Rzodkiewka-przepisy
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 8 maja 2010, o 20:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Rzodkiewka-przepisy
Szukam przepisów na surówki ,dania z rzodkiewki .Urosło jej tyle że nie wiem co z nią zrobić?Co polecacie ?
- Justynek
- 200p
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Rzodkiewka-przepisy
Może dania to za dużo powiedziane, ale ja szczególnie lubię rzodkiewkę na dwa sposoby:
1. Rzodkiewka ze śmietaną:kilka pokrojonych w talarki rzodkiewek + słodka śmietana + sól + pieprz ( jeśli ktoś lubi można jeszcze dodać szczypiorek)
2. Twarożek z rzodkiewkami: twarożek + rzodkiewki pokrojone w kostkę + śmietana + sól + pieprz
Życzę smacznego
1. Rzodkiewka ze śmietaną:kilka pokrojonych w talarki rzodkiewek + słodka śmietana + sól + pieprz ( jeśli ktoś lubi można jeszcze dodać szczypiorek)
2. Twarożek z rzodkiewkami: twarożek + rzodkiewki pokrojone w kostkę + śmietana + sól + pieprz
Życzę smacznego
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
- empuza
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 4 cze 2007, o 09:30
Rzodkiewka na ciepło
2 pęczki rzodkiewki (dobre trzy garści)
2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
sol, pieprz do smaku
1-2 ząbeki czosnku
Rzodkiewkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy na nim rzodkiewki z przeciśniętym przez praskę lub drobno pokrojonym czosnkiem, podlewamy wodą. Oprószamy mąką, dodajemy przyprawy i wymieszamy. Na końcu posypujemy pietruszką.
Sałatka z rzodkiewek z orzeszkami po indyjsku
2 garści małych rzodkiewek
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki gorczycy (ja daję czarną)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżki soku z cytryny
80 g posiekanych orzeszków (ziemnych lub pini)
posiekana natka pietruszki
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kumin i gorczycę, przykrywamy pokrywką i smażymy kilka minut mieszając aż ziarenka zaczną strzelać i zmienią barwę.
Dodajemy kurkumę i sól, mieszamy i zestawiamy z ognia. Gdy trochę przestygnie, dodajemy sok z cytryny.
Rzodkiewki kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości). Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, dodajemy posiekaną pietruszkę i odstawiamy na chwilę, by smaki się przegryzły.
2 pęczki rzodkiewki (dobre trzy garści)
2 łyżeczki oleju
1 łyżeczka mąki
1 łyżeczka posiekanej pietruszki
sol, pieprz do smaku
1-2 ząbeki czosnku
Rzodkiewkę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i dusimy na nim rzodkiewki z przeciśniętym przez praskę lub drobno pokrojonym czosnkiem, podlewamy wodą. Oprószamy mąką, dodajemy przyprawy i wymieszamy. Na końcu posypujemy pietruszką.
Sałatka z rzodkiewek z orzeszkami po indyjsku
2 garści małych rzodkiewek
1 łyżka oleju
1/4 łyżeczki kuminu
1/4 łyżeczki gorczycy (ja daję czarną)
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki soli
1,5 łyżki soku z cytryny
80 g posiekanych orzeszków (ziemnych lub pini)
posiekana natka pietruszki
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy kumin i gorczycę, przykrywamy pokrywką i smażymy kilka minut mieszając aż ziarenka zaczną strzelać i zmienią barwę.
Dodajemy kurkumę i sól, mieszamy i zestawiamy z ognia. Gdy trochę przestygnie, dodajemy sok z cytryny.
Rzodkiewki kroimy na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości). Mieszamy dokładnie wszystkie składniki, dodajemy posiekaną pietruszkę i odstawiamy na chwilę, by smaki się przegryzły.
"Gdy w jednym domu światło gaśnie i ogród przestaje żyć, w drugim rodzi się nowe życie."
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
Empuzka i jej ROD-wy świat-rok 2012
- Justynek
- 200p
- Od: 26 lip 2010, o 21:39
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Tak sobie jeszcze odnośnie rzodkiewek przypomniałam:
Sałata z rzodkiewkami
-sałat
-rzodkiewki (pokroić w plasterki lub półplasterki)
-szczypiorek
-majonez
- sól, pieprz
Proporcje składników zależą od upodobań kulinarnych. Ja gdy mam ochotę na rzodkiewki to wtedy nie daję całą sałatę tylko mniej. Można też dodać ogórek lub pomidor. Wszystko kwestia fantazji kucharza
Sałata z rzodkiewkami
-sałat
-rzodkiewki (pokroić w plasterki lub półplasterki)
-szczypiorek
-majonez
- sól, pieprz
Proporcje składników zależą od upodobań kulinarnych. Ja gdy mam ochotę na rzodkiewki to wtedy nie daję całą sałatę tylko mniej. Można też dodać ogórek lub pomidor. Wszystko kwestia fantazji kucharza
Pozdrawiam, Justyna
Moje kaktusy
Moje kaktusy
Ja właśnie zrobiłam tak jak Justynek , tylko zamiast majonezu dałam jogurt.
Na takie upały są dobre chłodniki, praktycznie z wszystkiego, więc rzodkiewka też może być.
Na takie upały są dobre chłodniki, praktycznie z wszystkiego, więc rzodkiewka też może być.
"jeśli chcesz być szczęśliwy przez całe życie - zostań ogrodnikiem "
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
Ogrodniczka na tymczasowym urlopie Anpio7 !!!
Apetycznie u Anpio7
-
- Od: 17 kwie 2013, o 12:13
Re: Rzodkiewka co z niej zrobić
Kiedyś u znajomych jadłem rzodkiewki marynowane,b. smaczne.Sprawdziłem ,jest kilka przepisów w sieci.
Re: Rzodkiewka co z niej zrobić
Co do potraw z rzodkiewki, nie wiem czy wiecie ale liście są o wiele bardziej wartościowe niż bulwa. Przesmaczna jest zupa z liści rzodkiewki. Jednak zupa z bulwy rzodkiewki tez jest smaczna z tym, że ta z liści zdrowsza
- acia1065
- Od: 7 sty 2014, o 14:19
- Kontakt:
Duszone jako dodatek do mięska, marynowane lub kiszone. Można też mrozić pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach (warto dodać do woreczka plasterek cytryny).
Beata