Ogród - pasja i miłość....
Re: Ogród - pasja i miłość....
Mrówki owszem potrafią narozrabiać, ale czy aż tak a czasem Trompenburg nie trafił po zimie z tarasu do ogrodu
- Joyce
- 100p
- Od: 8 cze 2010, o 10:25
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
zanetan witaj
Obejrzałam dokładnie korzenie, nic w nich nie znalazłam. Obejrzałam dokładnie koronę i tez nic nie ma niepokojącego. Po prostu uschła....
Też zastanawiam się czy to mrówki - ale nic innego nie znalazłam....
nie Wszystkie rośliny w donicach, które stoją na tarasie były okryte i rewelacyjnie przetrwały zimę, nawet przymrozek 4 maja im nie zagroził specjalnie. Do gruntu wsadziłam go kilka dni temu jak zobaczyłam że schnie. Zaczął żółknąć tak od dwóch tygodni mniej więcej ale nie myślałam żeby zajrzeć do środka w ziemie, dopiero jak wywaliły kopiec na wierzchu - zobaczyłam mnóstwo mrówek - to nie były mrówki czarne tylko z takimi czerwonymi brzuszkami ale małe, nie wiem jakiś inny gatunek. Strasznie mi żale tej sosenki, miała średnicę korony 50cm ...Sylweste pisze:Mrówki owszem potrafią narozrabiać, ale czy aż tak a czasem Trompenburg nie trafił po zimie z tarasu do ogrodu
Obejrzałam dokładnie korzenie, nic w nich nie znalazłam. Obejrzałam dokładnie koronę i tez nic nie ma niepokojącego. Po prostu uschła....
Też zastanawiam się czy to mrówki - ale nic innego nie znalazłam....
Wysadzając z donicy do gruntu nie naruszyłaś bryły korzeniowej ? aż dziw bierze, że padła tak szybko, będąc w tak dobrej formie, szkoda, ale nie ma co załamywać rąk wiec głowa do góry
To, że uschła to na pewno nie kwestia ostatnich dni. Coś musiało się z nią dziać wcześniej. U mnie kilka iglaków też pięknie odbiło po zimie, a po chwili padły Kiedyś zaczęła mi podsychać Oculus-Draconis i też wygrzebałem spod niej wielkie gniazdo mrówek.
- Joyce
- 100p
Sylwek ona już prawie tak wyglądała w donicy, przesadziłam ją do ziemi z nadzieją że jakoś ruszy
i jak przesadzałam to dokładnie obejrzałam korzenie, nic niepokojącego nie znalazłam, wyglądały najzupełniej normalnie....
Nie mam pojęcia co się stało Strasznie mi szkoda tej sosny bo naprawdę była duża i fajnie wyglądała, bardzo gęsto ułożona korona, idealna kulka niemalże... A teraz do śmieci - nie sądzę by odrosła
Paweł nic się nie działo - nawet rozmawiałam parę razy z mężem na temat tych iglaków w donicach na tarasie - jak super przezimowały. Przymrozki jakie wystąpiły 4 maja (u mnie było -4 st) trafiły różne rośliny ale tych tarasowych nic. Więc miesiąc później nagle zaczyna schnąć?
Mało tego wczoraj zauważyłam, że schnie Inversa - szczepiona na pniu jakieś 150cm - i co zobaczyłam w ziemi - gniazdo mrówek
a tydzień temu jak podlewałam ręcznie to ją oglądałam, cała zielona piękna... tydzień wystarczył i nie wiem czy ruszy czy do wyrzucenia
i jak przesadzałam to dokładnie obejrzałam korzenie, nic niepokojącego nie znalazłam, wyglądały najzupełniej normalnie....
Nie mam pojęcia co się stało Strasznie mi szkoda tej sosny bo naprawdę była duża i fajnie wyglądała, bardzo gęsto ułożona korona, idealna kulka niemalże... A teraz do śmieci - nie sądzę by odrosła
Paweł nic się nie działo - nawet rozmawiałam parę razy z mężem na temat tych iglaków w donicach na tarasie - jak super przezimowały. Przymrozki jakie wystąpiły 4 maja (u mnie było -4 st) trafiły różne rośliny ale tych tarasowych nic. Więc miesiąc później nagle zaczyna schnąć?
Mało tego wczoraj zauważyłam, że schnie Inversa - szczepiona na pniu jakieś 150cm - i co zobaczyłam w ziemi - gniazdo mrówek
a tydzień temu jak podlewałam ręcznie to ją oglądałam, cała zielona piękna... tydzień wystarczył i nie wiem czy ruszy czy do wyrzucenia
Mnie tez padło wiele iglaków. Takich strat jak w tym roku to jeszcze nie miałam. Teraz musisz wybrać dużo ziemi po tych uschłych iglakach, podlać aliette lub czymś podobnym powstałą dziurę i troche poczekać. I tak posadzenie iglaka w tym miejscu będzie ryzykowne. Raczej posadź karłowy berberys lub jakąs bylinę. Szkoda byłoby następnej straty.
Mój koci raj-zapraszam...
pozdrawiam Danka
pozdrawiam Danka
PIĘKNE TE MALUSZKI
-
- 1000p
- Od: 9 lis 2009, o 19:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
Weszłam do cudownego ogrodu,aż dech mi zaparło.Jak tego jest tyle w tak krótkim czasie i same cudne, nie byle co.Co nie które nazwy podkradłam na moje chciejstwa.Powiem tyle że jest cudnie aż chce się w takim ogrodzie pracować.Ja od 2 miesięcy pracuje u takiego młodego małżeństwa on także ma cudowności ale u niego to las chwastów.Wszystko wydarłam aby było widać te cudowności.Zrobiłam różne arażacje i pilnuje aby nie zarastało.Bo mu chyba szkoda na korę pięniedzy czy włókinę.Ale mu się nie podoba że często to pielę, bo zwrócił mi uwagę.A teraz tak zarosło,to zrozumiał że miałam rację.A mi się chciało płakać.A u Ciebie tak pęknie brakuje mi słów i zachwytu.Aż by się chciało do takiego ogrodu iść do pracy.
- bogda-1980
- 50p
- Od: 20 maja 2010, o 22:22
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Oooooooooooooooooooooo jaki cudny skalniak chyba co nieco podpatrzę jeśli mogę oczywiście .Przepięknie w Twoim ogrodzie, porządek jak trza i roślinki wspaniale się prezentują.
Pozdrawiam
Bogusia
Pozdrawiam
Bogusia
Bogusia
Ogród Bogusi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 81&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Ogród Bogusi - http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... 81&start=0" onclick="window.open(this.href);return false;
Znowu umknęły mi nowe zdjęcia Piękny Regenhold i już od dawna jest na mojej liście poszukiwań. Tomaszek też w świetnej kondycji. Mojemu nie udało się przetrwać zimy
- Joyce
- 100p
Aneto - jest tego więcej tylko fotek tylu nie da rady zrobić ;)
Alino - dziękuję za zachwyty ale i tak mam wyrzuty sumienia, że nie poświęcam moim roślinkom wystarczająco dużo czasu ;)
Bogusiu - dziękuję, podpatruj co sobie życzysz ;)
Pawle - Regenhold dodatkowo na sztamie 80cm
no to kilka kolejnych fotek ;)
Alino - dziękuję za zachwyty ale i tak mam wyrzuty sumienia, że nie poświęcam moim roślinkom wystarczająco dużo czasu ;)
Bogusiu - dziękuję, podpatruj co sobie życzysz ;)
Pawle - Regenhold dodatkowo na sztamie 80cm
no to kilka kolejnych fotek ;)