Rododendron - problemy w uprawie cz.1
Re: Rododendron - co mu jest ?
To jakaś chloroza. Napisałaś, że masz kwaśną ziemię - czy masz możliwość zbadania pH ziemi, w której rósł? Jak często nawoziłaś i czym przed przesadzeniem? Jaką odżywkę dałaś mu teraz?
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ale zbiedniał
Korzeń przestał pobierać pierwiastki, pobiera tylko wodę.
Przyczyną jest że pH w korzeniu podniosło się za wysoko (tak jak sugeruje Monika).
Dlaczego?
Bo został za głęboko wkopany na nowym miejscu.
Odkop go i postaw korzeń na powierzchni ziemi i obsyp korzeń torfem, tak jak na tym rysunku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 82#p789482
jeśli chesz zobaczyc szybko efekty, zastosuj ponadto dwa preparaty chemiczne:
1. Siarczan żelaza który działa szybko. Jednak ze siarczanem żelaza trzeba uważać bo ta sól jest toksyczna dla rhododendronów jeśli zaaplikowana w większych ilościach. Można ją podlewać rozpuszczoną w wodzie w małych ilościach (20g) co tydzień.
2. Dolistnie chałatem żelaza (ma on jednak działanie krótkotrwałe).
Daj nam znać rezultaty za miesiąc.
Korzeń przestał pobierać pierwiastki, pobiera tylko wodę.
Przyczyną jest że pH w korzeniu podniosło się za wysoko (tak jak sugeruje Monika).
Dlaczego?
Bo został za głęboko wkopany na nowym miejscu.
Odkop go i postaw korzeń na powierzchni ziemi i obsyp korzeń torfem, tak jak na tym rysunku: http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 82#p789482
jeśli chesz zobaczyc szybko efekty, zastosuj ponadto dwa preparaty chemiczne:
1. Siarczan żelaza który działa szybko. Jednak ze siarczanem żelaza trzeba uważać bo ta sól jest toksyczna dla rhododendronów jeśli zaaplikowana w większych ilościach. Można ją podlewać rozpuszczoną w wodzie w małych ilościach (20g) co tydzień.
2. Dolistnie chałatem żelaza (ma on jednak działanie krótkotrwałe).
Daj nam znać rezultaty za miesiąc.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
Marku ale przesadzony został tego roku wiosną..to działo się duzo wcześniej. Jeśli ziemia była o odpowiednim pH to tylko przenawożenie mogło spowodować takie zakłócenie w pobieraniu składników pokarmowych, w tym zablokowanie przyswajania żelaza lub magnezu. Poza chlorozą on nie rośnie.
-
- 100p
- Od: 29 mar 2011, o 22:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Dziękuje za szybka odpowiedź.
Moniko chciałam zbadac pH ziemi już duzo wcześniej przed sianiem i sadzeniem, ale... niestety całe dwa sklepy ogrodnicze w moim miasteczku nie mogły go sprowadzić bo brakowało na magazynach ... :P Zapytam jutro w tych slkepach moze za ten czas juz dowieżli ... ;) Odżywkę mam jedną jak na razie na spróbowanie czy bedzie dobra... dzis juz nie sprawdze nazwy tego środka ale to wieloskładnikowy granulat do podsypania rh. Nie chciałam mu dużo tego sypac bo chciałam żeby sie "przyjał" więc zrobiłam to 3 razy w miesięcznych odstępach... jak przesadzałam to tylko podsypałam torf z ziemia i na tym koniec i ten granulat..
rose_marek dziękuje za rade, może faktycznie za głęboko został wkopany, ale skubany ma takie duze korzenie a przy okazji straszliwie ciężki ;) Spróbuje jutro z męźem go wykopać i na nowo usytuować. rozumiem że jak drugi rh podobnie został wkopany z tym że juz z większą ilościa torfu to tez go tak wyciągnąć na powierzchnie?
co do srodków wybiorę się jutro do ogrodnika i się zakupi
a potem będzie już tylko lepiej... mam nadzieje
Mam kawałek ogródka a w nim różne rośliny dlatego taki mój brak wiedzy na różne tematy...
Pozdrawiam serdecznie i Dzięki jeszcze raz.
Odezwe się jak mi poszło to przesadzenie ;)
Moniko chciałam zbadac pH ziemi już duzo wcześniej przed sianiem i sadzeniem, ale... niestety całe dwa sklepy ogrodnicze w moim miasteczku nie mogły go sprowadzić bo brakowało na magazynach ... :P Zapytam jutro w tych slkepach moze za ten czas juz dowieżli ... ;) Odżywkę mam jedną jak na razie na spróbowanie czy bedzie dobra... dzis juz nie sprawdze nazwy tego środka ale to wieloskładnikowy granulat do podsypania rh. Nie chciałam mu dużo tego sypac bo chciałam żeby sie "przyjał" więc zrobiłam to 3 razy w miesięcznych odstępach... jak przesadzałam to tylko podsypałam torf z ziemia i na tym koniec i ten granulat..
rose_marek dziękuje za rade, może faktycznie za głęboko został wkopany, ale skubany ma takie duze korzenie a przy okazji straszliwie ciężki ;) Spróbuje jutro z męźem go wykopać i na nowo usytuować. rozumiem że jak drugi rh podobnie został wkopany z tym że juz z większą ilościa torfu to tez go tak wyciągnąć na powierzchnie?
co do srodków wybiorę się jutro do ogrodnika i się zakupi
a potem będzie już tylko lepiej... mam nadzieje
Mam kawałek ogródka a w nim różne rośliny dlatego taki mój brak wiedzy na różne tematy...
Pozdrawiam serdecznie i Dzięki jeszcze raz.
Odezwe się jak mi poszło to przesadzenie ;)
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- 100p
Moniko we wcześniejszym miejscu był pod oknem na małym kawałku ziemi co prawdopodobnie zakłóciło jego prawidłowy wzrost. Poza tym wiele lat był zaniedbywany nie osłaniany na zimę nie nawożony itp. Opiekowała się nim moja mama ale na samym poczatku a potem juz zył własnym życiem. Poza tym ziemia tamtego miejsca była w większości bardzo gliniasta teraz nie jest az tak bardzo...
Gosia
Gosika_M są dwie szkoły sadzi się w samym kwaśnym torfie albo w mieszance. Ja samego torfu nienawidzę, wyciąga wodę z korzeni, szybko się odkwasza. Rododendron potrzebuje przede wszystkim dużo rozkładającej się materii organicznej i doskonała metodą utzrymania kwaśnego podłoża jest dodanie siarki do takiej mieszanki. Rose_marek napisał świetny artykuł na ten temat, warto przeczytać http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?t=21683
I uwierz mi rh ani nie musi być osłaniany na zimę ani nawożony, potrzebuje duzo materii organicznej i odpowiedniego pH.
Druga sprawa nie odpowiedziałaś na moje pytania więc w zasadzie nie powinnam zalecać akcjii ratunkowej..ale wydaje mi się, że potrzebne będą opryski dobrym bogatym wieloskładnikowym nawozem krystalicznym NPK z mikroelementami i chelatami.
I uwierz mi rh ani nie musi być osłaniany na zimę ani nawożony, potrzebuje duzo materii organicznej i odpowiedniego pH.
Druga sprawa nie odpowiedziałaś na moje pytania więc w zasadzie nie powinnam zalecać akcjii ratunkowej..ale wydaje mi się, że potrzebne będą opryski dobrym bogatym wieloskładnikowym nawozem krystalicznym NPK z mikroelementami i chelatami.
-
- 100p
Moniko na pytania odpowiedziałam
Moniko chciałam zbadac pH ziemi już duzo wcześniej przed sianiem i sadzeniem, ale... niestety całe dwa sklepy ogrodnicze w moim miasteczku nie mogły go sprowadzić bo brakowało na magazynach ... :P Zapytam jutro w tych slkepach moze za ten czas już dowieżli ... ;) Odżywkę mam jedną jak na razie na spróbowanie czy bedzie dobra... dzis już nie sprawdze nazwy tego środka ale to wieloskładnikowy granulat do podsypania rh. Nie chciałam mu dużo tego sypac bo chciałam żeby sie "przyjał" więc zrobiłam to 3 razy w miesięcznych odstępach... jak przesadzałam to tylko podsypałam torf z ziemia i na tym koniec i ten granulat..
ale jakie pH jest w tym momencie to dopiero musze sprawdzić tak jak i nazwe środka odżywiającego... odpowiem Ci na te pytania jutro.
Co do podłoża to wolałabym wymieszać torf z moim podłożem i mam kompost więc również dobrze by zrobil. Tak zrobiłam wczesniej ale chyba faktycznie jest za głęboko...
Pozdrawiam
Moniko chciałam zbadac pH ziemi już duzo wcześniej przed sianiem i sadzeniem, ale... niestety całe dwa sklepy ogrodnicze w moim miasteczku nie mogły go sprowadzić bo brakowało na magazynach ... :P Zapytam jutro w tych slkepach moze za ten czas już dowieżli ... ;) Odżywkę mam jedną jak na razie na spróbowanie czy bedzie dobra... dzis już nie sprawdze nazwy tego środka ale to wieloskładnikowy granulat do podsypania rh. Nie chciałam mu dużo tego sypac bo chciałam żeby sie "przyjał" więc zrobiłam to 3 razy w miesięcznych odstępach... jak przesadzałam to tylko podsypałam torf z ziemia i na tym koniec i ten granulat..
ale jakie pH jest w tym momencie to dopiero musze sprawdzić tak jak i nazwe środka odżywiającego... odpowiem Ci na te pytania jutro.
