Rododendron - problemy w uprawie cz.1

Różaneczniki (rhododendrony), azalie, wrzosy i inne kwaśnolubne
Zablokowany
x-xm-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 9 cze 2006, o 21:28

Re: Rododendron - co mu jest ?

Post »

To zeszłoroczne, pewnie zmarzły i uschły, same odpadną. Jak chcesz to możesz delikatnie oberwać ale żeby nie uszkodzić nowych pędów.
domenicad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 7 cze 2011, o 18:46
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

witam, mam prosbe do rose_marek, zajrzalbys do dzialu diagnostyka roslin ogrodowych, tam jest temat "czy to choroba". Nie chce sie tu powtarzac, zamiescilam tam kilka zdjec i opis problemu, a dzisiaj trafilam tutaj i widze ze udzielasz wielu ciekawych rad na temat tych roslin, chcialabym zebys mi poradzil co mam zrobic z moimi rododendronami. Mam 2 rh, ktore dostaja jakis dziwnych brazowych plamek, pryskalam je topsinem, a chore liscie obrywalam, puszcza duzo mlodych listkow, ale na tych tez pojawiaja sie plamy, nie wiem juz co mam myslec czy to choroba czy zbyt sloneczne stanowisko. Niedawno kupilam dwa kolejne rh ( tamte w zeszlym roku), posadzilam je kilkanascie metrow od tych "chorych" , ladnie kwitly, poobcinalam przekwitniete czesci, i wypuszczaja nowe listki, patrze wczoraj a na kilku z nich plamy brazowe, takie ja u tych moich 2 chorych!nie wiem czy mozliwe ze to uszkodzenia mechanicze ? az tyle? na polowie listkow? nie wiem co mam myslec, batrdzo prosze o pomoc! dziekuje z gory
Basinka
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 13 mar 2011, o 09:23

Post »

Witam, potrzebuję rady, czy tego rododendrona coś podgryza? Przeglądałam różne fotki o problemach tych roślin i jakoś do niczego mi to nie pasuje.

Obrazek
x-xm-a

Post »

Popatrz dokładnie na spód liścia. jeśli nie ma śladów robactwa to może być początek choroby grzybowej/septorioza albo jakieś inne badziewie (oprysk Domark 100 EC albo Topsin M 500 SC)
Gosika_M
100p
100p
Od: 29 mar 2011, o 22:29

Post »

Witam wszystkich ponownie!
Dziś będę przesadzac rh ;:138 Przyszeł i kwasomierz i siarczan żelaza :)
Życzcie mi powodzenia
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Gosika_M
100p
100p

Post »

No i przesadzony już jest uf... a wyglada teraz tak:
Obrazek

Dodałam 100 g siarczanu bo o jeden stopien pH musiałam obnizyc glebe, dolistnie popryskałam zelazem florovita i podlałam. Mam nadzieje ze za poświęcon auwagę odwdzięczy sie w przyszłym roku kwaiatami... :heja

Pozdrawiam wszystkich
Gosia
Zapraszam do mojego ogródka http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... =2&t=44155" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
rose_marek
-Moderator Forum-.
-Moderator Forum-.
Od: 14 wrz 2008, o 09:18
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Wygląda świetnie!!!
Mam jedną uwagę odnośnie nawadniania, postaram się pokazać ją na rysunku w najbliższych dniach.
Pozdrawiam, Marek
rose_marek_malinki
x-xm-a

Post »

A ja chciałam zapytać co to znaczy Gosiu -
o jeden stopień pH musiałam obniżyć glebę
Czy Twoja mieszanka torfu+coś tam miała wysokie pH? przecież chyba teraz kupowałaś torf?
Awatar użytkownika
jarko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 cze 2010, o 17:26

Post »

Gosika_M.Przepraszam, że zakłócam Twoją radość z przesadzenia, ale ....moim zdaniem jest żle posadzony. Posadziłaś go na stożku, nie zapewniając dostatecznej dużej płaskiej powierzchni tego podwyższenia, która jest bezwzględnie konieczna. Tak sadząc, naraziłaś w najwyższym stopniu jego system korzeniowy na przesuszenie, uniemożliwiłaś jednocześnie tym stożkiem skuteczne podlewanie (konieczne uformowanie misy lub "fosy" wokół tego stożka). Zresztą Marek podpowie jak poprawić, a poprawić trzeba, by cieszyć się nim w przyszłości.
luisalon
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 mar 2010, o 11:46

Post »

Jak często i dużo należy podlewać dopiero co przesadzone rododendrony?
x-xm-a

Post »

luisalon podlewasz zaraz po posadzeniu, przykrywasz ok 5cm warstwą ściółki, dobrze ją zraszasz a przed kolejnym podlewaniem rozgarniasz trochę ściółki i paluszkiem sprawdzasz ziemię czy jest wilgoć...zazwyczaj jest :D. Powiem szczerze, że w tym roku podlewałam 2x. Upalna pogoda jest złudna, wydaje nam się że trzeba podlać...a tymczasem można zalać korzenie. Nawet wtedy, kiedy liście i wierzchołki rh trochę się "zwieszą" w czasie upału najpierw trzeba sprawdzić czy to z powodu baraku wody. I nie podlewać bezmyślnie.
luisalon
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 21 mar 2010, o 11:46

Post »

Dobrze, że się zapytałam o to podlewanie, bo posadziłam tydzień temu a juz 3 razy je podlałam. Dzięki.
Gosika_M
100p
100p

Post »

Witam wszystkich,
Bardzo sie cieszę że odpowiedzieliście na moje przesadzenie.

rose_marek będę czekać na rysunek poglądowy.

moniko torf kupowałam jeszcze wcześniej jak pierwszy raz przesadziłam rh. Po zakupie kwasomierza sprawdziłam jakie pH ma rh 8-) na nowym miejscu. Niestety z tego co sie dowiedziałam na forum to 6,5 jest zbyt wysokie na poprawna egzystencję ów krzaczka. Teraz zrobiłam mieszankę z torfu którego rh miał pod korzonkami, dodałam ziemie pod różaneczniki, moja glebę gliniastą, kompost i wpadł mi pomysł zeby zamiast liści dorzucić igliwie dla lepszego drenażu. To tego dosypałam siarczan zelaza.

jarko niezakłucasz mojej radości każda sugestia jest dla mnie cenna. Z tą ilościa ziemi nie spodziewałam się ze mi po prostu ... braknie na włożenie jej tak by bylo prawie poziomo. Ale olądałam filmik który podesłał rose _marek na jednym ze swoich postów jak poprawnie go posadzic i jest podobnie.

Pozdrawiam wszystkich
Gosia
Zablokowany

Wróć do „Rhododendrony i azalie”