Truskawki - uprawa
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - uprawa
Chciałabym dowiedzieć sie od kogoś ko sam sobie "produkuje" sadzonki truskawek o praktyczne szczegóły pozyskiwania ich.
Wiem, że sadzonki pozyskuje sie z młodych jednorocznych truskawek. Mam dwa rządki posadzone na ziemi (bez agrowłókniny), niedługo skończą owocowanie. Już mają dużo wąsów, które idą w każdą stronę. Na jednym wąsie utworzy się wiele kolejnych sadzonek. Co powinnam zrobić po owocowaniu? Poplewić, spulchnić ziemię, poukładać wąsy w dobrym kierunku, ucinać (?) kolejne sadzonki na wąsie?
Z ubiegłych lat pamiętam, że nie mogłam sobie poradzić z tymi wąsami i sadzonkami, ciągle wyrastały, kręciły sie w rózne strony. Może ktoś ma opatentowany sposób?
Wiem, że sadzonki pozyskuje sie z młodych jednorocznych truskawek. Mam dwa rządki posadzone na ziemi (bez agrowłókniny), niedługo skończą owocowanie. Już mają dużo wąsów, które idą w każdą stronę. Na jednym wąsie utworzy się wiele kolejnych sadzonek. Co powinnam zrobić po owocowaniu? Poplewić, spulchnić ziemię, poukładać wąsy w dobrym kierunku, ucinać (?) kolejne sadzonki na wąsie?
Z ubiegłych lat pamiętam, że nie mogłam sobie poradzić z tymi wąsami i sadzonkami, ciągle wyrastały, kręciły sie w rózne strony. Może ktoś ma opatentowany sposób?
Moje nowe imię Szansa
"Są ludzie, którzy tak boją się śmierci, że rezygnują z życia."
majs, mógłbyś w skrócie rozwinąć tę myśl? Pielęgnuję truskawki obcinając pędy boczne, pieląc z chwastów, koszę wysoko po owocowaniu, podlewam w okresie wiosennym do momentu dojrzewania owoców. Szkodników ani chorób nie zauważyłem. Co jeszcze mógłbym robić?majs pisze: Truskawka rosnie jak chwast,ale bez odpowiedniej pielęgnacji sama z siebie nie da nam ładnych owoców.
- majs
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
ostatnia szansa poukładaj wąsy w międzyrzędziach i niech sobie rosną, jak się dobrze ukorzenia to widełki i wykopujemy.
przemek-gNa forum jest dozo osób które się nie zgadzają zemną, ale od tego jest forum zęby dyskutować
-odpowiednie przygotowanie stanowiska, jesienią skopana ziemia z"wkładką"-obornik, kompost, lub sztuczny ale to dopiero wiosna
-materiał do sadzenia, tylko zdrowe i wyselekcjonowane sadzonki, żadnych podejrzanych osobników.
-termin sadzenia, ja sadze tylko wiosna doskonale ukorzenione i wyrośnięte sadzonki przed zima.
-"dokarmianie" przed kwitnięciem i po zbiorach
-podlewanie przed owocowaniem i w trakcje, bez wody będą małe owoce.
reszta to dokładnie to co robisz- odrosty, chwasty, walka ze szkodnikami i chorobami.
przemek-gNa forum jest dozo osób które się nie zgadzają zemną, ale od tego jest forum zęby dyskutować
-odpowiednie przygotowanie stanowiska, jesienią skopana ziemia z"wkładką"-obornik, kompost, lub sztuczny ale to dopiero wiosna
-materiał do sadzenia, tylko zdrowe i wyselekcjonowane sadzonki, żadnych podejrzanych osobników.
-termin sadzenia, ja sadze tylko wiosna doskonale ukorzenione i wyrośnięte sadzonki przed zima.
