zapytanie o maliny
zapytanie o maliny
witam ! może mógłby mi ktoś pomóc chodzi mi o moje maliny.Nie wiem czym mogę je opryskać?problem jest taki że listki malin zwijają się do środka gdzie są mszyce i pełno mrówek.Mam taki preparat Bros na mrówki ale nie wiem czy on się na daje na krzewy owocowe?Szkoda mi tych krzewów aby je mszyce zjadły.Zeszłego roku to robiłam taki kompost z pokrzyw na mszyce ale to nie wiele dało .MSZYC I MRÓWEK mam bardzo dużo jak się ich pozbyć.Błagam o pomoc!!!!!!!!
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: zapytanie o maliny
Nic ci nie pomoże preparat na mrówki bo one wlazły na maliny w poszukiwaniu mszycy.
Jeśli chcesz ekologicznie to pryskaj colą albo wywarem z tytoniu papierosowego - na forum jest sporo na ten temat.
Możesz też po prostu pościągać palcami mszyce, ja tak robię jeśli nie mam za dużo roślin zaatakowanych.
Jeśli chcesz ekologicznie to pryskaj colą albo wywarem z tytoniu papierosowego - na forum jest sporo na ten temat.
Możesz też po prostu pościągać palcami mszyce, ja tak robię jeśli nie mam za dużo roślin zaatakowanych.
- kaftan
- 100p
- Od: 17 kwie 2011, o 13:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Cześć
Podłączę się trochę pod pytanie. Mam miniaturową brzoskwinię. Po zimie myślałem że zmarzła ale jednak pojawiły się listki.
Razem z listkami mszyca, ale mało i mrówki sobie z nią poradziły. Teraz zostały tylko mrówki. Mam wrażenie, że zagnieździły się w donicy. Jak się ich pozbyć ? Pryskać jak pisze Comcia, czy przesadzić drzewko, które ma w tej chwili 70-80 cm, do nowej ziemi ?
Podłączę się trochę pod pytanie. Mam miniaturową brzoskwinię. Po zimie myślałem że zmarzła ale jednak pojawiły się listki.
Razem z listkami mszyca, ale mało i mrówki sobie z nią poradziły. Teraz zostały tylko mrówki. Mam wrażenie, że zagnieździły się w donicy. Jak się ich pozbyć ? Pryskać jak pisze Comcia, czy przesadzić drzewko, które ma w tej chwili 70-80 cm, do nowej ziemi ?
Wielkie drzewa dają więcej cienia niż owocu.
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Na mrówki są inne preparaty w formie granulek - podsyp w doniczce
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
Mam pytanie dotyczące malin-a raczej tego co w nich zaczyna mi się zadomawiać..
Jakiś tydzień temu zauważyłam że u jednej maliny zwijają się młode listki -natchneło mnie i zaczełam je rozwijać..a tam jakaś brązowa larwa..
Znalazłam wtedy takich 3..
Dziś znów znalazłam kolejnego robaka..
Obe chyba jakieś kokony przędą sobie..
W każdym bądz razie śmierć im na miejscu.. ten ostatni miał chyba nawet jajka-bo widziałam jakieś czarne kropki...
Robak zabity,reszta spłukana..
Pytanie mam..
Co to za robaczek podjadaczek..
Czy on lubi jakiś rodzaj malin-bo u sąsiadki obok przez płot na działce-a ma maliny obok prawie nie widze pozwijanych liści...czyli te robaki u niej nie grasują pewnie..
Jak się tego pozbyć..
Niestety zdjęć nie posiadam bo najpierw w przypływie chwili zabijam..a później myślę..
Jakiś tydzień temu zauważyłam że u jednej maliny zwijają się młode listki -natchneło mnie i zaczełam je rozwijać..a tam jakaś brązowa larwa..
Znalazłam wtedy takich 3..
Dziś znów znalazłam kolejnego robaka..
Obe chyba jakieś kokony przędą sobie..
W każdym bądz razie śmierć im na miejscu.. ten ostatni miał chyba nawet jajka-bo widziałam jakieś czarne kropki...
Robak zabity,reszta spłukana..
Pytanie mam..
Co to za robaczek podjadaczek..
Czy on lubi jakiś rodzaj malin-bo u sąsiadki obok przez płot na działce-a ma maliny obok prawie nie widze pozwijanych liści...czyli te robaki u niej nie grasują pewnie..
Jak się tego pozbyć..
Niestety zdjęć nie posiadam bo najpierw w przypływie chwili zabijam..a później myślę..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
- iwusiam32
- 10p - Początkujący
- Od: 3 cze 2010, o 22:30
Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Preparat Bros jest fajny na mrówki w roślinach ozdobnych, w budynkach, ale nigdy w najbliższej okolicy roślin sadowniczych. To wredna trucizna.
Tu najlepiej sprawdzi się proszek do pieczenia. Wodorowęglan sodu (NaHCO3). Nic szkodliwego dla człowieka nie odkłada się w roślinie.
Tu najlepiej sprawdzi się proszek do pieczenia. Wodorowęglan sodu (NaHCO3). Nic szkodliwego dla człowieka nie odkłada się w roślinie.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
- koveras
- 10p - Początkujący
- Od: 6 cze 2011, o 13:43
- Kontakt:
Z tytoniem to prawda. Moja babcia miała gdzieś z czasów Gierka przechowany cały worek tytoniu na strychu. Moczyliśmy to w wodzie i działało. Jednak kiedy tytoń się skończył przeszliśmy na chemię
Czy nie starczy że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?
? Richard Dawkins Bóg Urojony
http://mojaflora.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
? Richard Dawkins Bóg Urojony
http://mojaflora.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
- iwusiam32
- 10p - Początkujący
- Od: 3 cze 2010, o 22:30
wie ktoś co to za jeden?
Zawsze warto być człowiekiem, choć tak łatwo zejść na psy.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
jeśli zwija liście to zwójkówka prawdopodobnie