Ogórek - choroby, szkodniki

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
kamil133
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2011, o 21:32
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Ogórki usychają Proszę o pomoc

Post »

Mam na tarasie posadzone ogórki w wiadrach i jest bardzo dużo małych ogórków, które usychają, a są bardzo małe.

Czemu one usychają?
lukas3339
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 15 mar 2010, o 20:52

Re: Ogórki usychają Proszę o pomoc

Post »

Rozumiem, że wode mają? Może kwestia słabego nawożenia. Papu dałeś?
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

No cóż kamil 133. Ogórek we wiadrze na balkonie , pewno jeszcze z południową wystawą, to nie jest najlepszy pomysł . Jedno niedolanie i roślina zrzuci zawiązki . A jaka Ty wodą podlewasz te ogórki ?. Pewno z kranu ?. A jest otwór w dnie wiadra, by odpływał nadmiar wody ?.

Pozdrowienia
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

forumowicz
U mnie w tym roku podobnie ale w gruntowych. Krzaki piękne zawiązków od metra ale wszystko żółknie.Podlewane Substralem do ogórków.Woda zawsze ciepła z oczka wodnego.Na noc przykrywane folią (niski tunel). W dzień boki foli odkryte, przykryta tylko góra żeby wilgoć trzymało.

W szklarniowych natomiast wszystko było pięknie dwa dni temu (tunel wysoki).Pierwsze plony zbieram od tygodnia aż tu nagle zawiązki na górnych piętrach zaczęły też żółknąć.Natomiast na dole dziwnie rosną w półkole.Podlewane tą samą wodą z substralem do ogórków oraz gnojówką z pokrzyw.

Natomiast pomidorki rosną pięknie i zdrowo ale od tygodnia owoce stoją w miejscu.W obecnej chwili są wielkości powiedzmy mandarynek.
Odmiany to Daniel, Mercedes, Brooklyn.Mokro zawsze mają.Podlewane gnojówką z pokrzyw i Substralem do pomidorów.Boję sie żeby przypadkiem nie zaczęły dojrzewać przy tej wielkości.

O co im chodzi, czego jeszcze im brakuje. :evil:

Pozdrawiam
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Saletra wapniowa pomoże lepiej rosnąć pomidorom,przypuszczam,że brak im tego.
Awatar użytkownika
darbo
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 20 mar 2011, o 13:33

Post »

Poczytałem trochę i możesz mieć rację.Rano polecę po saletrę wapniową w płynie.Podobno dolistnie łatwiej przyswaja roślina.Innymi laty zależało to od odmiany a w tym roku wszystkie zastrajkowały.Jakieś roszczeniowe :D

Dzięki i pozdrowienia
Pozdrawiam
Dariusz
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

darbo Ekopom dobrze prawi :) jak już kupiłeś saletrę wapniową to daj też dolistnie ogórkom , najprawdopodobniej przenawoziłeś ogórki N i K i nie pobierają Ca
W tym roku wszyscy walą ile się czego da niestety , jakiś konkurs ogłosili ?? :D
Przejedzą to co wpakowałeś najprawdopodobniej nie potrzebnie teraz i będzie ok :)
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
Krysia1
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 10 cze 2011, o 19:51

Post »

Nie używam saletry ogórki podlewam woda rozrobiona z mlekiem .
kamil133
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2011, o 21:32

Post »

Ogórki mają wody pod dostatkiem, zresztą ciepłej odstanej z dnia wczorajszego, podsypane nawozem uniwersalnym do warzyw. Jedynie to może być im trochę za gorąco, ale w szklarniach dopiero panuje ukrop A ogórki zawiązują i dają dobre plony.

@edit
Jak często trzeba podlewać wodą z mlekiem i ile tego mleka trzeba dodać?
sebapila
200p
200p
Od: 14 lut 2011, o 20:37

Re: choroby ogórków pod osłonami

Post »

Za kwaśna gleba
forumowicz,ja tu przed tym ekranem pękam ze śmiechu aż łzy mi lecą,albo lecą mi łzy i pękam ze śmiechu.Pamiętasz,jak opowiadałem o moich perypetiach z sadzonkami pomidorów w ziemi łąkowej?No więc tej ziemi zostało mi trochę na przyczepce(wziąłem odpowiednio więcej w celu uszlachetnienia mojego piachu) i rozsypałem po powierzchni,a tam gdzie rosną teraz ogórki rozsypałem trochę dużo więcej.I co? i właśnie jasne liście,a rośliny stały zamiast rosnąć.Na szczęście doszły do siebie ;:138
Wniosek:badajcie pH,a ja? ja po tej przyczepce ziemi łąkowej na jesień wysypię chyba przyczepkę wapna :;230 ,a potem zbadam pH ;:224
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
Awatar użytkownika
ekopom
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 3 cze 2010, o 17:32

Post »

Nie rozumiem do czego mleko potrzebne jest roślinom,mi jest wiadomo tylko jeśli jest świeże to ma właściwości antywirusowe dla pomidorów i to tylko przez dobę. A może spróbować mleko w proszku ,pewnie będzie te same działanie.
Awatar użytkownika
weteran
500p
500p
Od: 5 sty 2010, o 21:45

Post »

ekopom pisze:ma właściwości antywirusowe
chyba koło tej samej szkoły chodziliśmy :;230
niestety jesteśmy w mniejszości oficjalna wersja na forum to ta że działa grzybobójczo bo kazeina tworzy warstwę i nie przedostają się grzybki :D
Paweł _____________________________________________________________________________
Kobiety z natury są Aniołami, ale kiedy skrzydła opadną przychodzi im latać na miotle....
loeb
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 lut 2010, o 21:44

Post »

A ja myślałam, że to dlatego, ze kwaśnieje na powietrzu i robi pożywkę dla innych mikroorganizmów, które te grzyby wypierają..
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”