem co z nimi zrobić. Chyba się z nimi rozstanę i skończy się moja przygoda z borówkami amerykańskimi. Chyba że, spróbuję jeszcze metody na zastraszanie, w przypadku gruszy, chyba zdała egazmin bo jest obsypana kwiatami a obiecałam jej ubiegłego roku że, pójdzie na kompost
Odpowiednio nawożone, w słonecznym miejscu, nie wiem co z nimi zrobić. Chyba się z nimi rozstanę i skończy się moja przygoda z borówkami amerykańskimi. Chyba że, spróbuję jeszcze metody na zastraszanie, w przypadku gruszy, chyba zdała egazmin bo jest obsypana kwiatami a obiecałam jej ubiegłego roku że, pójdzie na kompost
Pozdrawiam! Róża
U mnie w przypadku 1 na sto borówki nie owocują. Wyrzucam je, ponieważ czekałam po kilka lat, a one nic - jakieś wadliwe sadzonki chyba, z błędem genetycznym może? Rosną, są silne, duże, ale nie owocują.
artylerzysto - 9-letnia borówka powinna od 3 lat dawać po 3-10 kg owoców, w zależności od odmiany. To już stary krzak. Daj zdjęcie.
artylerzysto - 9-letnia borówka powinna od 3 lat dawać po 3-10 kg owoców, w zależności od odmiany. To już stary krzak. Daj zdjęcie.
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
a jak rozpoznać zawiązki kwiatów na borówce o tej porze roku ?
pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud