Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Mój ogród w cieniu sosen cz.5.

Post »

dodad pisze: Co niebieskiego rośnie w donicy na przedostatnim zdjęciu?
To PRZETACZNIK SIWY (Veronica incana vel Pseudolysimachion spictatum ):)
rispetto pisze:U ciebie Świetnie wyglądają te kamienne płyty. Idealnie współgrają z całym otoczeniem i nikt mi nie przetłumaczy, że beton w ogrodzie może wyglądać ladnie :wink: A te beczki, dzbany, donice ...
Czy bluszcze (jak mniemam) pnące się po drzewach nie szkodzą im?
Pawełku - to nie beton , to żółty granit ( starannie przeze mnie dobierane kamienie , układane przez panów strongman'ów, poobsadzane skalniaczkami ). Masz rację - stare drzewa same " robią ogród". Dlatego je toleruję , mimo,że zacieniają , śmiecą (igły, szyszki, pylenie) i wbrew pozorom , wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych ... A BLUSZCZ pnący się po ich pniach chyba nie szkodzi - nie zauważyłam żadnych niekorzystnych oznak.

Tymczasem dziś cały czas się chmurzy , jest parno, duszno , nawet zagrzmiało ze trzy razy , tyle ,że nie pada :( Całe szczęście ,że mam nawadnianie w ogrodzie , bo jest okropnie sucho , chyba nie poradziłabym sobie z podlewaniem tych moich piachów !

Obrazek Obrazek

Tak to wygląda , gdy " chodzą " spryskiwacze . Swoją droga bardzo trudno fotografuje się wodę ...

Obrazek Obrazek

Obrazek

A pies zachowuje olimpijski spokój , leży sobie w cieniu za świerkiem i mówi ,że jest mu całkiem dobrze , tylko wolałby futerko z krótkim rękawem ! :;230
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 paź 2009, o 17:47

Post »

Ewelino nie pochwaliłam jeszcze nowego mebelka na tarasie. Powiem ci, że zwróciłam na niego uwagę podczas wizyty. Zagadałyśmy się i w końcu zapomniałam pochwalić, a jest luksusowy. Jak to musi być fajno podczas upału włączyć zraszacze, a samemu położyć się na tej leżance z drinkiem w dłoni - Ameryka normalnie :D

Co do kącika z pniakami, to już ty najlepiej coś sama wymyślisz. Chciałaś jednak pomysłów, to masz: pniaki fajne, więc może ich niczym nie zasłaniać i posadzić wśród nich coś niskiego i zadarniającego. Pomyślałam o karmniku ościstym, który bardzo przypomina mech i pasowałby do pniaków, a chyba lubi słońce. No i prześlicznie kwitnie drobniutkimi kwiatuszkami, które są białe i ślicznie odznaczają się na zielonych poduchach (mi tez marzy się taka większa połać z karmnika, ale tych sadzonek by chyba trzeba dość sporo, więc tak odkładam realizację tego pomysłu)
A na jednym lub dwóch pniakach postawiłabym wiklinowe kosze wypełnione szyszkami - taki leśny akcencik. Ewentualnie, żeby dodać kolorków - może posadzić jakieś niebieskie lub fioletowe dzwonki.
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Futerko z krótkim rękawem :lol: fajny pomysł :wink:
Awatar użytkownika
aage
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 mar 2008, o 13:01
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Futerko z krótkim rękawem :;230
Awatar użytkownika
Wisienka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 9 lis 2006, o 11:45

Post »

Ależ fantastyczne ujęcia! Dawno mnie tu nie było i szkoda. :D
Faktycznie drzewa tworzą klimat ogrodu. Kamienie Ewelino wyglądają, jakby
były u Ciebie od zawsze a pamiętam przecież, jak tworzyłaś ten skalniak.

Piękne!

