Zioła - wysiew, sadzonkowanie, uprawa
- Stokrotkania
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Fotorelacja Bazylia pospolita (Ocimum basilicum)
A powiedzcie mi tylko, ile siewek musi zostać bazylii w małej doniczce, to był mój początek z nasionkami i sypałam jak wlezie..
No i kiedy popikować ?
No i kiedy popikować ?
-
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 17 maja 2011, o 15:29
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Re: Lawenda, rozmaryn, lubczyk - wysiew, uprawa
Rozmaryn właśnie idę siać tak po prostu (niech się dzieje wola nieba) a mój lubczyk ma po 6 liści i stoi w miejscu. To normalne? A lawenda jest bardzo delikatna i się pokłada na ziemi - tak powinno być?
"Na razie się wspinam ale widoki są ekstra"
-
- 50p
- Od: 27 maja 2011, o 11:21
Ja z wysiewem lawendy nie miałam problemu, ale minęło jednak troszkę czasu, gdy pokazał się pierwszy kiełek z niasionka Lawendy lubią glebę wapienna, wiec staram się podlewać ją wodą spod skorupek jaj
Jeśli chodiz o rozmaryn, to jedyne "zioło" z którym mam problem. Dobry miesiac temu wysiałam do doniczki i nic... Czemu nie kiełkuje? Inne zioła ładnie wykiełkowały już dawno.
Jeśli chodiz o rozmaryn, to jedyne "zioło" z którym mam problem. Dobry miesiac temu wysiałam do doniczki i nic... Czemu nie kiełkuje? Inne zioła ładnie wykiełkowały już dawno.
- moniaaaa
- 100p
- Od: 20 mar 2011, o 11:53
Lawenda mi nie wzeszła a to już ponad miesiąc - lubczyk ma się dobrze, wklejam zdjęcie przed pikowaniem - http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da5 ... 282c9.html
natomiast rozmaryn hmmm.. pokazały się cztery roślinki ale nie wiem czy uda im się przetrwać
natomiast rozmaryn hmmm.. pokazały się cztery roślinki ale nie wiem czy uda im się przetrwać
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Pozdrawiam
Monika!
Witam
Też w tym roku siałam lawendę i moja wzeszła bardzo nieregularnie, bardzo długo czekałam aż w końcu wzejdzie na pewno ponad miesiąc, ciekawa jestem czy zakwitnie - to moja pierwsza lawenda.
Już miałam coś innego posiać w jej miejsce ale chyba usłyszała i wzeszła.
to już jest przesadzona lawenda z podłużnych doniczek do mniejszych.
Też w tym roku siałam lawendę i moja wzeszła bardzo nieregularnie, bardzo długo czekałam aż w końcu wzejdzie na pewno ponad miesiąc, ciekawa jestem czy zakwitnie - to moja pierwsza lawenda.
Już miałam coś innego posiać w jej miejsce ale chyba usłyszała i wzeszła.
to już jest przesadzona lawenda z podłużnych doniczek do mniejszych.
Pozdrawiam:
Kama
Kama
- moniaaaa
- 100p
- Od: 20 mar 2011, o 11:53
Moją lawendę a raczej siewki trzymałam pod folią na parapecie południowym, później przeczytałam
w jakimś artykule, że nie są to zbyt dobre warunki więc pewnie dlatego nie wzeszła - teraz doniczka stoi odkryta na balkonie, pewnie niedługo wsadzę tam coś innego...
w jakimś artykule, że nie są to zbyt dobre warunki więc pewnie dlatego nie wzeszła - teraz doniczka stoi odkryta na balkonie, pewnie niedługo wsadzę tam coś innego...
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=30&t=44719" onclick="window.open(this.href);return false;
Pozdrawiam
Monika!
Pozdrawiam
Monika!
