Żarnowiec? i jeszcze 3 inne krzewy? - identyfikacja.
Żarnowiec? i jeszcze 3 inne krzewy? - identyfikacja.
Witam wszystkich. Bardzo proszę o pomoc w zidentyfikowaniu krzewów. I jakąkolwiek krótką informację na ich temat. O ile to w ogóle będzie możliwe na podstawie zdjęć, które załączę.
Czy to jest żarnowiec?
te 3 krzewy w rzędzie z przodu, duży, mały i duży
Na pierwszym zdjęciu chodzi o ten krzew w środku.
te 3 krzewy w rzędzie z przodu, duży, mały i duży
Na pierwszym zdjęciu chodzi o ten krzew w środku.
Pozostałych krzewów na podstawie twojego zdjęcia raczej nawet wstępnie nie da rady rozpoznać. Może gdybyś je trochę opisała, dałoby radę, ale trudno powiedzieć.
Pozostałych krzewów na podstawie twojego zdjęcia raczej nawet wstępnie nie da rady rozpoznać. Może gdybyś je trochę opisała, dałoby radę, ale trudno powiedzieć.
Roman
Napisałem :' prawdopodobnie'
Wymieniona tawuła w czasie kwitnienia ma mnóstwo charakterystycznych białych wiechowatych kwiatostanów. Na drugim zdjęciu można coś takiego dostrzec [liści też nie dostrzegłem]. Oczywiście, aby tak na 100% potwierdzić, że to na pewno to, przydałoby sie lepsze, bliższe zdjęcie.
Niektóre rośliny można rozpoznać nie tylko po liściach, ale także po charakterystycznym pokroju, kwitnieniu, zwisających gałęziach itp.
Gdybym miał strzelać, to powiedziałbym,że ten drugi duży krzew na drugim zdjęciu to być może żylistek, ale więcej jak 30% pewności nie mam.
Wymieniona tawuła w czasie kwitnienia ma mnóstwo charakterystycznych białych wiechowatych kwiatostanów. Na drugim zdjęciu można coś takiego dostrzec [liści też nie dostrzegłem]. Oczywiście, aby tak na 100% potwierdzić, że to na pewno to, przydałoby sie lepsze, bliższe zdjęcie.
Niektóre rośliny można rozpoznać nie tylko po liściach, ale także po charakterystycznym pokroju, kwitnieniu, zwisających gałęziach itp.
Gdybym miał strzelać, to powiedziałbym,że ten drugi duży krzew na drugim zdjęciu to być może żylistek, ale więcej jak 30% pewności nie mam.
Roman
- aniawoj
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 paź 2005, o 19:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja nic na tych zdjęciach nie widzęros pisze:Ten duży krzew pierwszy od lewej na drugim zdjęciu to prawdopodobnie tawuła 'grefsheim'.
Aczkolwiek pierwszy krzew może wyglądać na kwitnącą tawułę Grefsheim ,to zwróćcie uwagę ,że kwitną już róże ,wiec to prawdopodobnie jest czerwiec - za późno na tę tawułę...
http://kalina-rosliny.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Jeśli zdjęcie było zrobione w zeszłym roku, to kwitnienie róży w tym samym czasie wcale nie byłoby takie niezwykłe. W roku 2007 z powodu braku zimy, wiele później kwitnących roślin kwitło wcześniej niż zazwyczaj [np. kalmie kwitły prawie miesiąc wcześniej].
Oczywiście z powodu jakości zdjęcia mogę się mylić, jednakże kształt i wygląd krzewu na zdjęciu prawie jednoznacznie wskazuje na tę tawułę.
Oczywiście z powodu jakości zdjęcia mogę się mylić, jednakże kształt i wygląd krzewu na zdjęciu prawie jednoznacznie wskazuje na tę tawułę.
Roman
Ros pisał, że na drugim zdjeciu pierwsza z lewej to prawdopodbonie tawuła 'grefsheim'.
Załączam jej fotki z dzisiejszego dnia.
Dołączam jeszcze zdjęcia innych krzewów, pomożcie zidentyfikować:
1) myślę, że to jest pęcherznica. Ma tu dużo dzikich pędów
2) A to jest ten mały krzew na drugim zdjęciu. Drugi od lewej
3) ???
4) ???
5) chyba cos z irg.
Załączam jej fotki z dzisiejszego dnia.
Dołączam jeszcze zdjęcia innych krzewów, pomożcie zidentyfikować:
1) myślę, że to jest pęcherznica. Ma tu dużo dzikich pędów
2) A to jest ten mały krzew na drugim zdjęciu. Drugi od lewej
3) ???