czy to choroba?
czy to choroba?
witam, mam 2 rozaneczniki, posadzone w zeszlym roku, na lisciach pojawiaja sie brazowawe plamy, myslalam ze to nekroza, pryskalam i o brywalam chore liscie, zaczal puszczac duzo mlodych listkow, nawet zaczal kwitnac, niesteyty na mlodych listkach zaczely pojawiac sie znowu plamy, nie jest ich duzo na razie, nie wiem moze to zbyt sloneczme stanowisko a nie choroba, prosze o pomoc, z gory dziekuje
Re: czy to choroba?
Mogą być dwie przyczyny takiego zachowania, albo choroba fizjologiczna, albo wstrętny grzyb. Grzyba można łatwo wykluczyć, poświęć jeden pęd różanecznika, przetnij go na pół i sprawdź zabarwienie wiązek przewodzących.
Najlepiej zrób zdjęcie (albo kilka), prosiłabym jeszcze o dokładne zdjęcie tych brązowych plam.
Napisz jeszcze jakie zabiegi agrotechniczne przy nim wykonywano.
Najlepiej zrób zdjęcie (albo kilka), prosiłabym jeszcze o dokładne zdjęcie tych brązowych plam.
Napisz jeszcze jakie zabiegi agrotechniczne przy nim wykonywano.
Nie mam pewności co do tego, czy nie jest to fytoftoroza
Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony, bo nie chcę Cię straszyć, ale jeśli to właśnie ten grzyb to trzeba zainfekowane rośliny usunąć i spryskać wszystko w sąsiedztwie czymś grzybobójczym.
Mam nadzieję jednak, że się mylę i to tylko jakiś niedobór.
Może wypowie się ktoś bardziej doświadczony, bo nie chcę Cię straszyć, ale jeśli to właśnie ten grzyb to trzeba zainfekowane rośliny usunąć i spryskać wszystko w sąsiedztwie czymś grzybobójczym.
Mam nadzieję jednak, że się mylę i to tylko jakiś niedobór.
mam nadzieje ze to nie fytoftoroza, czytalam o tej chorobie i ludzie pisza o jakis testach, odcielam kawalek kory u dolu pedu, w srodku drzewko jest biale, nie widze zadnego rdzawego nalotu, wiec moze to nie to, prosze o pomoc moze ktos cos podpowie, Dzięki
domenicad przecież on zdrowy jak rzepa jakieś plamki to może po uszkodzeniach mechanicznych albo wiosennym robactwie, meszek to kutner - wszystko ok. W razie czego pytaj w dziale rododendrony
to mnie zaskoczylas, zdrowy? tylko martwia mnie te plamy, obrywam liscie na ktorych sie pojawiaja, wypuszcza duzo mlodych listkow, i na niektorych znowu plamy, pryskam caly czas topsinem, juz sama nie wiem, przesadze go jutro, w mniej sloneczne stanowisko, Dzięki
- m544
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 6 cze 2011, o 13:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Rododendrony lubia miejsca pol cieniste i miekka wode najlepiej deszczowke
pozdrawiam
pozdrawiam
Goska