Uprawa melonów cz.1
-
- 200p
- Od: 27 mar 2011, o 21:27
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Uprawa melonów
chyba moje zapylanie coś pomogło bo jeden zalążek ruszył w obwód
- Layola
- 20p - Rozkręcam się...
- Od: 28 kwie 2011, o 14:29
Dzięki Frant, uspokoiłeś mnie Twoją diagnozą. Dobrze, że to nic poważnego. Mszyc nie zauważyłam, zresztą same by chyba nie zniknęły, a nie stosowałam żadnych środków. Za to fruwa mnóstwo wszelakich owadów, może któryś z nich wysynął soczek z liścia. Te plamy są już od kilku dni, nie rosprzesprzeniają się (chyba) i nie schną, liść jest tylko w tym miejscu taki sztywniejszy. Z tym zapylaniem to właśnie jesteśmy z melonem już po i zobaczymy czy coś się z tego urodzi. Raczej z męskiego pyłek się nie obsypywał, ale zobaczymy.
A same melony opanowały mi już połowę folianki za sprawą pokrzywówki. Tylko arbuzy bardzo biedne.
A same melony opanowały mi już połowę folianki za sprawą pokrzywówki. Tylko arbuzy bardzo biedne.
No naczytałem się że one nie lubią zimna i dlatego tak sobie zapytałem ;) A i pamiętam że mój dziadek (wytrawny ogrodnik działkowy) trzymał je pod folią jak ogórki ) Dziś jeszcze nie wysadziłem ale i dobrze, bo chyba by kurde zamarzły - przyszedł front, popadało i zimno jak dliabli !!! Czekam na słońce !!
- Tomek-Warszawa
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 11 lut 2008, o 13:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
To moje melony. Czy ktoś wie do jakiego gatunku zalicza się melona CHARENTAIS?
oliwin
http://img718.imageshack.us/img718/6645 ... 0308lj.jpg
CHARENTAIS
http://img51.imageshack.us/img51/3308/zdjcie0309r.jpg
oliwin
http://img718.imageshack.us/img718/6645 ... 0308lj.jpg
CHARENTAIS
http://img51.imageshack.us/img51/3308/zdjcie0309r.jpg
Tu możesz pomóc poszkodowanym w powodzi - viewtopic.php?t=127991
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
Otwarcie drzwi i wyjście do ogrodu jest najbardziej ekscytującym wydarzeniem każdego dnia.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
Kantelup charentejski jak pisze na niektórych opakowaniach z nasionami - więc wygląda na to, że kantelupa
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Melony od Franta mają piękne paski- żebrowania , ładne są, nie spodziewałam się takich urodziwych.
-
- Od: 25 lut 2010, o 21:44
moje mają trzeci liść:D Ale trzymam za nie kciuki;) Pozostałe po przycięciu nieźle ruszyły.
Ja dzisiaj zauważyłam kwiatki na moich ,proszę przypomnijcie mi czy mam je zapylać jakoś ,bo już się pogubiłam czy to arbuzy trzeba zapylać - oh nie pamietam
Pozdrawiam Iwona
-
- Od: 21 mar 2010, o 23:24
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Suzano , super ! Wspaniale u Ciebie rosną melony , widać że na wzorcowo podeszłaś do tematu . Przypuszczam ,że będziesz w tym roku jako pierwsza osoba w Polsce kosztować krajowe , gruntowe melony . Szacuję , za jakieś 5-6 tygodni . Na zdjęciu widać jak rośliny kwitną obficie , a wystarczy potem aby utrzymało się tylko część zawiązków , zdrowa roślina sama to ureguluje . Również poprzez wielkość owoców . Plon powinien wynieść ok.4-5 kg z m.kw . No i o to chodzi
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Dziękuję
4-5 kg z m.kw. to dużo, nie spodziewałam się, że to może być taki plon
Tym bardziej jestem ciekawa co to będzie.
4-5 kg z m.kw. to dużo, nie spodziewałam się, że to może być taki plon
Tym bardziej jestem ciekawa co to będzie.