Kasiu dziękuję
![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
tak bardzo ucieszył mnie ten pączek, tym bardziej że to będzie jej pierwsze kwitnienie u mnie. Juz nie mogę się doczekać jej pełnego rozkwitu, ale ponieważ jest ciepło to przypuszczam ze może to nastąpić na dniach.
Agnieszko, tak ma się ten refleks
![lezy-ze-smiechu :;230](./images/smiles/lezy-smiech.gif)
choć powiem Ci że wydaje mi się ze z tym naszym refleksem wcale nie jest tak źle. Zauważyłam tu pewne ciekawe zjawisko i wydaje mi się że to wcale nie nasz słaby refleks tylko specyfika tych kwiatów.
U tej laelii i może również u niektórych katlei ( no chyba że Twoja katleja też ma coś wspólnego z laelią) pączki rozwijają się bezpośrednio w listkach, nie ma tu pochewki. Wydaje mi się ze te listki są zamknięte do momentu aż pąk ukształtuje się właśnie w takiej wielkości w jakiej my go już zobaczyłyśmy i wtedy listki się otwierają a naszym oczom ukazuje się całkiem sporych rozmiarów pączek
![Shocked :shock:](./images/smiles/icon_eek.gif)
Nie zdziwiło Cię ze pączek od momentu jak go zobaczyłaś bardzo szybko się otworzył? Storczyki raczej nie rosną tak szybko, prawda? Ale to tylko moje spostrzeżenia, może ktoś bardzie doświadczony je zweryfikuje.
Asiu ![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
tak mi tez podoba się posadzona w ten sposób neofinetia. Wygląda przez to jeszcze bardziej egzotycznie. Na kwiatki to pewnie jeszcze sobie trochę poczekam ale same listki też bardzo mi się podobają.
Laelia mam nadzieję ze już niedługo pokaże swoje piękno , pączek bardzo szybko rośnie.
![heja :heja](./images/smiles/heja.gif)