Dalie wymagania,problemy - cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Zablokowany
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Dalie

Post »

stan65 kłącza dalii powinno się wykopywać co roku, ponieważ łatwo przemarzają, byliny te pochodzą z ciepłych rejonów Ameryki Środkowej, śnieg i mróz je niszczą. Dalie wykopuje się po pierwszych przymrozkach. Jak już są wykopane to trzeba przyciąć pędy i przechowywać rośliny w chłodnym, suchym miejscu. Żeby za bardzo bulwy nie schły można je przykryć torfem, warstwą trocin czy piaskiem - ważne, żeby skrzynka czy pudełko do przechowywania było przewiewne. Jak rośliny zaczynają zbytnio przesychać można je delikatnie spryskać wodą. Trzeba sprawdzać czy wykopane rośliny nie gniją lub nie mają oznak chorób (jeśli tak to trzeba je usunąć). Słyszałam też o pozostawianiu dalii w ziemi na zimę przy pomocy usypanego kopczyka przykrytego słomą, choć ten sposób nie zawsze się sprawdza (np. dalie gniją z powodu nadmiaru wilgoci).
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
stan65
100p
100p
Od: 30 maja 2011, o 15:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

moniczek dziękuję za cenne wskazówki. 8-) Na pewno z nich skorzystamy na tą zimę. Dalie są pięknymi kwiatami, które jednocześnie nie wymagają przesadnej troski.
Pozdrawiam Wielkopolskę.
Awatar użytkownika
moniczek
1000p
1000p
Od: 19 sie 2010, o 17:55

Post »

stan65 pisze:moniczek dziękuję za cenne wskazówki. 8-) Na pewno z nich skorzystamy na tą zimę. Dalie są pięknymi kwiatami, które jednocześnie nie wymagają przesadnej troski.
Pozdrawiam Wielkopolskę.
Zachęcam mimo pierwszego niepowodzenia do sadzenia tych wspaniałych kwiatów w ogrodzie. :wink: Sama w zeszłym roku miałam jedną odmianę, w tym jest ich już kilkanaście. :D Rzeczywiście nie są wymagające, oprócz obfitego podlewania w czasie wzrostu, lekkiego nawożenia i wykopywania bulw czy podwiązywania nie stosuję żadnych innych zabiegów pielęgnacyjnych, a kwitną po królewsku. Ogród to wciągające hobby.
Mój ogród-czarujący...
Pozdrawiam Monika :)
liwias
50p
50p
Od: 9 sie 2010, o 15:11

Post »

Ja też miałam w zeszłym roku tylko dwie, które dostałam w prezencie na "nowy ogródek", a tej wiosny posadziłam już ponad dziesięć :D
Rosną raczej nierównomiernie, ale były wsadzane w różnych terminach, niektórym zaszkodził majowy mróz - całkowicie zniszczył spore pędy, ale puściły kolejne. Pierwsza ma już nawet śliczne pąki ;:138 Z niecierpliwością czekam na pierwsze kwiaty...
Pozdrawiam, Joasia.
Awatar użytkownika
Kama20
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 kwie 2011, o 09:03

Post »

no i dalej moje dalie nie wschodzą na otarcie łez kupiłam sobie Obrazek
Pozdrawiam:
Kama
mikusia
200p
200p
Od: 15 wrz 2009, o 12:49

Post »

a moja siana w zeszłym roku już kwitnie :) miała piękne bulwy :)
Pozdrawiam Aneta
Daliowo mikusi
Awatar użytkownika
adrian_lasek
50p
50p
Od: 10 wrz 2009, o 21:43

Post »

Kama20 moja mama kupiła identyczne, tylko bardzo kolor blednie od słońca. Robią się niemal całkowicie białe.
Awatar użytkownika
Kama20
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 14 kwie 2011, o 09:03

Post »

U mnie kolor się trzyma a praktycznie od 12do 18 są na słońcu.
Pozdrawiam:
Kama
Awatar użytkownika
Locutus
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2010, o 16:48
Kontakt:

Post »

A mnie się śmiać chce, bo dalia kupiona w formie karpy, która miała mierzyć 110 cm wedle słów producenta ma już półtora metra... Pierwszy kwiat już się rozwija, więc niebawem będę mógł się pochwalić fotkami.

Pozdrawiam!
LOKI
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

I u mnie zauważyłam pierwsze pąki na dalii Thomas Edison. To mój nowy nabytek, jak zdecydowana większość daliowego królestwa, więc czekam z niecierpliwością.
W przeciwieństwie do doświadczeń Lokiego moja dalia nie osiągnęła nawet metra mimo, ze jest z wysokich. Ale wybaczam to jej pierwszy sezon i ziemia kiepska ;:224
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Awatar użytkownika
bina12
1000p
1000p
Od: 17 mar 2011, o 13:15

Post »

To moje nieopacznie posadzone za gęsto , to mój pierwszy rok z Daliami - Obrazek - Te pod płotem miały mieć 120cm a teraz mają 135 i dalej rosną - Obrazek - tu kwitnie Dalia karłowa - Obrazek - Obrazek - A tu pierwsza Smokey ma już prawie rozkwitające pąki :heja Obrazek - Obrazek - i druga rabata z Daliami - Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
- Motyle wymyślają cudowne bajki, by je podszeptywać kwiatom.- Pozdrawiam Ewa

Na końcu tęczy - Na końcu tęczy cz.2
Awatar użytkownika
myrtille1986
1000p
1000p
Od: 23 mar 2010, o 08:49

Post »

Powolutku mój pomarańczek sie rozkwita
Obrazek
Pozdrawiam Jagoda :-)
--> Spis moich wątków
Awatar użytkownika
Justka
500p
500p
Od: 26 lip 2010, o 18:24

Post »

_fox_ pisze:Muszą kwitnąć :) widzę że pąków sporo mam 4 starsze odmiany i jakieś wysyłkowe 5 różnego rodzaju :Franz Kafka, Honka Surprise, White Aster, Onesta, Mom's Special :) a czy to będzie na pewno to co piszą, to wyjdzie podczas kwitnienia :) darmowe co prawda a więc się powinienem cieszyć ;) i cieszę się niezmiernie :;230
Jacku to porównany bo widzę, że tylko nie mam Honka Surprise, ale za to kilka innych :heja
Każdy ma taki świat, jaki widzą jego oczy.
Jose Saramago
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”