Agrest pienny - uprawa, problemy, choroby, szkodniki
- carterka
- 500p
- Od: 29 sie 2008, o 13:01
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Re: Porzeczka pienna czy krzak?
Mariolu, mój synek raczej nie lubi porzeczek, stąd pomysł na naleweczkę. Na początek nawet jedna półlitrowa buteleczka by wystarczyła ;).
O podpory się postaram, mam tylko nadzieje, że znajdę takie pienne porzeczki gdzieś w okolicy.
O podpory się postaram, mam tylko nadzieje, że znajdę takie pienne porzeczki gdzieś w okolicy.
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
- Comcia
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Na pewno znajdziesz bo są coraz bardziej popularne :P
Jak znajdziesz miejsce to od razu kup 2 sztuki :P
Koszt to pomiędzy 7-12 zł za sztukę choć widziałam w marketach droższe.
Jak znajdziesz miejsce to od razu kup 2 sztuki :P
Koszt to pomiędzy 7-12 zł za sztukę choć widziałam w marketach droższe.
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
U mnie rosną bez okrywania i od momentu sadzenia nie były podpierane.
pozdrawiam Joasia
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
U mnie ubiegłego lata złamała się złota porzeczka pod ciężarem owoców.Kołeczek miała raczej symboliczny.
Waleria
- carterka
- 500p
- Kontakt:
Mam nadzieje, że znajdę w jakiejś szkółce, bo w markecie jakoś nie lubię kupować roślinek...co do podpórki to postaram się o jakiś solidny palik ...ech już nie mogę się doczekać ;)
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
-
- 100p
- Od: 8 sty 2011, o 19:00
Też nie lubię kupować w markecie, ale porzeczki mam właśnie z leroy merlin i rosną bez problemu. Kupione były zaraz po wystawieniu i nie zdążyły zmarnieć. W zeszłym roku rozglądałam się po centrach ogrodniczych, bo chciałam dokupić i jeżeli nawet były szczepione na pniu to gorsze od tych z marketu.
pozdrawiam Joasia
- carterka
- 500p
- Kontakt:
Witajcie
Kupiłam w sobote w castoramie porzeczki pienne . Tylko powiedzcie jak długo mogę je trzymać w garażu? Bo na razie nie chce ich sadzić ?
Kupiłam w sobote w castoramie porzeczki pienne . Tylko powiedzcie jak długo mogę je trzymać w garażu? Bo na razie nie chce ich sadzić ?
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
- Marconi_exe
- 1000p
- Od: 10 kwie 2010, o 00:03
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Ja bym postawił na porzeczkę krzaczastą tylko że prowadzoną na dwa pędy. Wtedy taka porzeczka może urosnąć nam na wysokość 3m.
Osobiście mam czerwoną porzeczkę wysokości 3m. Zalety to słodkie nasłonecznione i niezapiaszczone owoce.
Oczywiście porzeczka prowadzona w ten sposób potrzebuje silnej podpory.
Zajmuje tyle samo miejsca co porzeczka pienna a przy tym plon jest wysoki bo aż 6kg.
Niestety w ten sposób można prowadzić tylko porzeczkę białą i czerwoną, czarna nie urośnie tak wysoko i najlepiej owocuje na pędach 2-3 letnich w przeciwieństwie do czerwonej i białej gdzie czym pędy starsze tym owoców więcej.
Osobiście mam czerwoną porzeczkę wysokości 3m. Zalety to słodkie nasłonecznione i niezapiaszczone owoce.
Oczywiście porzeczka prowadzona w ten sposób potrzebuje silnej podpory.
Zajmuje tyle samo miejsca co porzeczka pienna a przy tym plon jest wysoki bo aż 6kg.
Niestety w ten sposób można prowadzić tylko porzeczkę białą i czerwoną, czarna nie urośnie tak wysoko i najlepiej owocuje na pędach 2-3 letnich w przeciwieństwie do czerwonej i białej gdzie czym pędy starsze tym owoców więcej.
Pan stworzył z ziemi lekarstwa, a człowiek mądry nie będzie nimi gardził. Syracha 38
Marek
Marek
- carterka
- 500p
- Kontakt:
Walerio ona chyba ma troche ziemi, ale nie duzo, bo to taki niebieski worek na korzeniu jest
Marconi, mi strasznie zależało na czarnej no i szczerze się przyznam, że chyba bym nie umiała tak prowadzić krzaczka . A tak w ogóle, to kolega jak zobaczył przez moje ramie obrazeczek, to się spytał ze złośliwym śmiechem "czyj to dziadek?"
Marconi, mi strasznie zależało na czarnej no i szczerze się przyznam, że chyba bym nie umiała tak prowadzić krzaczka . A tak w ogóle, to kolega jak zobaczył przez moje ramie obrazeczek, to się spytał ze złośliwym śmiechem "czyj to dziadek?"
Pozdrawiam Agata
mój wątek - Moja zieleń
mój wątek - Moja zieleń
Agrest pienny usycha
Witam,
prosze o porade dotyczącą agrestu piennego jaka może być przyczyna usychania.Wiem że majowe przyprozki nie dały mu w kośc ponieważ całkiem dobrze sobie po nich radził.Listki zielone,owoce...od około 2 tygodni zauwazyłam zasychanie owoców i listków jaka może byc tego przyczyna?
dziękuje i pozdrawiam
prosze o porade dotyczącą agrestu piennego jaka może być przyczyna usychania.Wiem że majowe przyprozki nie dały mu w kośc ponieważ całkiem dobrze sobie po nich radził.Listki zielone,owoce...od około 2 tygodni zauwazyłam zasychanie owoców i listków jaka może byc tego przyczyna?
dziękuje i pozdrawiam
Re: Agrest pienny usycha
ziemia pod nim jest cały czas wilgotna?
Re: Agrest pienny usycha
Tak,raczej tak.