Krokusy, hiacynty z doniczek do gruntu?
Krokusy, hiacynty z doniczek do gruntu?
Kupiłam właśnie w Biedronce krokusiki i hiacynta. Z hiacyntem to się wstrzymam ale czy takie "pędzone" krokusy mogę wsadzic do gruntu w ogródku?
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Jak najbardziej sadzić do gruntu [ ale nie prędzej niż w marcu ] , mój mąż ma urodzinki w kwietniu i często dostaje krokusiki , żonkili , hiacynty i prymulki w doniczkach , a ja je potem [ jak już przekwitną ] myk do ogródka [ tylko prymulki nie wszystkie się przyjmują ] . Tylko warto im podsypać nawozu żeby sobie podjadły przed letnią drzemką .
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
I co dalej z tymi hiacyntami? Zostawiamy na zimę w ziemi? Czy zimujemy cebulki w skrzynkach / piwniczkach itd...?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
No to wygląda na to, że jak wetknęłam wiosną 2007 cebulki hiacyntów w ziemię koło leszczyny, to mogę się spodziewać w tym roku kwitnących roślin? Niespecjalnie o nie zadbałam, niczym nie przykryłam, ale zima jest jakaś taka niezimowa, więc jeśli nornice tego nie zeżarły, to kto wie?
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Słyszałam że pędzone kwiaty wiosenne wszystkie tulipany, narcyzy, hiacynty które sie teraz pojawiają kwita dopiero po paru latach i sa o wiele wrażliwsze na choroby cebule często są słabe. Od paru lat babcia dostaje od nas hiacynty na swoje święto z uporem maniaka wysadza je pod domek, ale kwiatuszka ani razu od tylu lat nie bylo ale że ejstesmy cierpliwi a niektórzy z Was piszą że jest nadzieja to cierpliwie czekamy!
pozdrawiam anna
pozdrawiam anna
pozdrawiam Ania N
Witam,Marryann pisze:Słyszałam że pędzone kwiaty wiosenne wszystkie tulipany, narcyzy, hiacynty które się teraz pojawiają kwita dopiero po paru latach i sa o wiele wrażliwsze na choroby cebule często są słabe. Od paru lat babcia dostaje od nas hiacynty na swoje święto z uporem maniaka wysadza je pod domek, ale kwiatuszka ani razu od tylu lat nie bylo ale że ejstesmy cierpliwi a niektórzy z Was piszą że jest nadzieja to cierpliwie czekamy!
pozdrawiam anna
ja co roku zawsze skuszę się na jakieś pędzone kwiatki cebulowe, najcześciej hiacynty i to kupowane w supermarketach... Robię tak - w domu je troszkę podlewam, daję ze 2-3 krople jakiegoś nawozu, czekam spokojnie, aż przekwitną, wystawiam na balkon, czekam, aż przeschną, oczyszczam i o nich zapominam. Na jesień wsadzam do gruntu. Z lenistwa ich nie wykopuję w ogóle. ;:61 Metoda może mało profesjonalna, ale co roku na wiosnę te hiacynty bardzo ładnie mi kwitną.
Ja niedawno nie mogłam się oprzeć i kupiłam prymulkę aby trochę przybliżyć sobie wiosnę. Później, jak miną przymrozki wsadzę ją do ogrodu a na drugi rok zakwitnie. Zawsze tak robię a szczególnie jak na 8 marca dostaję kilka takich kwiatków. Nigdy nie miałam kłopotów z przyjęciem się ich w ogrodzie (sadzę je w półcieniu).
Pozdrawiam Ewa
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
KOCHAM BIEDRONKI ;-)
- Storczykowa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 7 lut 2008, o 19:31
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
Ja z reguły wysadzam cebulki z doniczek do ziemi, żeby powiększyć kolekcję o nowe odmiany, a efekt jest taki jak w przypadku tych narcyzów, które moja babcia dostała w lutym na imieniny:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff0 ... b784f.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/ff0 ... b784f.html