Choroby róż Cz.1
Re: Choroby róż
Na różach dzisiaj znalazłam takie znalezisko, co to jest i jak z tym walczyć, proszę o pomoc. Oprócz tych rdzawych plam ( z drugiej strony są rdzawe wypukłości) są jakieś drobne gąsienice
- Pani Szlązkiewicz
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
I u mnie coś dziwnego się dzieje..
niektórym różom zwinęły się liście...
nie nie, nie od mszycy, jakby od zwójek ale nie ma śladu żadnych patogenów.. postaram się wrzucić zdjęcie, ale pierwszy raz się spotykam z takim objawem.. nic mi nie przychodzi do głowy!
niektórym różom zwinęły się liście...
nie nie, nie od mszycy, jakby od zwójek ale nie ma śladu żadnych patogenów.. postaram się wrzucić zdjęcie, ale pierwszy raz się spotykam z takim objawem.. nic mi nie przychodzi do głowy!
Też mam problem z dwoma różami - są nowo posadzone (pod nogi dostały trochę oborniku w granulkach). Pozostałe róże na rabacie wyglądają w porządku, a te dwie mają jakoś zniekształcone wierzchołki. Nowe listki są blade i zwinięte do góry:
Przeszukałam już forum i niestety nie znalazłam odpowiedzi. Może ktoś rozszyfruje co im dolega?
Przeszukałam już forum i niestety nie znalazłam odpowiedzi. Może ktoś rozszyfruje co im dolega?
Pozdrawiam, Joasia.
I nikt nie ma pomysłu co się mogło z nimi stać? Martwię się, bo chciałam chociaż zobaczyć jaki mają kolor...
Pozdrawiam, Joasia.
Na liściach róży pojawiły się kolczaste narośla, co to jest i jak to zwalczyć?
http://imageshack.us/g/834/p1006111233.jpg/
http://imageshack.us/g/834/p1006111233.jpg/
- Pani Szlązkiewicz
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Kontakt:
edith04 na Twoich liściach widać na pewno rdzę ( te pomarańczowe zarodniki) - to choroba grzybowa. A te drugie szare uszkodzenia to chyba na pierwszy rzut oka jakaś minująca larwa? na rdzę Dithane,Score, a na robale (jeśli to robale) Mospilan i Decis powinien zadziałać. Zwalczą tez mszyce.
liwias - zastanawiałam się nad Twoim przypadkiem czy czasem nie jest to jakiś objaw fizjlologiczny, a nie patogen.. i w książce o chorobach róż znalazłam coś takiego:
liwias - zastanawiałam się nad Twoim przypadkiem czy czasem nie jest to jakiś objaw fizjlologiczny, a nie patogen.. i w książce o chorobach róż znalazłam coś takiego:
Jako rozwiązanie podają oprysk wodnym roztworem nawozu, który zwiera miedź czyli z tego co pamiętam to np. Lebosol-Kupfer.Objawem niedoboru miedzi na młodych liściach są deformacje, żółknięcie wierzchołków i ich brązowienie. Pędy wierzchołkowe są krótkie i skarłowaciałe oraz mogą zamierać. w dalszej kolejności następuje rozwój pędów bocznych. Niedostatek Cu jest związany zwykle w uprawa róż w podłożach torfowych lub w mieszankach o dużym udziale obornika.
Dziękuję Kamilo , postaram się znaleźć coś u siebie z większą zawartością miedzi - pewnie przedobrzyłam z obornikiem.
Pozdrawiam, Joasia.
dziękuję za odpowiedź poszukam u mnie odpowiednich środków i szybko zastosuje bo mizerne są te moje róże
- Francesca
- Od: 25 maja 2010, o 13:16
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Proszę o pomoc!
Jeśli chodzi o róże jestem kompletną nowicjuszką Kupiłam wiosną kilka krzaków z odkrytym korzeniem, jedną - Coral Dawn - pożegnałam już kilka tygodni temu, ale myślałam, że przyczyną jej zejścia było być może przenawożenie minerałami. Teraz choruje mi Sympatia. problem zobaczyłam dopiero wczoraj, miałam trochę dni gorączkowych i nie chodziłam po ogrodzie w ciągu dnia . Dziś mam zamiar ją Topsinem potraktować (inne może też profilaktycznie ), podpowiedzcie, co to jest i co mam zrobić .
Widzę, że drugie zdjęcie niewyraźne, na łodydze jest plamka.
Jeśli chodzi o róże jestem kompletną nowicjuszką Kupiłam wiosną kilka krzaków z odkrytym korzeniem, jedną - Coral Dawn - pożegnałam już kilka tygodni temu, ale myślałam, że przyczyną jej zejścia było być może przenawożenie minerałami. Teraz choruje mi Sympatia. problem zobaczyłam dopiero wczoraj, miałam trochę dni gorączkowych i nie chodziłam po ogrodzie w ciągu dnia . Dziś mam zamiar ją Topsinem potraktować (inne może też profilaktycznie ), podpowiedzcie, co to jest i co mam zrobić .
Widzę, że drugie zdjęcie niewyraźne, na łodydze jest plamka.
W swoim ogrodniczym znalazłam tylko nawóz interwencyjny do róż Substrala. Ma 0,07% schelatowanej miedzi. Mam nadzieję, że to coś da.Pani Szlązkiewicz pisze:edith04
Jako rozwiązanie podają oprysk wodnym roztworem nawozu, który zwiera miedź czyli z tego co pamiętam to np. Lebosol-Kupfer.
Dzisiaj zapodam dolistnie - zastanawiam się tylko, czy dawkować tak jak jest na opakowaniu, czy może zwiększyć dawkę nawozu?
Pozdrawiam, Joasia.
- lizbonka
- 50p
- Od: 28 maja 2011, o 21:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Proszę, powiedzcie mi co jej się stało?? Miała dwa pęki, jeden wygląda właśnie tak , drugi się troszkę rozwinął i usechł na drzewku... i te plamy
Pozdrawiam
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix
Lizbonka & Marysia & Suri & Felix
- ada.kj
- Od: 2 gru 2008, o 12:03
Takie kropki na kwiecie róży to oznaki szarej pleśni.
Co my wiemy to tylko kropelka. Czego nie wiemy to cały ocean.
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
Pozdrawiam cieplutko Ada vel Krysia
Księżycowe rabatki u Adki adolinki
-
- 200p
- Od: 9 mar 2010, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ratujcie,
z mojej róży która pięknie kwitła opdają wszystkie prawie pąki. ( nierozwinięte jeszcze )
Łodyżka przy paku żółknie, a przy dotknięciu lub lekkim powiewem wiatru pąki odpadają razem z częścią łodygi.
Czego jej brak, lub ma za dużo ???
Dziś pozbierałam spod róży z 20 małych pączków.... a miały tak pięknie kwitnąć.
Pomóżcie proszę!!!
Pozdrawiam
z mojej róży która pięknie kwitła opdają wszystkie prawie pąki. ( nierozwinięte jeszcze )
Łodyżka przy paku żółknie, a przy dotknięciu lub lekkim powiewem wiatru pąki odpadają razem z częścią łodygi.
Czego jej brak, lub ma za dużo ???
Dziś pozbierałam spod róży z 20 małych pączków.... a miały tak pięknie kwitnąć.
Pomóżcie proszę!!!
Pozdrawiam