Lucynko, Arletko, Asiu, Henryku, Rysiu, Iryseq, Iwonko, Asiu, Ewo, dziękuję Wam wszystkim za tak miłe komentarze na temat mojego orchidarium, trochę czasu zajęło nim zostało ukończone.
Iwonko ![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
wykonanie i pomysł z takim wystrojem to wszystko zasługa mojego męża, mój wkład w orchidarium to tylko umieszczenie w nim roślinek no i teraz pielęgnacja ich. Roślinką się chyba podoba bo nawet p. amboinensis który na parapecie stał jak zaklęty w orchidarium zaczął wypuszczać nowego listka i przedłuża korzonki.
Asiu ![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
oj mąż się trochę przy nim napracował, ale nie obeszło się bez małych poprawek, pierwszy zakupiony wiatraczek komputerowy nie sprawdził się w te upały i zbyt wysoka temperatura utrzymywała się w środku, teraz jest inny, mocniejszy a temperaturę reguluje sama w zależności od potrzeby, bo jest pokrętło regulujące siłę wiatraczka. Za drzewko epifityczne służy korzeń znaleziony przez męża podczas naszego ostatniego wypadu w góry. Dźwigał go biedak przez całą drogę powrotną z trasy, korzeń ten był pierwotnie zdecydowanie dłuższy i po powrocie do domu został skrócony i dostosowany do orchidarium oraz wyprażony w piekarniku w temperaturze 220 st. aby wybić wszelkie robactwo.
Ewo ![kiss ;:196](./images/smiles/kiss.gif)
nie przejmuj sie ja też wcale się nie znam na tej technice, ale gdybyś kiedyś chciała zrobić swoje to mogę Ci przesłać zdjęcia z opisami jak krok po kroku było budowane. Wszystko jest udokumentowane zdjęciami.
Teraz jeszcze kilka zdjęć choć nie wszystkie bo internet słabo chodzi
Tak wygląda całość orchidarium, jest ono przerobione ze starej szafki na telewizor. Na górze nad szybą jest panel sterujący, znajdują się na nim dwa ekraniki pokazujące temperaturę i wilgotność, dwa przyciski jeden do włączenia lampy a drugi do włączenia wiatraczka jak również pokrętło do regulowania siły wiatraczka.
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
Każda posadzona mała roślinka dostała swój kartonik na którym umieszczona jest nazwa storczyka.
Uploaded with
ImageShack.us
Uploaded with
ImageShack.us
W przyszłości oraz na pewno w zimie zamieszka tu większość botaników, ale na razie gdy na dworze jest ciepło to dobrze rosną na parapetach.