Działka na Kaszubach 2011

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 kwie 2007, o 20:04
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Działka na Kaszubach 2011

Post »

AniaDS - nawet nie wiesz jakbym chciała :lol:
Halinko - a za co Ty mi kochana dziękujesz?.
Ewo - jesteś niesamowita! Ja pamiętam o zimowitach dla Ciebie i jeszcze dla Ani_, ale one ciągle jeszcze mają zielone liście....
Oster - a od Ciebie to jest daleko do Dobrzycy? Gorąco polecam taka wyprawę :lol:
Maczek niestety jest już wspomnieniem - a raczej makówkami :;230
Marylko - oj jakoś cienko to widzę.... ;:145

Na działce teraz zaczyna się dziać..Kwitnie coraz więcej kwiatów, a najważniejsze, że mam już pierwsze róże ;:138
Moja Rosa Gallica Versicolor - jaka cudna! Aż uwierzyć nie mogę że mam taką piękność...
Jastrzębiec - od Marylki - to istny klejnocik...
No i takie różowe, niedawno była dyskusja o nazwie tej bylinki - ale zapomniałam ;:24 i muszę poszukać;

Obrazek

Obrazek Obrazek

Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 mar 2011, o 17:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Marysiu, czy to nie ostrogowiec? Nie wiem natomiast, cóż to za zjawisko na pierwszej fotce?
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Justyno - To jest Jastrzębiec pomarańczowy ( Hieracium aurantiacum )
Dostałam go od Maryli56-56 jego uroda jest zachwycająca....

Wieczorem i w południe...

Obrazek Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Steasi
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 wrz 2010, o 20:47

Post »

Obejrzałam fotki z wycieczki. Fajne ujęcia ;:108 Z resztą żadna nowość :lol: Widzisz? Wielbiciele są wszędzie, kochają po cichu ale są :;230 Nawet nie zdawałam sobie sprawy że jastrzębiec ma całą główkę kwiatków, myślałam to takie jeden pączek i jedna łodyżka. Czy zdarza się by wszystkie z jednej gałązki rozkwitły na raz?
izaziem
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 sty 2008, o 16:08

Post »

Marysiu, może i dobrze że nie masz zdjęć z Dobrzycy! A to dlatego że pewnie byś je tu pokazała i moźe wylądowała w więzieniu 8-) pamiętam że oni pobierają jakieś słone opłaty za sesje i chyba takich nie sesyjnych nie jpozwalają nigdzie pokazywać. Ja się nie odważyłam... A nic nie piszesz czy coś tam zakupiłaś ;:3 . Ja mam z tamtąd piękną lobelię czerwoną i jeżówkę. Lobbelia co prawda była piękna jak ją kupowałam bo coś strajkuje i wystaje z ziemi na 2 cm. Ale faktycznie bylin za mało a kiedy się nie pojedzie to zawsze niedosyt że coś już przekwitło a coś jeszcze nie zakwitło :wit
Awatar użytkownika
tu.ja
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 lip 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wyprawy do Dobrzycy szczerze zazdroszczę i wcale się z tym nie kryję - choć to brzydkie uczucie :oops:
Na tego jastrzębca to uważaj. Potrafi być ekspansywny. Ten różowy kwiatek to może lepnica orientalna...
Grazia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 kwie 2009, o 11:05
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Marysiu dzisiaj na wsi mocno padało.Roślinki podlane.
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jastrzębiec pomarańczowy- nigdy nie spotkałam się z tym kwiatkiem albo nie zwróciłam uwagi. Na fotkach wygląda cudnie.
O różowym myślałam, ze ostrogowiec. Dobrze myślę?
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

Różowy to lepnica wschodnia :-) Było o tym w poprzednim wątku :-)
Awatar użytkownika
klarysa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Siberio, dziękuję. Zanotuję, to dla mnie kolejne coś nowego :oops:
Siberia
---
Od: 5 lut 2010, o 10:01

Post »

E, nie ma za co :-)
Ja też zapomniałam, ale nieco wyżej tu.ja podała nazwę :-)

Ja to nawet kiedyś wysiałam, ale potem tak się strasznie lepiło do rąk i miało milion mszyc, że wyrzuciłam.
Oczywiście teraz żałuję :;230
Awatar użytkownika
amba19
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Paulo - mam jeszcze fotki z wnętrza Katedry. Bardzo interesujące zabytki, ale nie mam kiedy zająć się zdjęciami. Tyle się działo w ostatnich dniach...
Jastrzębiec zamieszkał u mnie na Kaszubach dopiero jesienią ubiegłego roku i to jego debiut :lol: - tak więc nie wiem jak to jest z jego kwitnieniem. Mam zamiar obserwować i dokumentować :lol: Ale jest piękny - prawda? Zakochałam się w nim od pierwszego wejrzenia ;:167
Izo - :shock: oraz ;:182 ...może ten aparat mądrzejszy ode mnie?????? Na 100% wstawiłabym zdjęcia na forum i popadła w tarapaty ;:5 mogło by się to źle skończyć....
Widzę że znasz mnie na wylot i wiesz że z pustymi rękami bym stamtąd nie wyjechała....Kupiłam Pierwiosnka główkowatego, oczywiście już rośnie na pierwiosnkowej rabatce, którą udało mi się dokończyć w niedzielę :tan

Obrazek Obrazek

Izo - to był naprawdę super wyjazd. Rozumiem Twoje odczucia. Ja tak bardzo chciałam tam pojechać od 2-3 lat.
Dzięki za ostrzeżenie odnośnie Jastrzębca. No to mam drugi problem na tej małej rabatce. Pierwszym jest tojeść , którą wyrywam całymi garściami. Ale gadzina ładnie kwitnie, więc nie chcę jej likwidować definitywnie. Zresztą na pewno by się nie ało :;230 No to zobaczymy kto mocniejszy- tojeść czy jastrzębiec
Chciałam Ci powiedzieć , że zakwitła następna kępa liliowców - też żółtych. Tyle kwiatów na liliowcu to jeszcze w życiu nie miałam

Obrazek Obrazek

Grażynko - wspaniała wiadomość ;:26
Bardzo się cieszę ze względu na świeżo posadzone i przesadzone pierwiosnki. Teraz mają szanse się przyjąć ;:138

Siberio = dzięki Ci dobra kobieto ;:180 Nie miałam czasu zajrzeć do poprzedniego wątku, a teraz już nie muszę :lol: U mnie nie ma na niej mszyc, w przeciwieństwie do mojego koszmarnego żywopłotu ;:145

Justyno - jastrzębiec ponoć ekspansywny, jak to się okaże prawdą -to się będziemy dzielić!

A to mój ostatni nabytek - oliwnik. Przyjechał z Arboretum w Wirtach, gdzie byłam w niedzielę na cudnej wycieczce, dzięki uprzejmości Grażynki-Księgowej i jej M.

Obrazek
Awatar użytkownika
Lusia 57
1000p
1000p
Od: 8 sty 2011, o 13:42

Post »

Bardzo fajną miałaś wycieczkę bo Wirty to wspaniałe miejsce do spacerowania. Twój nowy nabytek oliwnik to drzewko płożące się? Jastrzębiec cudowny. Ja miałam takiego kosmatego ale tylko jeden sezon i gdzieś mi zniknął. Nie wiem dlaczego.
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”