Borówka amerykańska-Opadające liście
- koveras
- 10p - Początkujący
- Od: 6 cze 2011, o 13:43
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: opadające liście Borówka amerykańska
U mnie boróweczki rosną sobie w ziemi przykrytej włókniną, automatyczne spryskiwacze przez 15 minut raz na 3 dni podlewają je (i cały ogród też ) i cały czas ziemia przy korzeniach jest wilgotna i ja bym to nazwał idealna dla nich, bo rosną i owocują, że aż miło .
Czy nie starczy że ogród jest piękny? Czy muszą w nim jeszcze mieszkać wróżki?
? Richard Dawkins Bóg Urojony
http://mojaflora.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
? Richard Dawkins Bóg Urojony
http://mojaflora.blogspot.com/" onclick="window.open(this.href);return false;
Mała poprawka. Kranówka z reguły jest twarda, bo zawiera jony wapnia a borówki wapna właśnie nie kochają.ogrodnik1970 pisze:kranówka wypłukuje kwasowość.
Polecam podlewanie borówek, niezależnie od nawozu, gnojówką z zakiszonych liści rabarbaru. Zawiera on kwas szczawiowy, który wytrąca z gleby wapń, ponieważ szczawian wapnia jest w wodzie nierozpuszczalny.
Pozdrawiam
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Sprytny ten kwas szczawiowy!
Dodam tutaj, że liście zasychają na skutek "suszy fizjologicznej" - co nie oznacza że w glebie brakuje wody, ale że roślina nie nastarcza z pobieraniem by zrównoważyć parowanie z liści.
Są różne powody:
- upał, niska wilgotność powietrza, wysuszający wiatr,
- coś nie tak z korzeniami, brak mikoryzy, uszkodzenie,
- wysokie stężenie soli mineralnych (nawóz!) - wyższe stężenie osmotyczne roztworu glebowego utrudnia jego pobranie przez korzenie.
Dodam tutaj, że liście zasychają na skutek "suszy fizjologicznej" - co nie oznacza że w glebie brakuje wody, ale że roślina nie nastarcza z pobieraniem by zrównoważyć parowanie z liści.
Są różne powody:
- upał, niska wilgotność powietrza, wysuszający wiatr,
- coś nie tak z korzeniami, brak mikoryzy, uszkodzenie,
- wysokie stężenie soli mineralnych (nawóz!) - wyższe stężenie osmotyczne roztworu glebowego utrudnia jego pobranie przez korzenie.
Niestety, ale jestem na działce co kilka dni, więc nie ma możliwości codziennego podlewania, a zainstalowanie automatycznego podlewania nie wchodzi w grę. W każdym razie z porad skorzystam.
pozdr. Stan
pozdr. Stan
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 kwie 2011, o 15:23
- Kontakt:
liście z borówek opadły jak i większość owoców ale zauważyłem że pojawiły się nowe odrosty z których liście już nie opadają
- maniolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Borówka amerykańska - nawożenie
Ja na razie nie mam za dużo krzaczków (5), 2 lata mają, też podsypywałem je nawozem do borówek, ale z innej firmy. Natomiast tej jesieni na 2 z nich podeschły liście podlewałem je jak całą resztę bo rosną obok siebie, nie wiem czy jakiś pies mi ich nie podlał czy co, mam nadzieję, że odbiją na wiosnę.
Na pewno ich nie przesuszyłeś ?
- maniolek
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 gru 2016, o 17:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No właśnie nie wiem ale jakby podeschły to wszystkie by padły, a tu tylko 2 krzaczki :/ no nie wiem zobaczę na wiosnę mam nadzieję, że odbiją.
Właśnie niekoniecznie . Jak je sadziłeś ? rozluźniałeś korzenie przy sadzeniu czy przełożyłeś z doniczek do ziemi ze zbitą bryłą korzeniową ? Zresztą teraz i tak nic nie zrobisz a masz jeszcze czas żeby poczytać wątek o borówkach. Tam szybciej dopasujesz swoje objawy do ewentualnych błędów i zaniedbań.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=97707
Mogłeś ją nawet przenawozić. Kombinacji przyczyn są dziesiątki.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=34&t=97707
Mogłeś ją nawet przenawozić. Kombinacji przyczyn są dziesiątki.
Borowka amerykańska żółknie i traci liście
Witam- jestem nowym użytkownikiem forum więc prosze o wybaczenie jeśli zły dzial , ogólnie to tez jestem totalnie zielony jeśli chodzi o dzialki , ogrody itp bo dopiero w kwietniu kupilem swoja pierwsza dzialkę w Ogrodkach działkowych Hutnik .Posadziłem 3 krzaki borowki ( 3 letnie były ) sporo owoców już posiadają , zasadziłem tak jak pan w szkólce doradził ( odstepu co metr , dolek na 40-50 cm ) do dolka zmieszana ziemia z dolka z specjalną ziemią pod borowki , na to sama ziemia i borówka a na góre wszystko obsypane korą .Podlewane około 10 l co dwa dni na krzak, raz uzyty nawóż do borówek - wedlug miarki . od kilku dni na borowkach pojawiają się dziwne plamy , żółkną liscie i spadaja Prosze o porade co robic , czy jakies leki ?? opryski? Dziękuje
Pisownia - proszę używać wszystkich polskich liter/mod.
Pisownia - proszę używać wszystkich polskich liter/mod.
- Andrzejsson
- 100p
- Od: 4 mar 2018, o 23:59
Re: Borówka amerykańska-Opadające liście
Monkey22Mam identyczne objawy na kilku krzakach. Doszedłeś do diagnozy?
"Artificem commendat opus"
Borówka amerykańska
Witam serdecznie użytkowników forum. Jestem nowy, mam nadzieję, że przy państwa pomocy pozbędę się problemów z mego ogrodu i wiele się nauczę. Proszę mi podpowiedzieć na borówce amerykańskiej zaczeły zasychać liście pomimo opryskania Topsinem, obecnie krzak jest goły. Czy krzaki te należy usunąć i co mam robić na przyszłość.Dzięki, pozdrawiam.
Pisownia. Regulamin § 3.2 pkt. a/ Karo
Pisownia. Regulamin § 3.2 pkt. a/ Karo