Adenium - Róża pustyni cz.3

Rośliny doniczkowe
Zablokowany
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Róża pustyni cz.3

Post »

No dziś niestety musiałem go usunąć. Liście zaczęły opadać, nowych nie puszczał. A łodyga zwiotczała.
:( korzenie były w dobrym stanie ale dalszy los był już niestety przesądzony. Może przy następnej partii jak się trafi, będę miał okazje go zaszczepić na innej roślince.
A kolejne zdjęcia jak roślinki trochę podrosną ;)
luki1982
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 6 cze 2011, o 17:23

Post »

Szkoda go zapowiadał się tak ciekawie :( zobaczę jak mój się zachowa, ma dopiero około tygodnia tak że wymieranie słabszych gatunków przede mną :( Ale póki co mam nadzieję i jest na czym oko zawiesić :)
Pozdrawiam
Łukasz
Awatar użytkownika
eikoden
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 kwie 2011, o 14:22

Post »

nie wiem na ile można podawać linki do stron zewnętrznych ... ale jak wpiszesz w google adenium blog i tylko w polskich to wyjdzie stronka z seniorem.... w linku i tam, ktoś próbował szczepić albinosy, chyba nawet z naszego forum ;)
Możesz obejrzeć i poczytać, że to nie łatwe zadanie..
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p
Od: 25 lut 2011, o 20:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Takie ceny donic ceramicznych są na jednych z serwisów aukcyjnych - alllleeeeedrogo.pl.
Cały trik polega na wyszukiwaniu pod kątem słowa " używane".
P.S. - wyglądają jak nówki ^^
stalewiak pisze:Arkadius w tych mini doniczkach wstrzymasz ich wzrost coś wiem o tym
Czy one są "małe" ?? Na 2-3 sezony w zupełności wystarczą. One mają zaledwie 3 miesiące. Donica winna być na tyle duża aby kaudeks był otoczony zaledwie 2 cm podłoża z każdej strony.
Oczywiście nie zawsze jest to do wykonania. Zwłaszcza wtedy gdy korzenie ułożyły się bardziej poziomo po powierzchni niż pionowo w głąb.
Ogólnie wydaje się iż im więcej podłoża tym korzenie bardziej się rozwijają, a przy mniejszych donicach cała "siła" idzie w kaudeks, a to główne założenie przy Adenium ^^
Turtle
200p
200p
Od: 14 mar 2011, o 22:51

Post »

moza ta Stalewiaka to Adenium Arabicum forma Giant? - Obesum sie tak nie rozrasta samo bez pomocy.
chociaz i tak troche duża :)
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

A to są właśnie moje adenium, kwitnące ma ponad 3 lata - kupione jako sadzonka

Obrazek

Obrazek
właśnie skończyło roczek i nie chce być większe

Obrazek
a te mają 20 miesięcy
Renia
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Ja te adenium sam formowałem odrywając nie ktore odnogi czy jak to sie zwie

Obrazek

Obrazek

Te drugie adenium jak pisałem to siorka mi je zwaliła z okna i moze dlatego nie rosło bo teraz zaczyna rosnąć .
Według sprzedawcy jest to Pustynna róża (adenium obesum) http://www.ziarenko.net/index.php?main_ ... ducts_id=1

Filmik adenium http://www.youtube.com/watch?v=m2XDU-bG3pU
pozdrówka
Maniak roślin egzotycznych :)
yacek13
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 15 lip 2010, o 09:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Witam, mam pytanie, w jakim wieku te róże można przesadzić do osobnych doniczek, bo gęsto posiałem i mi wzeszły.
No i jakie doniczki na wielkość dla takich maluchów?
Awatar użytkownika
stalewiak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 10:49
Kontakt:

Post »

Przesadzic jak bedzie miała z 3cm i ze 2 listki .Lepiej dac odrazu do wiekszej doniczki bo wtedy ma dobry wzrost jak to widac u mnie ;)
Maniak roślin egzotycznych :)
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

yacek13 pisze:Witam, mam pytanie, w jakim wieku te róże można przesadzić do osobnych doniczek, bo gęsto posiałem i mi wzeszły.
Adenia można przesadzać w momencie gdy siewka ma 2-3 pary liści. Lepiej 3-4 pary. Podczas przesadzania do docelowej doniczki pamiętaj o tym aby nie podlewać rośliny przez 2-3 dni. Po przesadzeniu Adenium jest wrażliwe na przelanie i osłabione, dlatego często zdarza się że liście żółkną i opadają. Zwłaszcza przy młodych siewkach. Przesadzenie zbyt młodego Adenium podnosi ryzyko że roślina padnie lub będzie długo chorować przez co straci więcej liści, a co za tym idzie spowolni się jej proces wzrostu i rozwoju kaudeksu. Lepiej poczekaj na co najmniej 3 parę liści. Okres to 1-1,5 miesiąca. Zależy od warunków więc może się różnić o 1-2 tygodnie ^^
aner
200p
200p
Od: 3 sie 2009, o 10:42

Post »

Masz rację Igorku,kupione u tego samego hodowcy są więc rodzinką ,tylko Twoje opóźnia się z kwitnięciem,moje kwitnie 3 raz.W czasie kwitnienia podlewaj nawozem do surfini .I jeszcze się pochwalę,że naliczyłam 10 pączków,a obcinałam ją w lutym---pozdrawiam
Renia
ellaki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 14 paź 2010, o 08:40
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Po jakim czasie (ilu parach liści) zaczyna drewnieć kaudeks? Albo chociaż brązowieć? Tak mniej-więcej. Jest tu jakaś reguła?
Awatar użytkownika
ArkadiuS
200p
200p

Post »

Hm... kaudeks Adenium nie drewnieje, zawsze jest - nazwijmy to umownie - "gumowaty". Jest to naturalny magazyn wody, więc zawsze taki będzie. Z wiekiem zewnętrzna warstwa stanie się grubsza, przez to twardsza ale to nadal nie będzie proces "drewnienia".
Natomiast jeśli chodzi o przybieranie koloru brązowego przez kaudeks ... takie zjawisko potrafi wystąpić już po 2-3 tygodniach. Proces ten jednak z czasem zanika i taka brązowa siewka po osiągnięciu wieku 2-3 miesięcy ponownie ma zielony kaudeks.

Czy jest jakaś reguła ?? Nie, raczej nie. Obecnie mam kilkanaście siewek które są zarówno brązowe jak i zielone. Jednakowe pochodzenie i warunki. Te które u mnie były brązowe już po 2 tygodniach, dostawały od samego początku spore porcje nawozu do kaktusów.
Zablokowany

Wróć do „Rośliny DONICZKOWE, balkonowe, egzotyczne, tarasowe. Diagnostyka, identyfikacja, porady”