Moje ukwiecone parapety
- lucynaf
- 1000p
- Od: 30 sty 2011, o 17:49
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Moje ukwiecone parapety
Kasiu, doznałam szoku Nie wiem czy potrafię zamknąć usta
Okazuje się, że nie tylko kwitnieniami można się zachwycać
Pięknie, cudownie urządziłaś mieszkanie storczykom
Okazuje się, że nie tylko kwitnieniami można się zachwycać
Pięknie, cudownie urządziłaś mieszkanie storczykom
- arlet3
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 maja 2010, o 19:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
O wow pięknie to zrobiłaś
- mis20
- 1000p
- Od: 6 lis 2010, o 22:10
Kasiu ależ cudne orchidarium
- Henrykbb
- Od: 28 lut 2010, o 13:07
Kasiu,super orchidarium.Koniecznie pokaż więcej fotek.
-
- Od: 20 wrz 2010, o 07:32
Witaj Kasiu.A już jakiś czas temu miałam się pytać, kiedy pokażesz na swoje orchidarium.A tutaj proszę,już jest.Gratulacje dla M za wykonanie i dla Ciebie za pomysł.Bardzo ciekawe rozwiązanie. Roślinki to będą miały jak w raju.
-
- Od: 27 paź 2009, o 23:10
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kasiu ale wspaniałe to Orchidaeium.
Pełna egzotyka. No i to drzewko epifityczne. Klasse.
Pełna egzotyka. No i to drzewko epifityczne. Klasse.
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Kasiu...no to teraz będę tu zaglądać nie tylko dla pięknych kwitnień ale i dla tego orchidarium ja nie bardzo na tym się znam ale już to jedno zdjęcie robi ogromne wrażenie
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Rajsko, wiejsko, sielsko...
Chwytaj chwilę, bo tak naprawdę to istnieje tylko ona. Ewa
-
- Od: 1 cze 2010, o 23:15
Lucynko, Arletko, Asiu, Henryku, Rysiu, Iryseq, Iwonko, Asiu, Ewo, dziękuję Wam wszystkim za tak miłe komentarze na temat mojego orchidarium, trochę czasu zajęło nim zostało ukończone.
Iwonko wykonanie i pomysł z takim wystrojem to wszystko zasługa mojego męża, mój wkład w orchidarium to tylko umieszczenie w nim roślinek no i teraz pielęgnacja ich. Roślinką się chyba podoba bo nawet p. amboinensis który na parapecie stał jak zaklęty w orchidarium zaczął wypuszczać nowego listka i przedłuża korzonki.
Asiu oj mąż się trochę przy nim napracował, ale nie obeszło się bez małych poprawek, pierwszy zakupiony wiatraczek komputerowy nie sprawdził się w te upały i zbyt wysoka temperatura utrzymywała się w środku, teraz jest inny, mocniejszy a temperaturę reguluje sama w zależności od potrzeby, bo jest pokrętło regulujące siłę wiatraczka. Za drzewko epifityczne służy korzeń znaleziony przez męża podczas naszego ostatniego wypadu w góry. Dźwigał go biedak przez całą drogę powrotną z trasy, korzeń ten był pierwotnie zdecydowanie dłuższy i po powrocie do domu został skrócony i dostosowany do orchidarium oraz wyprażony w piekarniku w temperaturze 220 st. aby wybić wszelkie robactwo.
Ewo nie przejmuj sie ja też wcale się nie znam na tej technice, ale gdybyś kiedyś chciała zrobić swoje to mogę Ci przesłać zdjęcia z opisami jak krok po kroku było budowane. Wszystko jest udokumentowane zdjęciami.
Teraz jeszcze kilka zdjęć choć nie wszystkie bo internet słabo chodzi
Tak wygląda całość orchidarium, jest ono przerobione ze starej szafki na telewizor. Na górze nad szybą jest panel sterujący, znajdują się na nim dwa ekraniki pokazujące temperaturę i wilgotność, dwa przyciski jeden do włączenia lampy a drugi do włączenia wiatraczka jak również pokrętło do regulowania siły wiatraczka.
Uploaded with ImageShack.us
Każda posadzona mała roślinka dostała swój kartonik na którym umieszczona jest nazwa storczyka.
