Warto poznać dietę Dukana z każdej strony, tzn. znać jej wady i zalety, wiedzieć czym może grozić stosowanie tej diety, umieć załagodzić jej złe skutki itp.
Zanim przeszliśmy na Dukana wiele czytałam o tej diecie, starałam się dowiedzieć "czym to pachnie". Ogólnie, po ponad roku stosowania diety, nie widzę skutków ubocznych, ale od razu zaznaczam, że diety nie trzymaliśmy restrykcyjnie- jedliśmy inne dozwolone lub nie produkty (o czym można przeczytać w tym wątku).
Myślę, że sama dieta nie jest zła, owszem organizm początkowo (na I fazie) może mieć pewnie niedobory witaminowe, przez niedostarczanie ich, ale ten okres trwa ok. 3-6 dni. Później już normalnie jemy warzywa, oczywiście specjalnie przygotowane.
Gorzej, gdy dietę zaczynają stosować osoby niewiele wiedzące na jej temat. Ot, po prostu- "fajna dieta, mięso + jajka, waga leci, a ja jestem szczuplutka". Nie tędy droga! Koleżanka, wiedząc, że mój P. schudł sporo na diecie Dukana, postanowiła sama zrzucić kilka kg- dowiedziała się o jajkach i mięsie i przeszła na dietę- gdy się spotkałyśmy wspomniała, że była na tej diecie, ale nie dała rady,
bo przez 3 dni jadła tylko gotowane jajka- kto by to wytrzymał? A wierzcie mi- jest mnóstwo osób niedoinformowanych, stosujących dietę wg myśli jajka+ mięso. Znajomym opowiadam o tej diecie, na czym polega, proponuję podesłanie moich materiałów, książek, przepisów itp. Mam nadzieję, że komuś to pomoże
rozumnie podejść do diety