Obecność koniczyny w trawniku wskazuje na błędy popełnione przy jego pielęgnacji czy zakładaniu, w tym przypadku - zbyt niska zawartość azotu w glebie. Należy dokonać niezbędnych korekt związanych z nawożeniem czy strukturą trawnika.
Można też kupić nawóz do trawnika razem z herbicydem do zwalczania koniczyny i innych chwastów.
Jeżeli trawnik nie jest wyeksponowanym elementem ogrodu, to w ogóle jej nie usuwaj! Wyjechałam kiedyś na urlop na 2 tygodnie i po przyjeździe okazało się, że tylko koniczyna przetrwała upały bez podlewania. Reszta - suchy step
ubiegłej wiosny założyłam trawnik,był ładny, bez chwastów.W tym roku po raz 1-wszy na wiosne zasiliłam nawozem.Dziś cały trawnik jest w koniczynie.Nie powiem by wizualnie mi to przeszkadzało bo te białe kwiecie wygląda ślicznie,ale ogrom pszczółek w owym kwieciu nie daje swobodnie brykać dzieciaczkom,stąd dziś trawnik potraktowałam preparatem Mniszek
Dzięki za porady, mnie też by nie przeszkadzała koniczynka ale pełno jest w niej właśnie pszczółek i os a córka jest uczulona na ukąszenie os. Mam preparat na mniszka to wykorzystam go.
Pozdrawiam
Witam,we wczesniejszych postach pytalam o tujki na pniu i sie wszystkiego dowiedzialam:) A teraz zaczal mnie meczyc nasz trawnik... Niby trawa ladnie rosnie,a jednak jak sie jej przyjzec, to samej trawy jest coraz mneij:(( Strasznie rozprzestrzenia sie nam koniczyna! Wyglada na to,ze w nastepnym sezonie juz tylko koniczyna nam bedzie rosla przed domem, bo ona strasznie zaglusza trawe... CZy macie jakis sprawdzony sposob na pozbycie sie chwasta? JAkies chemikalia???
Spokojnie jak zrobi się cieplej to słońce pomoże.
Duża wilgotność powietrza sprzyja szybszemu niszczeniu chwastów itp. preparat lepiej "chodzi" po roślinie (aparaty szparkowe).