Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Post »

Ewelina pisze: Ta piwonia to jest ewidentny przejaw mojej próżności , kupiłam ją bowiem głównie z uwagi na ... nazwę !
Ależ wiem, pisałaś o tym :D I trafiłaś w dziesiątke, bo ta piwonia nie dość że piękna, to idealnie pasuje do Twojego ogrodu, a ze względu na swoja urodę i imię, może być jego (ogrodu) symbolem :D

Twoje zdjęcia zawsze przykuwają uwagę, ale z tych ostatnich zainteresowały mnie szczególnie dwa.
Pierwsze, bo nie znam tej rosliny. Co to jest?

Obrazek

Drugie, bo prawdopodobnie pokazuje piwonię, która rośnie w moim ogródku.
Czy znasz nazwę tej piwonii?

Obrazek
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ewelino, masz cudowny ogród! Na żywo nie wygląda ani ciut gorzej niż na tych pięknych zdjęciach. Po obejrzeniu twojego ogrodu nie jestem ani trochę rozczarowana. Przeciwnie - światło w twoim ogrodzie, śpiew ptaków i pląsające w twoich roślinach ważki ożywiają to miejsce. To przepiękny, magiczny ogród i, mimo że robisz świetne zdjęcia, fotografie nie oddają w pełni jego czaru. Miałam niezwykłą przyjemność i szczęście pobyć w nim trochę. Dziękuję za zaproszenie :D
Nie zdążyłam się przyjrzeć wszystkim twoim roślinkom. Raczej chłonęłam ogólne wrażenia, jakie daje całość twojego ogrodu. Było pięknie. :D

Zdjęcie mojej daturki zamieściłam w swoim wątku. Moim zdaniem zapowiada się całkiem dobrze. Muszę jeszcze tylko bardziej zadbać o nawożenie. :D
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

Dalu , Irenko ;:196
bratek158 pisze:ten bialy dzwoneczek slicznie wygladana skalkach znasz moze jego odmiane
To jakaś SURFINIA drobnokwiatowa...posadzona w koszu.

Iza / Chatte - na pierwszym zdjęciu jest SURFINIA - nie wiem , jaka to odmiana ( producenci nie zawsze opisują) , ma bladofioletowe, pełne kwiaty. A PIWONIA to późno (teraz) kwitnąca PAEONIA LACTIFLORA " Felix Crousse". Mam ją od wielu lat i co roku obiecuję sobie ,że ją odmłodzę i przesadzę ( podobno można to robić po 15 VIII) , ale ... co roku pozostaje na tym samym miejscu. Niestety zauważyłam ,że ma od ubiegłego sezonu coraz mniejsze kwiaty, więc chyba naprawdę muszę w sierpniu się za nią zabrać .
[Iza] pisze: Nie zdążyłam się przyjrzeć wszystkim twoim roślinkom. Raczej chłonęłam ogólne wrażenia, jakie daje całość twojego ogrodu. Było pięknie. :D
No , to znaczy ,że powinnaś przyjechać znowu :) Zaproszenie jest cały czas aktualne , a furtka "na wciąż otwarta " !
Teraz przemieszczam się do Ciebie - obejrzeć zdj. DATURY.
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

One już są i ...cały czas żrą !

Obrazek Obrazek

I nie sposób oprzeć się pokusie , by nie przytoczyć po raz kolejny mojego ulubionego limeryku , który wyjaśnia : SKĄD SIĘ WZIĘŁY ŚLIMAKI ?

Otóż :

"Pewien żółw z miasteczka w Kentucky
Raz poderwał dżdżownicę dla draki
Rzekł jej w ucho:" kwiatuszku",
a skończyło się w łóżku
I tak właśnie powstały ślimaki ! "

Muszę nabyć jakiś skuteczny środek zniechęcający . Serce mi się kraje na widok podziurawionych i obgryzionych FUNKII, LILII, nawet AKSAMITEK ...
Awatar użytkownika
agatka123
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 sty 2011, o 21:12
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ewelino u mnie też już są te paskudy , ale dostały już niebieskie jedzonko ;:137
Mam nadzieję , ze objedzą się do syta .
Zdjęcia jak zwykle piękne , a zakątki ogrodowe urocze .
Mam pytanie te białe wiechy to parzydło już Ci kwitnie ?
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

agatka123 pisze:Mam pytanie te białe wiechy to parzydło już Ci kwitnie ?
Mam PARZYDŁO w dwu miejscach - starsze , w bardziej nasłonecznionej części ogrodu już kwitnie. Drugie rośnie w kompletnym cieniu - to jeszcze nie rozwinęło kiści.