-"dokarmianie" przed kwitnięciem i po zbiorach
-podlewanie przed owocowaniem i w trakcje, bez wody będą małe owoce.
reszta to dokładnie to co robisz- odrosty, chwasty, walka ze szkodnikami i chorobami.
brak polskich znaków
- leniawka
- 500p
- Od: 27 sie 2010, o 11:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
majs, a czy po wykopaniu młodziutkich sadzonek mozna je do doniczek (0,5l) i zakopać w ziemię do przezimowania? i wiosną na właściwe miejsce.
takie sadzonki w doniczkach to dodatkowo włókniną otulic na zimę?
takie sadzonki w doniczkach to dodatkowo włókniną otulic na zimę?
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- ARABELLA
- Od: 4 mar 2009, o 16:05
Iwonko sadzonki truskawek sadzi się na przełomie sierpnia i września od razu do gruntu.
- leniawka
- 500p
tylko ja się w przyszłym roku przeprowadzam i chciałabym sobie naszykować sadzonki do nowego ogrodu, a jesienią to będę musiała zająć się nawiezieniem ziemi na działkę i nawożeniem jej na przyszły sezon, a sadzonki wylądują na docelowym miejscu na wiosnęARABELLA pisze:Iwonko sadzonki truskawek sadzi się na przełomie sierpnia i września od razu do gruntu.
pozdrawiam
Iwona
Iwona
- majs
leniawkawybieraj największe sadzonki, a resztę to tak jak pisałaś do ziemi i agro na zimę. No i nie dopuść aby owocowały w tym roku.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
brak polskich znaków
Ja mam następujący, sprawdzony sposób postępowania, aby truskawki rosły w "nakazany" im sposób:ostatnia szansa pisze: Co powinnam zrobić po owocowaniu? Poplewić, spulchnić ziemię, poukładać wąsy w dobrym kierunku, ucinać (?) kolejne sadzonki na wąsie?
Z ubiegłych lat pamiętam, że nie mogłam sobie poradzić z tymi wąsami i sadzonkami, ciągle wyrastały, kręciły sie w różne strony. Może ktoś ma opatentowany sposób?
1. Jak truskawki wypuszczają pędy, to ja podstawiam pod zawiązek sadzonki małą doniczkę z ziemią kompostową lekko zakopaną w ziemi. Wybieram najsilniejsze pędy, a odcinam słabe, czy następne na wąsach, czy niepotrzebne.
2. Żeby ukorzeniała się truskawka w tej podstawionej doniczce, to małymi szpilkami wykonanymi na wzór takich jak się mocuje namiot ( z drutu np. 2 mm ) przytwierdzam wąsa do podłoża.
3. Przed mrozami doniczki wyciągam z ziemi odcinając wąsy. Ma się wtedy piękną rozsadę z nienaruszoną bryłą korzeniową.
4. Takie doniczki można ułożyć w szklarni, w garażu nieogrzewanym, czy w innym miejscu i przykryć słomą, włókniną itp. Mnie się zdarzało, że układałem doniczki w małym dołku na otwartej przestrzeni jedna obok drugiej i całość przykrywałem grubą warstwą liści jak przyszły pierwsze przymrozki. Na to dawałem włókninę, żeby liście utrzymać w jednym miejscu.
5. Na wiosnę można wsadzić truskawki w wybranym przez siebie miejscu. "Podpędzone" w szklarni i na początku kwietnia wysadzone pod włókninę do ziemi przyspieszają owocowanie do tych rosnących tylko pod włókniną nawet o 2 tygodnie.
Pozdrawiam
Janusz
Janusz
Tak powtórz to jeszcze w październiku 20-30.
- leniawka
- 500p
jeszcze jedno pytanie mi się nasunęło, czy tym krzakom, co nie owocowały a puszczają pędy, z których szykuje się sadzonki na następny sezon, obciąć liście, jeśli tak to kiedy?
pozdrawiam
Iwona
Iwona
-
- Od: 26 lis 2009, o 18:14
Moje nowe imię Szansa
- majs
leniawkaPo zbiorach tych co owocują zrób :depilacje: wszystkim dorosłym osobnikom.
brak polskich znaków