Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
kwiaty żółkną i opadają
Posiadam 45 krzaków pomidora w tunelu. Dlaczego kwiaty żółkną i odpadają nie zapylając się? Używam betoksonu zgodnie z instrukcją, podlewam regularnie, na liściach nie widać objawów niedoborów czy chorób (są pieknie zielone i dorodne). Dogadzam im trochę florovitem uniwersalnym i nawozem do pomidorów agrecolu (o jesiennym oborniku i kompoście nie wspominam bo uważam to za standard). Wszystkie krzaki mają zawiązane pierwsze grono, połowa krzaków ma też drugie grono a trzecie i wyżej to nieliczne. Namiot 24h wietrzony, zapylam co 2-3 dzień. Pomidory posiadam nie pierwszy raz i nie wiem co jest? Prowadzę na jeden lub dwa pędy i zastanawiam się czy nie wypuścić więcej pędów żeby zwiększyć plon. Nie mam pojęcia co się dzieje 

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Pomidory - choroby i szkodniki - cz.3
Marcinu83, uważam, że Twoje pomidory są w porzadku.To, że łodygi są cienkie to zaczęły rosnąć po dawce nawozu, kozula pisała że nowe przyrosty mają mieć miękkie liście a nie twarde i to prawidłowy objaw, kwiaty żółkną bo wcześniej był niedobór i pomidor zrzuca kwiaty ratując się, ale poprawi się to na wyższych kwiatostanach, raczej nie sądzę żebyś miał już szarą pleśń na kwiatach.
Może mylę się ale tak uważam. A z wapnem to uważaj.
Przemek-g, dlaczego używasz florowitu do pomidorów, to nawóz do kwiatków, już tu pisali niektórzy że po florowicie coś działo się z kwiatkami. wybieraj nawozy przeznaczone dla pomidorów. Oczywiście powody mogą być różne opadania kwiatków.
Poszukaj tu
http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz/index.php?d=sg
Może mylę się ale tak uważam. A z wapnem to uważaj.
Przemek-g, dlaczego używasz florowitu do pomidorów, to nawóz do kwiatków, już tu pisali niektórzy że po florowicie coś działo się z kwiatkami. wybieraj nawozy przeznaczone dla pomidorów. Oczywiście powody mogą być różne opadania kwiatków.
Poszukaj tu
http://www.inwarz.skierniewice.pl/klucz/index.php?d=sg
Witajcie,
Kozula napisała do Ewat "gorzej by było, gdyby były liście ciemno zielone,a owoce nie rosły"
ja tak właśnie mam na Malinowych Ożarowskich, krzaki z wielkimi gałązkami bardzo mocno zielone i
mają po kilka kwiatuszków,owoców niet ,zasadziłam 1 czerwca, czy coś im dolega,podlewam raz na tydzień ,gnojówką z pokrzyw i 1 raz podlałam gnojówką w płynie (ze sklepu ogrodniczego )
proszę o odp.
dziękuję
Kozula napisała do Ewat "gorzej by było, gdyby były liście ciemno zielone,a owoce nie rosły"
ja tak właśnie mam na Malinowych Ożarowskich, krzaki z wielkimi gałązkami bardzo mocno zielone i
mają po kilka kwiatuszków,owoców niet ,zasadziłam 1 czerwca, czy coś im dolega,podlewam raz na tydzień ,gnojówką z pokrzyw i 1 raz podlałam gnojówką w płynie (ze sklepu ogrodniczego )
proszę o odp.
dziękuję
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
justyna_gl,na moje oko to myślę,że je trochę przelałaś.
Za mokro. 
-- 17 cze 2011, o 21:48 --
[quote="Asik78"]justyna_gl,na moje oko to myślę,że je trochę przelałaś.
Za mokro.

-- 17 cze 2011, o 21:48 --
[quote="Asik78"]justyna_gl,na moje oko to myślę,że je trochę przelałaś.

Pozdrawiam,Asia
- Asik78
- 200p
- Od: 8 mar 2010, o 19:50
justyna_gl,na moje oko to myślę,że je trochę przelałaś.
Za mokro. 

