Ogród Dorbie
- Jule
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 10 kwie 2011, o 19:53
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Ogród Dorbie
Trzeba glosno krzyczec Ale przestrzeni zyciowej-swiezego powietrza, to Ty masz
A jak mi skarpa popłynęła! od sąsiada piach zafajdał mi cała korę i częściowo moją kosodrzewinę, mam nadzieję, że zrobi jakis krawężnik przy ogrodzeniu, bo na razie jest dziura! Płakać mi się wczoraj chciało. A mój Krzychu na to ze to moja wina bo ja mu kazałam wyciąć trawę spod ogrodzenia, a na trawie by sie to wszystko zatrzymało. To fakt, ale ja tam chciałam trawę zlikwidować i coś posadzic zadarnijącego, by nie trzeba było kosić. pokaże wieczorkiem zdjęcia
- AniaDS
- Od: 23 sie 2008, o 00:13
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
O ile dobrze pamiętam, to Hakuro nie lubi ostrego słońca, brak chlorofilu w liściach powoduje, że się szybko przypala.
Drugą sprawą jest fakt, że ta wierzba lubi łapać choroby grzybowe, trzeba jej robić opryski.
A odrosty z kija zrywaj, niech nie zabierają wody i pokramu koronie.
Drugą sprawą jest fakt, że ta wierzba lubi łapać choroby grzybowe, trzeba jej robić opryski.
A odrosty z kija zrywaj, niech nie zabierają wody i pokramu koronie.
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Swoje wszystkie wierzby pryskam co roku, teraz (odpukać) wszystkie mają ładne listki... czego nie można powiedzieć o magnolii!
Dorbie, mówisz o tej skarpie od strony budowy? Współczuję...
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Przenioslam właśnie Hakuro w inne miejsce, bo i byla na ostrym sloncu i na brzegu skarpy, woda mogła spływac. I zauważyłam że ma juz pączki! Także jestem dobrej myśli.
Ale teraz podejrzewam u moich Clematisów uwiąd - 2 zaczęły schnąc - zastosowałam Nadmanganiam potasu doglebowo i czosnek doglebowo, zobaczymy co dalej.
I mam pytanie co do mojej róży Bonica - ma czarne kropki
Czy to czarna plamistość, nie ma żółtej otoczki.
Kupiłam Score, jutro popryskam
Ale teraz podejrzewam u moich Clematisów uwiąd - 2 zaczęły schnąc - zastosowałam Nadmanganiam potasu doglebowo i czosnek doglebowo, zobaczymy co dalej.
I mam pytanie co do mojej róży Bonica - ma czarne kropki
Czy to czarna plamistość, nie ma żółtej otoczki.
Kupiłam Score, jutro popryskam
A na co pryskasz? Bo ja na mszyce wszystko wypryskałam . Na grzyby też?Sure pisze:Swoje wszystkie wierzby pryskam co roku, teraz (odpukać) wszystkie mają ładne listki... czego nie można powiedzieć o magnolii!
Skarpa wygląda tak:
Na dole pełno piachu/żwiru z kora
- Sure
- Od: 5 lip 2010, o 21:03
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja pryskam przeciw grzybom, a wierzby też na rdzę. W zeszłym roku mi dwie chorowały, chyba szwajcarska i arbuscula...
faktycznie, skarpa "popłynęła"... krawężnik by się przydał!
faktycznie, skarpa "popłynęła"... krawężnik by się przydał!
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
ogród Agaty - cz.4
Witaj Doroto
Wydaje mi się, że to jednak czarna plamistość liści dopadła Twoją różę.
Troche skoryguję to, co Ania powiedziała o odrostach - koniecznie ich pilnuj, żeby nie przerosły korony, ale do końca ich nie wycinaj, bo dzięki nim pień robi się coraz grubszy. Zostaw najlepiej jeden z nich i trzymaj go pod kontrolą.
Mogę Cię pocieszyć z opryskami. Na początku pryskałem straszne ilości, ale z czasem rośliny "nauczyły się" żyć w lokalnych warunkach i już tak nie chorują. Teraz pryskam tylko interwencyjnie, ale w sumie dosyć rzadko
Troche skoryguję to, co Ania powiedziała o odrostach - koniecznie ich pilnuj, żeby nie przerosły korony, ale do końca ich nie wycinaj, bo dzięki nim pień robi się coraz grubszy. Zostaw najlepiej jeden z nich i trzymaj go pod kontrolą.
Mogę Cię pocieszyć z opryskami. Na początku pryskałem straszne ilości, ale z czasem rośliny "nauczyły się" żyć w lokalnych warunkach i już tak nie chorują. Teraz pryskam tylko interwencyjnie, ale w sumie dosyć rzadko
Pawle , Dzięki za odpowiedź. popryskałam Score, myslisz, że to wystarczy, czy wyrzucic tą różę? Pryskałam wszystkie róże.rispetto pisze:Witaj Doroto
Co do Hakuro, to jestem dobrej myśli, bo ma juz nowe pączki
Popłynięta skarpa
zaczyna kwitnąc wiciokrzew
Osłona - będzie tylko tyle
zaczął kwitnąc clematis bylinowy Alionushka
Kwitnie pęcherznica Diabolo
moje ulubione miejsce
Niepodoba mi sie ten świerk to jest Świerk Brewera
zaczyna kwitnąc wiciokrzew
Osłona - będzie tylko tyle
zaczął kwitnąc clematis bylinowy Alionushka