-
- 200p
- Od: 14 lut 2011, o 20:37
Ech,ja po pikowaniu zostawiłem po 20 może siewek w doniczce z dziurami w dnie,wsadziłem do tunelu obok pomidorów,po kilku dniach doszedłem jednak do wniosku,że lepiej im będzie bez tych doniczek:
image upload
image hosting
image upload
image hosting
Gdyby rzeźnie miały ściany ze szkła, wszyscy byliby wegetarianami
- Stokrotkania
- Od: 3 maja 2011, o 12:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wow, ile bazylii, nie wspominając o pięknych pomidorkach
Mam pytanie do kogoś bardziej doświadczonego w uprawie bazylii, jak mam podszczypywać bazylię - od góry listki, od dołu, czy po prostu jak popadnie
Mam pytanie do kogoś bardziej doświadczonego w uprawie bazylii, jak mam podszczypywać bazylię - od góry listki, od dołu, czy po prostu jak popadnie
- Kambie
- 10p - Początkujący
- Od: 18 cze 2011, o 17:25
- Kontakt:
Najpierw urywam te największe liście (żeby młodsze i mniejsze roślinki miały więcej światła), jak bazylia jest starsza, to odszczypuję jej wierzchołek, żeby nie zakwitła...No i się rozkrzewiła
- imwsz
- Od: 22 lip 2011, o 19:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Ja wysiewałam w tym roku do grunu i nic. Oczywiście najpierw nasionka trzymałam w lodówce. Chyba teraz spróbuję z doniczkowym poletkiem
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam - Ilona
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
Moje wątki: Moje wątki-spis treści
Na glinie malowane - 2014 - aktualny Gdy ?odpoczywam? od ogrodu - m.in. robótki ręczne - aktualny
- kawa-saki
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 24 lip 2011, o 22:07
Witam!
Wydaje mi się że już teraz za późno na wysiew lawendy... Ona rośnie bardzo wolno i nie wiem czy do przymrozków będzie już na tyle silna aby przeżyć zimę. Chyba że do doniczek. Ja swoją wysiałam bardzo wcześnie, łudząc się że zdąży zakwitnąć jeszcze w tym roku ale nic z tego. Nasionka faktycznie bardzo długo wschodzą. Swoje wsadziłam do plastikowego pojemnika na głębokość ok 1 cm i zamiast podlewania praktykowałam zraszanie (czasem rtoszkę mocniejsze). Nie przykrywałam pojemnika bo lawenda nie przepada za dużą wilgocią. aha, i jeszcze jedno. Można podlewać wodą z zalanych skorupek albo po prostu na dno pojemnika pokruszyć skorupki. Pierwsze zaczęły kiełkować po ok 3-4 tygodniach a niektóre jeszcze później. Kilkucentymetrowe roślinki rozsadziłam do osobnych doniczek i wystawiłam na balkon. Dalej oszczędnie podlewam i zastanawiam się co z tymi małymi doniczkami zrobić w zimie...
Wydaje mi się że już teraz za późno na wysiew lawendy... Ona rośnie bardzo wolno i nie wiem czy do przymrozków będzie już na tyle silna aby przeżyć zimę. Chyba że do doniczek. Ja swoją wysiałam bardzo wcześnie, łudząc się że zdąży zakwitnąć jeszcze w tym roku ale nic z tego. Nasionka faktycznie bardzo długo wschodzą. Swoje wsadziłam do plastikowego pojemnika na głębokość ok 1 cm i zamiast podlewania praktykowałam zraszanie (czasem rtoszkę mocniejsze). Nie przykrywałam pojemnika bo lawenda nie przepada za dużą wilgocią. aha, i jeszcze jedno. Można podlewać wodą z zalanych skorupek albo po prostu na dno pojemnika pokruszyć skorupki. Pierwsze zaczęły kiełkować po ok 3-4 tygodniach a niektóre jeszcze później. Kilkucentymetrowe roślinki rozsadziłam do osobnych doniczek i wystawiłam na balkon. Dalej oszczędnie podlewam i zastanawiam się co z tymi małymi doniczkami zrobić w zimie...
Pozdrawiam, Aga
"Szczęścia pragnie cały świat, każdy, kogo znam,
lecz dać sobie szczęścia kwiat, nikt nie może sam. Lothar Zenetti "
"Szczęścia pragnie cały świat, każdy, kogo znam,
lecz dać sobie szczęścia kwiat, nikt nie może sam. Lothar Zenetti "
-
- 200p
- Od: 13 cze 2011, o 22:59
Lubczyk- najlepiej zagaić z innym działkowcem (jeśli jest taka szansa) na wiosnę, by rozdzielić korzenia z lubczyku, kawałek sadzisz i już masz . Mi się tak najlepiej rozmnaża.moniaaaa pisze:. Prosiłabym o informacje na temat wysiewu lawendy, rozmarynu i lubczyku. Słyszałam, że są to zioła trudne w uprawie, czy to prawda? Pozdrawiam! :P
Tegoroczny-a nie jeden obiadek już zasilił.
Ps. Trzeba go doglądać bo go strasznie lubią mszyce.
Ja nie wiem co jest z moim lubczykiem, zawsze wiosną rusza w górę, a po jakimś czasie staje w miejscu i praktycznie nie ma z niego zbyt wiele. Dziwne, bo przecież lubczyk uchodzi za niezbyt wymagającą roślinę...
Nie wiem jakie mogą być tego przyczyny.
Nie wiem jakie mogą być tego przyczyny.