Pozdrawiam,Asia
- rafik_ptp
- 100p
- Od: 5 mar 2011, o 09:36

Według mnie to bakteryjna centkowatość pomidora,
Opryskaj miedzianem albo Grevitem.
Uprawa warzyw dla jednych jest przyjemnością , dla mnie jest sposobem zarabiania pieniędzy co wcale nie znaczy że nie sprawia mi to dużo przyjemności ;)
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Marcinie, nie masz zasolenia (miałbyś już suchą zgnilizne owoców). To co widać na ziemi, można zobaczyć w czajniku. Nie trzeba było przemywać ziemi, bo pomidory z powrotem zaczną głodować. Cienkie łodygi i zrzucanie kwiatów, to efekt wcześniejszego zagłodzenia (,,baranie rogi''). Trzeba dwóch tygodni, aby wierzchołki pomidorów całkowicie wróciły do normy. Tymczasem opadną kwiaty z dwóch gron. Początek poprawy to jest prostowanie wierzchołkowych liści i wznowienie wzrostu. Jednak wierzchołek od razu nie jest normalny, liście są drobne i jaśniejsze niż powinny być, mogą się też pojawiać chlorozy. Przy paru roślinach można się bawić w opryski dolistne, to daje najszybszą poprawę, ale nie zastąpi nawożenia dokorzeniowego. Soli w podłożu nie powinno być ani za dużo, ani za mało. Pomidor jest tolerancyjny pod tym względem.
Justyna_gl, owoce rosną i zabierają z liści potas, to właśnie widać na zdjęciu. Liście bez przebarwień są może w szklarniach z komputerowym nawożeniem. W normalnych uprawach zawsze jakieś przebarwienia są. Najgorzej właśnie jest wtedy, kiedy wszystko jest aż czarne i nic nie rośnie.
Yareka, na tych liściach mogą być 3 przyczyny plam. Bakteriozy - łatwo je wykluczyć - plamy są również na ogonkach liściowych i owocach. Septorioza - występuje na liściach i ogonkach lisciowych, nigdy na owocach. jeśli przyczyną był kiepsko rozpuszczony siarczan, plamy powinny być na całej roślinie.
Dobromira, czy przed sadzeniem dawałaś coś potasowo- fosforowego ? ( obornik też się do tego zalicza). Pomidory mogą mieć za dużo azotu, a za mało pozostałych składników.
Justyna_gl, owoce rosną i zabierają z liści potas, to właśnie widać na zdjęciu. Liście bez przebarwień są może w szklarniach z komputerowym nawożeniem. W normalnych uprawach zawsze jakieś przebarwienia są. Najgorzej właśnie jest wtedy, kiedy wszystko jest aż czarne i nic nie rośnie.
Yareka, na tych liściach mogą być 3 przyczyny plam. Bakteriozy - łatwo je wykluczyć - plamy są również na ogonkach liściowych i owocach. Septorioza - występuje na liściach i ogonkach lisciowych, nigdy na owocach. jeśli przyczyną był kiepsko rozpuszczony siarczan, plamy powinny być na całej roślinie.
Dobromira, czy przed sadzeniem dawałaś coś potasowo- fosforowego ? ( obornik też się do tego zalicza). Pomidory mogą mieć za dużo azotu, a za mało pozostałych składników.
Zbliża się godzina prawdy dla naszych pomidorów. Przy już aktywnych zagrożeniach ZZ nadchodzi ochłodzenie i deszcz. Idealne warunki do infekcji zarazą ziemniaczaną.
Powodzenia
Powodzenia
Więc będę cierpliwie czekał i obserwował pomidory no i oczywiście czekam na poprawę, no tak zaraza może ju się pojawiać u mnie od rana pada już deszcz.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Żadne czekanie. Niezwłocznie po przejściu frontu atmosferycznego i ustaniu opadów oprysk środkiem interwencyjnym. Żaden Miedzian , żadne Bravo- to musztarda po obiedzie. Jeżeli już przed deszczem i ochłodzeniem było sygnalizowane zagrożenie zarazą należy traktować pomidory jak już zarażone. Zarodniki zarazy ziemniaczanej, które rozprzestrzeniają się z kroplami deszczu są niezwykle agresywne. Czekanie na pojawienie się oznak zarazy na pomidorze może byc katastrofalne w skutkach.Marcinu83 pisze:Więc będę cierpliwie czekał i obserwował pomidory
Pozdrawiam
- MENA515
- 500p
- Od: 9 mar 2010, o 09:14
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
W takim razie jakiego środka najlepiej użyćforumowicz pisze:. Żaden Miedzian , żadne Bravo- to musztarda po obiedzie.

Ja, osobiście używam Acrobat. On jest taki " wash and go ".Dwa w jednym. Zawarty w nim mankozeb działa kontaktowo natomiast drugi składnik- dimetomorf działa wgłębnie i interwencyjnie. Ja już 3 dni temu wykonałem nim oprysk mając na uwadze komunikat PRIORIN i zbliżający się deszcz i ochłodzenie. Teraz z obojętnością goryla oczekuję deszczu.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- Rusalka
- 1000p
- Od: 10 sty 2011, o 14:24
a jaki masz komunikat z PIORINU?
u mnie tylko o stonce jest
u mnie tylko o stonce jest
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
A ja właśnie kupiłam Bravo. Ale do opryskania pod folią.
Starczy, czy raczej poszperać za tym Acrobatem? Mój teść może gdzieś tam ma
Starczy, czy raczej poszperać za tym Acrobatem? Mój teść może gdzieś tam ma