W przyszłości oraz na pewno w zimie zamieszka tu większość botaników, ale na razie gdy na dworze jest ciepło to dobrze rosną na parapetach.
Iwonko wykonanie i pomysł z takim wystrojem to wszystko zasługa mojego męża, mój wkład w orchidarium to tylko umieszczenie w nim roślinek no i teraz pielęgnacja ich. Roślinką się chyba podoba bo nawet p. amboinensis który na parapecie stał jak zaklęty w orchidarium zaczął wypuszczać nowego listka i przedłuża korzonki.
Asiu oj mąż się trochę przy nim napracował, ale nie obeszło się bez małych poprawek, pierwszy zakupiony wiatraczek komputerowy nie sprawdził się w te upały i zbyt wysoka temperatura utrzymywała się w środku, teraz jest inny, mocniejszy a temperaturę reguluje sama w zależności od potrzeby, bo jest pokrętło regulujące siłę wiatraczka. Za drzewko epifityczne służy korzeń znaleziony przez męża podczas naszego ostatniego wypadu w góry. Dźwigał go biedak przez całą drogę powrotną z trasy, korzeń ten był pierwotnie zdecydowanie dłuższy i po powrocie do domu został skrócony i dostosowany do orchidarium oraz wyprażony w piekarniku w temperaturze 220 st. aby wybić wszelkie robactwo.
Ewo nie przejmuj sie ja też wcale się nie znam na tej technice, ale gdybyś kiedyś chciała zrobić swoje to mogę Ci przesłać zdjęcia z opisami jak krok po kroku było budowane. Wszystko jest udokumentowane zdjęciami.
Teraz jeszcze kilka zdjęć choć nie wszystkie bo internet słabo chodzi
Tak wygląda całość orchidarium, jest ono przerobione ze starej szafki na telewizor. Na górze nad szybą jest panel sterujący, znajdują się na nim dwa ekraniki pokazujące temperaturę i wilgotność, dwa przyciski jeden do włączenia lampy a drugi do włączenia wiatraczka jak również pokrętło do regulowania siły wiatraczka.
Każda posadzona mała roślinka dostała swój kartonik na którym umieszczona jest nazwa storczyka.
W przyszłości oraz na pewno w zimie zamieszka tu większość botaników, ale na razie gdy na dworze jest ciepło to dobrze rosną na parapetach.
- ewarost
- Od: 14 gru 2010, o 18:21
- Kontakt:
Kasiu dla M za wykonanie tak wspaniałego orchidarium. Pokazałam swojemu M i muszę powiedzieć, że też zrobiło na nim wrażenie Z przyjemnością poznałby szczegóły techniczne bo ich skomplikowanie może przesądzić o tym czy kiedyś i u mnie coś podobnego powstanie Niech roślinki pięknie w nim rosną i jak najszybciej zakwitną
Rajsko,wiejsko,sielsko...II
Kasiu cudne to mieszkanko dla podopiecznych
Pozdrawiam
Storczykowe przygody
Storczykowe przygody
Widać, że Mąż się postarał . Orchidarium jest przepiękne, gratuluję. Jeszcze cudniej będzie wyglądało, gdy roślinki się rozrosną
Pozdrawiam,
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
Kasia =)
Moje storczyki: http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 29&t=36981" onclick="window.open(this.href);return false;
- renatas
- Od: 25 paź 2010, o 17:33
Zatkało mnie mogę powiedzieć tylko WOW! CUDOWNE !
Roślinki na pewno za takie mieszkanie odwdzięczą się obfitym kwitnieniem.
Brawa dla M
Roślinki na pewno za takie mieszkanie odwdzięczą się obfitym kwitnieniem.
Brawa dla M
Pozdrawiam, Renata
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
Skrętniki renatas cz.II,Storczyki,Nadwyżki skrętników i żurawek,mój album w picasa
- Phragboy
- Od: 22 cze 2009, o 10:16
Kasiu orchidarium piękne, tylko uważaj na storczyki w doniczkach, podłoże bardzo powoli przesycha, niekiedy nawet miesiąc mimo dwóch wiatraczków.
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Świetne orchidarium. Ciekawie urządzone i "prawie" naturalne warunki Stworzyłaś storczykom. Zdobi nawet, gdy storczyki nie kwitną...