Co do podłoża to wolałabym wymieszać torf z moim podłożem i mam kompost więc również dobrze by zrobil. Tak zrobiłam wczesniej ale chyba faktycznie jest za głęboko...
Pozdrawiam
Gosia
no tak odpowiedziałaś, że nie wiesz
to ja powtórzę swoje pytania
Napisałaś, że masz kwaśną ziemię - czy masz możliwość zbadania pH ziemi, w której rósł (przed przesadzeniem)? Jak często nawoziłaś i czym przed przesadzeniem? Jaką odżywkę dałaś mu teraz?
do jutra
to ja powtórzę swoje pytania
Napisałaś, że masz kwaśną ziemię - czy masz możliwość zbadania pH ziemi, w której rósł (przed przesadzeniem)? Jak często nawoziłaś i czym przed przesadzeniem? Jaką odżywkę dałaś mu teraz?
do jutra
-
- 100p
Witam ponownie
Ten nawóz nazywa się florovit granulat stosowałam go jak pisza na opakowaniu - czyli przyprzesadzeniu podsypałam go raz i wymieszałam z podłożem. Pisza ze drugi raz dopiero na 2 rok ale ten rh był biedny to sypłam jeszcze z 2 razy tak delikatnie...
...przed przesadzeniem nie był niczym nawożony... bo wiedziałam ze i tak go przesadze...
co do pH gleby to odpowieź bedzie dopiero póżniej jak sprawdze ...
pozdrawiam
Ten nawóz nazywa się florovit granulat stosowałam go jak pisza na opakowaniu - czyli przyprzesadzeniu podsypałam go raz i wymieszałam z podłożem. Pisza ze drugi raz dopiero na 2 rok ale ten rh był biedny to sypłam jeszcze z 2 razy tak delikatnie...
...przed przesadzeniem nie był niczym nawożony... bo wiedziałam ze i tak go przesadze...
co do pH gleby to odpowieź bedzie dopiero póżniej jak sprawdze ...
pozdrawiam
Gosia
- rose_marek
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 wrz 2008, o 09:18
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Tak, też to zauważyłem. Brakuje mu bardzo dużo pierwiastków, oprócz jużmonika pisze:Poza chlorozą on nie rośnie.
wymienionych żelaza i magnezu (tych pierwiastków jest wystarczająco w każdej
ziemi, ale przy wysokim pH korzeń rhododendrona ich nie pobiera), brakuje mu
tak podstawowych pierwiastków jak azot i wapno.
Niedobór wapna widać na nowych liściach które są niedorosięte a ich końcówki
zaczynają usychać. Przy braku wapna straty następują również w korzeniu, bo wapno
to budulec, i jak go nie ma budowa staje w miejscu. Rhododendron nie potrzebuje
dużo wapna, ale jego brak jest szkodliwy. Nadmiar wapna też jest szkodliwy
bo wapno podwyższa pH.
Myślę że jak podniesiesz korzeń (i obsypiesz torfem albo mieszanką) i delikatnie
zaczniesz podlewać Siarczanem żelaza to on szybko odżyje.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
rose_marek_malinki
-
- 100p
to pH tak szybko nie sprawdze... dlaczego? bo nie maja go w sklepie. Musze kupic na allegro ale nie wiem który jest dobry.... eh
rose _marek dziekuje za diagnoze, a siarczan żelaza to nie odżywka dla trawników??
rose _marek dziekuje za diagnoze, a siarczan żelaza to nie odżywka dla trawników??
Gosia
- maria.k55
- 1000p
- Od: 24 maja 2009, o 16:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Przepraszam, że troszeczkę odbiegam od tematu, ale chcę spytać, czy można posadzić rododendrona w ziemię do iglaków o pH 3,5-4 i dotego wymieszać ze starymi igłami sosnowymi.
maria.k55 Moim zdaniem nie, bo pH jest za niskie. Jeśli torf i igliwie zmieszasz z lekko kwaśnym kompostem, albo z rodzimą ziemią która pewnie też ma wyższe pH to powinno być ok
Gosika_M więc zakładamy, że pH w starym miejscu było za wysokie. W takiej sytuacji nie podaje się nawozów doglebowo.
Marek nie uważasz, że podczas takich temperatur jakie u nas w tej chwili panują ryzykowne jest przesadzanie rh? Ja bym się bała...
Gosika_M więc zakładamy, że pH w starym miejscu było za wysokie. W takiej sytuacji nie podaje się nawozów doglebowo.
Marek nie uważasz, że podczas takich temperatur jakie u nas w tej chwili panują ryzykowne jest przesadzanie rh? Ja bym się bała...