Wygląd jabłoni po opryskach na parcha
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2008, o 13:26
Wygląd jabłoni po opryskach na parcha
Witam serdecznie. Mam pytanie do forumowiczów - kiedy walkę z parchem należy uznać za zakończoną? Wykonałem opryski w odstępie 10 ciu dni preparatem Score. ( w czasie sygnalizacji PIORIN). Plamy nie zniknęły, część chorych liści opadła, natomiast młode listki są zdrowe. Jak myślicie, jest już po chorobie, czy zastosować jeszcze dodatkowy oprysk? i czy plamy na starszych liściach pozostaną, czy znikną? Generalnie nurtuje mnie pytanie - czy walkę z chorobą prowadzić aż do zaniku plam, czy może tegoroczny przyrost liści i gałązek, który nie jest zakażony, świadczy o końcu parcha.
- maryann
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 wrz 2007, o 14:31
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Wygląd jabłoni po opryskach na parcha
Chorych liści nie wyleczysz, plamy nie znikną. Prędzej, jak zaobserwowałeś, spadną z powodu zbytniego uszkodzenia.
Z młodych, zdrowych liści oczywiście trzeba się cieszyć, ale nie za bardzo, nadchodzą infekcje wtórne, profilaktyka więc 'pod parą', zgodnie z programem.
Z młodych, zdrowych liści oczywiście trzeba się cieszyć, ale nie za bardzo, nadchodzą infekcje wtórne, profilaktyka więc 'pod parą', zgodnie z programem.
Tyle z patrzenia na ładnego,
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
co ze słuchania mądrego.
(Badania przeprowadzone na Uniwersytecie w Oslo w 2015 roku wykazały, że mózg uwalnia dopaminę do naszego organizmu, kiedy patrzymy na coś przyjemnego)
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Plamy oczywiście nie znikną - ale preparat Score ma działanie wyniszczajace (co oznacza, że niszczy grzybnię). I wizualnie wygląda to nieco inaczej - plama jest ciemna, jakby "spalona", czasem nawet ulega wykruszeniu (powstaje dziura).
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 kwie 2008, o 13:26
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Pozdrawiam.