Pod gruszą...

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pod gruszą...

Post »

Joasiu, masz szczęście, że udało Ci się kupić ostrokrzew z owocami, a nie w fazie kwitnienia, bo kwiat nie = się owoc. Ile kupiłaś ostrokrzewów? Czy wiesz, że ostrokrzew to roślina dwupienna i owoce powstają tylko na egzemplarzach żeńskich (tak, jak u ludzi :lol: ) Należy więc sadzić razem krzewy żeńskie i przynajmniej jeden krzew męski :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Janneke ale piękny ten ostrokrzew ;:138
A winorośl rewelacja, gigantyczna. U dziadków na wsi jest winorośl przywieziona z Włoch, obrosła dookoła cały dom, wygląda przepięknie i ma bardzo słodkie owoce. A winko jest bajeczne z niej. Ze dwa lata temu mocno przymarzła i została pocięta do minimum, okazało się że to bardzo jej pasowało, odmłodziła pędy i znów jest dom zarośnięty w około :D Pilnuj tylko żeby gałęzie nie wrosły na wylot do stodoły bo mur rozsadzi.
Moją tnę co roku całkiem do tych najgrubszych gałęzi, a na jesieni muszę ją ściągać z jabłonki i od sąsiada, bo rośnie jak wściekła :D
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Emko, ja właśnie nie miałam pojęcia, że ta winorosl jest taka szybka;)
I tak wydawało mi się, że bardzo ja przycięłam (nawet wyrzuty sumienia miałam) a ona tak się rozrosła :)

Iwonko, oczywiście, że tego nie wiedziałam, i powiem Ci, że nawet nie widziałam tam w centrum ogrodniczym takich bez owoców czyli męskich (tak?) Hmm, to teraz nie wiem co zrobić... :roll: Albo wybiorę sie tam jeszcze raz i zapytam o te męskie, albo będę musiała sie pogodzić, że mój ostrokrzew owocuje ostatni raz.... :(
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Witaj Asiu

Nie uwierzysz dzisiaj wypatrzyłam na jednej z róż pączka ale taki mały jak fasolka i tak się teraz zastanawiam c też mi za róże sprzedał ten facet. Będę ja obserwować jak tylko się rozwinie zrobię jej zdjęcie .Ciekawa też jestem koloru .Ta zeszłoroczna jest marna mszyca ją zżera i znowu jakieś zielone larwy :evil:
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Asiu, kochana, koniecznie zrób zdjęcie róży, może to jej dobry początek :)

I pilnuj tych paskudnych mszyc, bo potrafią pozreć wszystko :evil:
Awatar użytkownika
joannakr0508
500p
500p
Od: 8 kwie 2011, o 10:23

Post »

Może nawóz z pokrzywy poskutkował dowaliłam tak porządnie takiego nierozrobionego stał ze trzy tygodnie i pomyślałam że albo pomoże albo zaszkodzi i tak mi nie było by szkoda :)
Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. :)
Joanna http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=53393" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Atma
50p
50p
Od: 13 kwie 2011, o 15:45

Post »

normalnie WOW !! ;:138 Asia jesteś wielka...takie zmiany w takim tempie... :heja
Awatar użytkownika
Isskaa
500p
500p
Od: 21 kwie 2011, o 15:32
Kontakt:

Post »

joannakr0508 pisze:Może nawóz z pokrzywy poskutkował dowaliłam tak porządnie takiego nierozrobionego stał ze trzy tygodnie i pomyślałam że albo pomoże albo zaszkodzi i tak mi nie było by szkoda :)
jak to mowia,,co nas nie zabije to nas wzmocni ;-)
Widocznie tutaj podzialalo to w dobra strone :wink:
Awatar użytkownika
kozino
1000p
1000p
Od: 9 sty 2011, o 22:38

Post »

Róże kochają duże ilości nawozu tak mówiła Maja w odrodzie :D jednym słowem lubią koks :;230
Pozdrawiam, Emka
Ogród
Awatar użytkownika
oster
1000p
1000p
Od: 9 mar 2011, o 15:09

Post »

Ależ mi się podoba ten ostrokrzew! On lubi półcień czy całkiem na słoneczku? Mam takie paskudne ułożenie, że albo patelnia albo półmrok niemal. Ciekawa jestem, czy u mnie by się utrzymał. Choć dzisiaj niedziela, idę ponadrabiać zaległości, jestem sama to chcę to wykorzystać, bo tylko do wieczora taka laba ;:138 Miłego dnia zyczę.
Pa, całuski.
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Oster, z tego co wiem, ostrokrzew dobrze znosi zacienienie tylko lubi przemarzać, więc musi rosnąć w zacisznym miejscu :)

Zdjęcia z wczoraj :)
Ciąg daszy pracy na rabacie przed domem, niestety szło mi raczej powoli, bo musiałam usuwać darń rosnącą na glinie...:(

Przed

Obrazek

Po

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Rosliny rosną niz gruszki niz z piertruszki. Wysokie są z przodu, ale to koncepcja poprzedników, więc jesienia czeka mnie przesadzanie i nasadzanie.
I jeszcze kawał darni do wyrwania przede mną :)

I jeszcze inne roslinki

tawuła nippońska June Bride

Obrazek

Obrazek

Pare kwiaów róży przy domu, której nie zjadły mszyce. Nie mam pojęcia jak się nazywa, ale bardzo mi sie podoba :)

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
heliofitka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 11:02

Post »

Witam w poniedziałkowy poranek, pełna nadziei i planów na nadchodzący tydzień ;:3 Mam zamiar zrobić nową rabatkę, dlatego z zainteresowaniem przyglądam się Twoim dokonaniom ;:224 Co prawda u mnie nie ma gliny, tylko piasek (powinno pójść łatwiej), ale darń przerośnięta jest perzem i jak pomyślę o jego kłączach... :evil: Bardzo podoba mi się Twoja peonia. Słyszałam, że teraz modne są "puste" odmiany, więc jesteś na topie. Miłego dnia :D
Pozdrawiam Iwona
Domowe Ogród
Spis treści
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29

Post »

Nie był mnie kilka dni, a ty kobieto pracowałaś jak szalona ;:138 Piękne zmiany i kolorki się pojawiły. Czy ta różyca nie ma przypadkiem pochodzenia angielskiego? Piękny kwiat i obstawiam, ze pachnie :?:
Miłego dzionka życzę.
Awatar użytkownika
Janneke
500p
500p

Post »

Iwonko, ta peonia to spadek po poprzednich właścicielach i sama się zaskoczyłam, jak się rozwinęła :shock:
Podoba mi sie, właśnie dlatego, że taka inna i przy okazji na topie jestem :heja
Zrywanie darni to prawdziwa mordęga, a jak sobie pomyślę ile mnie jeszcze czeka.... Na szczęście jak to zrobię, to pójdzie już z górki :)

Justynko, kolorowo to bedzie w przyszłym roku, teraz to kwitna tylko niedobitki ;)
jeśli chodzi o różę, to rzeczywiście ma taki niespotykany kwiat i pieknie pachnie, ale jestem laikiem i zupełnie sie na nich nie znam.... :roll:
Opryskiwacze na lata - producent MAROLEX Sp.z o.o.
JOWA
500p
500p
Od: 29 mar 2011, o 09:42

Post »

Witam Joasiu i znowu widzę ten twój śliczny domeczek.
Nasz mały raj na ziemi.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=42921" onclick="window.open(this.href);return false;
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”