Szczypiorek - wszystko o uprawie
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Szczypiorek - wszystko o uprawie
Od kilku lat próbuję wysiewać szczypiorek w donicy, ale ani razu się nie udało. Zależy mi na takim cieniutkim szczypiorku, jak ze sklepu.
Od roku mam ogród. Pani w sklepie namówiła mnie na wysianie cebuli siedmiolatki. Wysiałam i oczywiście nic nie wyszło.
Dawno temu, moi rodzice mieli na działce kępę (wieloletnią) pięknego, cieniutkiego szczyporu. Niesty nie siali/sadzili tego sami, bo było to odziedziczone po porzednich właścicielach działki.
Proszę o radę co mam zrobić, jak postępować, aby móc się w końcu cieszyć tą pyszną zieleninką.
Od roku mam ogród. Pani w sklepie namówiła mnie na wysianie cebuli siedmiolatki. Wysiałam i oczywiście nic nie wyszło.
Dawno temu, moi rodzice mieli na działce kępę (wieloletnią) pięknego, cieniutkiego szczyporu. Niesty nie siali/sadzili tego sami, bo było to odziedziczone po porzednich właścicielach działki.
Proszę o radę co mam zrobić, jak postępować, aby móc się w końcu cieszyć tą pyszną zieleninką.
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
- MalaRybka
- 1000p
- Od: 22 mar 2007, o 15:54
Haniu, właśnie o takim samym mówimy
Chyba nie mam szczęscia do wysiewanego szczypioru i siedmiolatki.
Pozostaje mi polować na kępki w cudzych ogródkach
Chyba nie mam szczęscia do wysiewanego szczypioru i siedmiolatki.
Pozostaje mi polować na kępki w cudzych ogródkach
Pozdrawiam serdecznie. MałaRybka.
Ogród Rybki
Ogród Rybki
Najprostszym sposobem na szczypiorek są zwykłe cebulki. Raczej nie polecam wysiewania, bo zwykle połowa nasionek niczego nie wypuści. A tak nawiasem to jakiej doniczki użyłaś? Głębokiej, płaskiej? W moim przypadku jeszcze nigdy nie próbowałem tego robić właśnie w doniczce, tylko na grządce ale myślę, że Twoje problemy związane są albo z nasłonecznieniem (a najlepiej gdy słońce ogrzewa i to porządnie grządkę) i podlewania...
Co do terminu ważności to nie zwracam na niego już raczej uwagi jeśli chodzi o nasiona. W zeszłym roku wysiewałem słoneczniku, które były 2 lata po ważności a jednak wykiełkowały. Ta data to dla mnie raczej podpowiedź, ale nigdy nie możemy być pewni że stanie się podobnie jak z wspomnianymi słonecznikami...
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 lut 2008, o 13:39
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 23 lut 2008, o 13:39
- GERTRUDA
- 1000p
- Od: 25 lis 2007, o 17:36
- Kontakt:
Ja mam właśnie taki jak opisujesz , niestety nie znam nazwy odmiany - zostałam obdarowana przez znajomego działkowca jest niezawodny pyszny i ślicznie kwitnie !hanka55 pisze:Ale jak on się nazywa?
Próbowałm wysadzać ten, kupowany w doniczkach w sklepie, ale żaden nie chciał się przyjąć...
A wrocławska kępa z dzieciństwa, latami dawała się strzyc i rosła bujnie, mając fioletowe kulki na szczytach kwitnących pędów.
Wiecie może Panie, jaka to odmiana?
Każdy początek ma swój koniec ,a każdy koniec miał swój początek ........