Begonie
- dwostr
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 25 mar 2008, o 15:38
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Beatko,ja swoje bulwy begonii przechowuję w chłodnym miejscu w suchym torfie lub/jak mam/w trocinach
A co do przechowywania przez zimę begonii" bez bulw" to myślę ,że warto spróbować-być może po tak długim okresie wegetacji roślina wykształci bulwę ?Ja przynajmniej spróbuję moją ukorzenioną begonie przechować .Jak się powiedzie to dam znać.
A co do przechowywania przez zimę begonii" bez bulw" to myślę ,że warto spróbować-być może po tak długim okresie wegetacji roślina wykształci bulwę ?Ja przynajmniej spróbuję moją ukorzenioną begonie przechować .Jak się powiedzie to dam znać.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
W czerwcu dostałam piekne begonie - 4 sztuki .Wsadziłam je do pojeminków- po dwie. Pięknie się rozrosły na moim południowym tarasie.
,
Ponieważ zbliżają się chłody wiem, że trzeba cos z nimi zrobić - ale nie bardzo wiem co. Czytam na forum o begoniach - bo ich uprawa jest dla mnie nowością. Nie wiem czy powinnam już wnieść je do domu/piwnicy? (na tarsie cieszą oko ) Kiedy wykopuje się cebulki? Czy może można je przechować w ziemi w piwnicy?
Proszę o poradę.
P.S. A przy okazji - czy ktoś może zidentyfikowac jaki to gatunek? Dostałam je w prezencie bez żadnego oznaczenia.
Pozdrawiam,
Kamyszka
,
Ponieważ zbliżają się chłody wiem, że trzeba cos z nimi zrobić - ale nie bardzo wiem co. Czytam na forum o begoniach - bo ich uprawa jest dla mnie nowością. Nie wiem czy powinnam już wnieść je do domu/piwnicy? (na tarsie cieszą oko ) Kiedy wykopuje się cebulki? Czy może można je przechować w ziemi w piwnicy?
Proszę o poradę.
P.S. A przy okazji - czy ktoś może zidentyfikowac jaki to gatunek? Dostałam je w prezencie bez żadnego oznaczenia.
Pozdrawiam,
Kamyszka
- MirellaM
- 100p
- Od: 13 cze 2011, o 17:52
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Begonie
Kupiłam dziś begonie wielkokwiatowe. Kwiaty są gigantyczne. Nie wiem tylko jak je przechowywać.
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 61&t=75966" onclick="window.open(this.href);return false;
- zelwi
- 500p
- Od: 27 cze 2007, o 09:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Chodzi o przechowywanie do czasu sadzenia? Umieść je w zacienionym miejscu i utrzymuj lekko wilgotne podłoże.
Tomek
MirellaM
zimowanie begoni zaczynamy jesienią należy je delikatnie wykopać nie uszkadzając bulw. Następnie obcinamy liście na wys. ok 2-3 cm. Bulwy osuszamy i delikatnie czyścimy. Najlepiej przechowywawć w drewnianych skrzynkach w pomieszczeniu 5-10 st. przysypanych torfem lub trocinami.
zimowanie begoni zaczynamy jesienią należy je delikatnie wykopać nie uszkadzając bulw. Następnie obcinamy liście na wys. ok 2-3 cm. Bulwy osuszamy i delikatnie czyścimy. Najlepiej przechowywawć w drewnianych skrzynkach w pomieszczeniu 5-10 st. przysypanych torfem lub trocinami.
Pozdrawiam:
Kama
Kama
- myrtille1986
- 1000p
- Od: 23 mar 2010, o 08:49
- AgaNet
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Czy to już czas na zimowanie begonii ? Moje jeszcze kwitną...
-
- 200p
- Od: 24 maja 2011, o 14:22
Ważne, żeby przed pierwszymi przymrozkami zabezpieczyć już bulwy, żeby nie doprowadzić do ich przemarznięcia, wtedy to koniec. Co bym zrobił? Obserwuj pogodę póki co i co ciesz się jeszcze kwiatami Begonii.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Pozdrawiam, Wojtek
Ekspert Leroy Merlin
Ekspert Leroy Merlin