Kolejne zdjęcia :

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
igielka78
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 mar 2008, o 10:24

Post »

Ewelino - ślimaczy limeryk świetny. :;230 :;230 :;230 A jeśli chodzi o ślimaki, to w tym roku są u mnie raczej folklorem. Jak poprzednie lata walczyłam z nimi zacięcie na różne sposoby, to w tym... pustka. chyba zawdzięczam to swojej córce, któraz w zeszłym roku zasiedliła staw sąsiada żabami. :wink:
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

No tak , ale ja nie mam stawu... sąsiedzi też nie mają ... Czyli raczej jesteśmy skazani na ślimaki ;:145

Tak przy okazji - właśnie biegam z konewką po balkonie, ganku , tarasie i ogrodzie , i dolewam donice , skrzynki, garnkowe herbarium i inne takie miejsca. Dziś aplikuję nawóz i wodę , wodę , wodę , bo roślinki omdlałe jakieś ... Zwłaszcza w te upały jest to zajęcie dość zajmujące.
Małgosia skłoniła mnie do podliczenia ile mam tych donic , ampli i skrzynek , które muszę podlewać ( bo resztę ogrodu na szczęście obsługuje automatyczne nawadnianie). Policzyłam - łącznie 35 donic +10 skrzynek z pelargoniami !!!

Już nic nie kupię , już nic nie kupię , już nic...;:223
rm27
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 paź 2008, o 11:52

Post »

Obrazek

Ewelino, fantastycznie, tak bardzo naturalnie, wyglądają te olbrzymie, płaskie głazy.
Pozdrawiam. Romek.
Lata wcześniejsze
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Kontakt:

Post »

Całkowicie zgadzam się Agathą Christie: ?Nie ma w życiu nic wspanialszego niż mieć czas?.
Dziś , niestety , nieco mi tego czasu brakuje , więc tylko " na szybko" jeszcze kilka zdjęć i ... do pracy !

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek
Ciągle się zastanawiam , co zrobić z tym moim "pieńkowym zakątkiem " ? Jest jakiś taki ... niedokończony :( Macie jakieś pomysły ? Dodam ,że to południowa patelnia , no i w bliskim sąsiedztwie sosny...
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01

Post »

Witaj Ewelinko zgubił mi się na chwilę twój wąteczek ale juz jestem :wit Pięknie u Ciebie
Awatar użytkownika
dodad
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 cze 2009, o 18:22

Post »

Nieodmiennie zachwycają mnie twoje obrośnięte sosny ;:138
Cieszę się, że na mojej jabłoni bluszcz się w końcu zadomowił i rośnie. Teraz już pójdzie szybciej.
Co niebieskiego rośnie w donicy na przedostatnim zdjęciu?
A czas ... och cóż, mnie też go chronicznie brak :(
Ogród - moje miejsce na ziemi
Zapraszam serdecznie - moje linki
Pozdrawiam, Dorota
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Takich wielkich drzew w aranżacji ogrodu nic nie jest w stanie zastąpić, nawet najpiękniejsze rośliny. U ciebie widac to doskonale. Gdybyś nawet nic w nim nie miała to i tak wyglądałoby pięknie. A gdy spojrzy się na Twoje dokonania to dech zapiera. Świetnie wyglądają te kamienne płyty. Idealnie współgrają z całym otoczeniem i nikt mi nie przetłumaczy, że beton w ogrodzzie może wyglądać ladnie :wink: A te beczki, dzbany, donice ...
Czy bluszcze (jak mniemam) pnące się po drzewach nie szkodzą im? Byłem jakiś czas temu w XIX-wiecznym parku, gdzie właśnie wycina się pnącza z drzew, bo schną :roll: Z tego co pamiętam to rosną tam buki i platany.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”