Lilie podstawy uprawy,rozmnażanie z łusek i inne porady
- Priam
- Przyjaciel Forum
- Od: 18 kwie 2007, o 15:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Nie da się ukryć, że są to lilie ;)
Najlepiej będzie jak od razu wsadzisz je do gruntu - wytworzą liście ale raczej nie zakwitną.
Mimo to cebulki dobrze się ukorzenią a to co liście zdążą wyprodukować powędruje do cebulki.
Pamiętaj o podłożu torfowym o dobrym drenażu (kamyki, piasek gruboziarnisty) i ściółce.
Najlepiej będzie jak od razu wsadzisz je do gruntu - wytworzą liście ale raczej nie zakwitną.
Mimo to cebulki dobrze się ukorzenią a to co liście zdążą wyprodukować powędruje do cebulki.
Pamiętaj o podłożu torfowym o dobrym drenażu (kamyki, piasek gruboziarnisty) i ściółce.
- esony1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Re: Lilie
witam,
mam pytanie - chodząc dzisiaj po ogrodzie w poszukiwaniu wiosny znalazlam parenaście cebulek przybyszowych ( powietrznych ) lilii. Zebrałam je i wsadziłam do doniczki, zasypałam piaskiem i zadołowałam w ogrodzie w zacisznym miejscu - wystawa południowa. Pierwotnie zamierzałam umieścić je razem z cebulami mieczyków, które zimują w garażu ( temperatura +8/+10 st.C ). Zastanawiam sie czy dobrze zrobiłam, może warto je jednak przenieść do ledwo co ogrzewanego garażu ?
czekam na sugestie, poradę - chciałabym je wiosną posadzić i doczekać się za rok/dwa kwitnących piękności.
mam pytanie - chodząc dzisiaj po ogrodzie w poszukiwaniu wiosny znalazlam parenaście cebulek przybyszowych ( powietrznych ) lilii. Zebrałam je i wsadziłam do doniczki, zasypałam piaskiem i zadołowałam w ogrodzie w zacisznym miejscu - wystawa południowa. Pierwotnie zamierzałam umieścić je razem z cebulami mieczyków, które zimują w garażu ( temperatura +8/+10 st.C ). Zastanawiam sie czy dobrze zrobiłam, może warto je jednak przenieść do ledwo co ogrzewanego garażu ?
czekam na sugestie, poradę - chciałabym je wiosną posadzić i doczekać się za rok/dwa kwitnących piękności.
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- tralaluszy
- Od: 5 sty 2010, o 18:46
- tralaluszy
- monros
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 4 lip 2007, o 22:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Mam pytanie - posadziłam miesiąc temu parę cebul lilli, zaczęły rosnąc jednak mój syn je zdeptał i zakończyły swój wzrost..
Czy mam je wyjąć z ziemi? Czy zostawić i czekać następnej wiosny?
Proszę o radę..
Czy mam je wyjąć z ziemi? Czy zostawić i czekać następnej wiosny?
Proszę o radę..
Już teraz we mnie kwitną Twe ogrody <><
- tralaluszy
Zostaw w ziemi. Miałam takie przypadki. Sama deptałam albo mi pies ogonem złamał.
Pozdrawiam - BabajAGA
- patrykgiel
- 500p
- Od: 10 lut 2009, o 20:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Śliczne macie te lilie, ja miałem chyba z 20 cebulek, no i nie wiem co się z nimi stało, jeszcze 3 lata temu kwitły ale miały tylko z 50 cm wysokości, takie ładne jak wasze nie były. A w tym roku nic, nie wypuściła ani jedna, nie wiem dlaczego.
Dlatego zwracam się z prośbą, jeżeli macie jakieś cebulki na zbyciu, to byłbym chętny, najlepiej, żeby to były pewne cebulki czyli, że zakwitną na pewno.
P.S Podoba mi się ta Bernini kilka postów wyżej.
Dlatego zwracam się z prośbą, jeżeli macie jakieś cebulki na zbyciu, to byłbym chętny, najlepiej, żeby to były pewne cebulki czyli, że zakwitną na pewno.
P.S Podoba mi się ta Bernini kilka postów wyżej.
- przemo1413
- Od: 22 mar 2011, o 16:34
- Kontakt:
Moja jedna lilia zakwitła ale nie wiem co to za odmiana