Obrazek
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Ewelina
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 4 lut 2007, o 16:26
Kontakt:

Post »

[Iza] pisze:Ewelino nie pochwaliłam jeszcze nowego mebelka na tarasie. Powiem ci, że zwróciłam na niego uwagę podczas wizyty. Zagadałyśmy się i w końcu zapomniałam pochwalić, a jest luksusowy. Jak to musi być fajno podczas upału włączyć zraszacze, a samemu położyć się na tej leżance z drinkiem w dłoni - Ameryka normalnie :D
Brzmi jak scenariusz rodem z Hollywood :;230 Tyle ,że : podczas upałów nie włącza się zraszaczy , a wylegiwanie się z drinkiem na leżance ciągle jest bardziej marzeniem niż rzeczywistością , bo czasu brak... Wiesz ,że ostatni raz odpoczęłam troszkę na tarasie w dniu , gdy u mnie byłaś ? Bo jedynie goście są wystarczająco dobrym pretekstem ,żeby odłożyć grabki , sekator i po prostu usiąść spokojnie w ogrodzie :)
Więc ,co do efektywnego wykorzystania "leżanki" pomysł mojego M. jest taki : kupujemy jeszcze kilka (kilkanaście) leżanek , rozstawiamy w ogrodzie , zapraszamy licznych gości i ... urządzamy przyjęcie w stylu bizantyjskim - na leżąco , z podjadaniem pyszności z grilla. Tylko znowu jest problem - bo niby kto na ochotnika będzie nam te kiełbaski na ruszcie przewracał ? No , kto ???
* Mój Ogród - cz.7 (aktualna)
Wizytówkai inne moje wątki
"Mam śródziemnomorskie poczucie czasu..."
Awatar użytkownika
chatte
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 19 paź 2006, o 08:52

Post »

W zyciu nie wpadłabym na to, że to surfinia! :shock: Niezwykła!
Dziękuję bardzo, Ewelinko, za nazwę tej piwonii. Jeśli masz ja bardzo długo, to znaczy, że to stara odmiana, więc na pewno ta sama! Moja jest bardzo stareńka :D
Twój skalniak jest tak odmienny od większości i tak doskonały, że jego oglądanie nigdy sie nie znudzi. Stanowczo za mało eksponujesz go na zdjęciach :D
Awatar użytkownika
[Iza]
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Tak, z tym odpoczynkiem w ogrodzie nie jest łatwo :D
Awatar użytkownika
mme33
1000p
1000p
Od: 26 lis 2008, o 21:26

Post »

Bo dla takich fascynatów ja tutaj,najlepiej odpoczywa się w ogrodzie pracując...przynajmniej ja tak mam :lol:
Magdalena pozdrawia :)
Zapraszam do ogrodu
Awatar użytkownika
malgocha1960
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 18:15

Post »

Ogród przepiękny,a z takiej leżaneczki lepiej się go podziwia.My tez złożyliśmy stojący hamak,ale drugi dzien są takie wiatry,że trzeba było schować.
Awatar użytkownika
Wanda7
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 2 wrz 2010, o 13:17

Post »

Z tym podziwianiem ogródka z leżaneczki lub leżaczka to nie jest znów tak prosto. Przynajmniej ja nie potrafię dłużej wysiedzieć, bo zawsze coś mi wpadnie w oko, co należałoby poprawić, ściąć, wyrzucić, przenieść, obejrzeć, porównać, pomacać, zakopać, odkopać, podlać...
Awatar użytkownika
HalinaK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 paź 2008, o 11:27

Post »

Ewelinko ;:167 fotki - CUDNE !!!
Masz uroczy, tajemniczy, romantyczny i wypieszczony ogród - moje gratulacje ;:180
Cieplutko pozdrawiam, Halina ;:194
W moim ogródeczku :wink: HalinaK-linki :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59

Post »

Jak zawsze gdy odwiedzę Twój ogród jestem pełna zachwytów....wspaniałe są te rozciągające się wokoło zieloności, pięknie udekorowane kwitnącymi roślinkami i pięknymi przedmiotami.....spokój, relaks, wyciszenie.....bajka....
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”