Nasionnica trześniówka
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Nasionnica trześniówka
Oczywiście - odmian wczesnych czereśni absolutnie się nie opryskuje. Jedynie te późne, dojrzewające od 6 tygodnia. Karencja stosowanych preparatów wynosi najczęściej 14 dni - a więc bywa i tak (kiedy wylot much jest opóźniony przez niskie temperatury i deszczową pogodę) że trzeba również wykluczyć z zabiegu odmiany średniowczesne (dojrzewające w 4-5 tygodniu).
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
W ten weekend skończyła się karencja na mojej czereśni i dokonałem próbnego przeglądu owoców. Chyba mogę obwieścić sukces oprysków - dodatek białkowy występuje sporadycznie. Fakt, że jeszcze owoce nie dojrzały w pełni i z czasem robactwo może się jeszcze ujawnić, ale w zeszłym roku jak nie było go na początku jadalności owoców, to pod koniec też dramatycznie go nie przybywało. Na trzeci oprysk już się nie odważyłem. Tymczasem okazało się, że większe szkody niż robale poczyniły szpaki, ale z tym sobie poradzę.
'u' to tak specjalnie.
Pod czereśnie kładę zużyte dywany wykładzinę lub folie /przez siatkę mogą przechodzić/
Daję pod dywany obornik bez kopania ziemi. Plusy szkodniki nie wyjdą wilgoć utrzymywana,chwasty nie rosną
W w/w materiałach w wycięte otwory sadzę krzewy truskawki .ale nie pod czereśniami
Daję pod dywany obornik bez kopania ziemi. Plusy szkodniki nie wyjdą wilgoć utrzymywana,chwasty nie rosną
W w/w materiałach w wycięte otwory sadzę krzewy truskawki .ale nie pod czereśniami
Dzień dobry wszystkim, chciałabym odświeżyć temat swoim pierwszym postem na tym forum .
Mam pytanie do osób bardziej zorientowanych dotyczący Nasionnicy trześniówki. Otóż: posiadam na działce dwuletnie drzewka czereśniowe (odmiany wczesne - Burlat, Kordia i Techlovan) i rok temu pojawił się w owocach niemiły gość wszystkim tutaj zgromadzonym bardzo dobrze znany. Poczytałam trochę ten temat, zapoznałam się z metodyką ochrony i w ogóle, po czym natrafiłam na informację, że wczesnych odmian czereśni się nie pryska, ponieważ zwykle nie spotyka się w nich robali. A co zrobić w sytuacji, jeśli jednak się spotyka? Ma ktoś może podobne doświadczenia? Pryskać mimo wszystko?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
Mam pytanie do osób bardziej zorientowanych dotyczący Nasionnicy trześniówki. Otóż: posiadam na działce dwuletnie drzewka czereśniowe (odmiany wczesne - Burlat, Kordia i Techlovan) i rok temu pojawił się w owocach niemiły gość wszystkim tutaj zgromadzonym bardzo dobrze znany. Poczytałam trochę ten temat, zapoznałam się z metodyką ochrony i w ogóle, po czym natrafiłam na informację, że wczesnych odmian czereśni się nie pryska, ponieważ zwykle nie spotyka się w nich robali. A co zrobić w sytuacji, jeśli jednak się spotyka? Ma ktoś może podobne doświadczenia? Pryskać mimo wszystko?
Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedź.
- RingoJelcz
- 200p
- Od: 1 mar 2012, o 19:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Ja mam 4-5 metrowe drzewa czereśniowe, dość stare, wczesne. W zeszłym roku każda była z robalem.
Postanowiłem w tym roku się na to przygotować i dupa.
Czereśnie w tym momencie są jeszcze zielone i twarde, ale prawie każda ma już czarną kropkę i kanalik do pestki. Zresztą jest tak od dwóch tygodni, czereśnie dojrzewają różnie.
Oczywiście Piorin jeszcze milczy, wg nich nic się nie dzieje. Ale widzę, że nie ma co opierać się na tej stronie.
Czym więc pryskać wczesną czereśnię?
Teraz popryskałem mospilanem, ale co z tego jak na drugi dzień zaczeło padać.
Za rok pryskam jak tylko zacznie gubić płatki...
Czereśnie w tym momencie są jeszcze zielone i twarde, ale prawie każda ma już czarną kropkę i kanalik do pestki. Zresztą jest tak od dwóch tygodni, czereśnie dojrzewają różnie.
Oczywiście Piorin jeszcze milczy, wg nich nic się nie dzieje. Ale widzę, że nie ma co opierać się na tej stronie.
Czym więc pryskać wczesną czereśnię?
Teraz popryskałem mospilanem, ale co z tego jak na drugi dzień zaczeło padać.
Za rok pryskam jak tylko zacznie gubić płatki...
Nie ma co polegać na PIORiN. Ani nawet na terminie kwitnienia akacji. Najlepsza metoda to tabliczki lepowe. Koszt paru złotych, a wiesz dokładnie, kiedy robale przylatują i można trafić dokładniej z opryskiem.
Ja mam podobnie na śliwie - sygnalizacja nic nie mówi, a na drzewie tydzień po kwitnieniu pełno robala. Bez pułapek lepowych budzisz się zwykle gdy już jest za późno.
Ja mam podobnie na śliwie - sygnalizacja nic nie mówi, a na drzewie tydzień po kwitnieniu pełno robala. Bez pułapek lepowych budzisz się zwykle gdy już jest za późno.
'u' to tak specjalnie.
Tabliczki lepowe także stosuję, codziennie sprawdzam. Byłam przed chwilą i póki co nie zaobserwowałam ani jednej muchy, ani też 'uszkodzonego' owocu, więc myślę, że jeszcze zimują...
- pogotowie ogrodnicze
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 wrz 2005, o 18:40
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Kwieciak pestkowiecRingoJelcz pisze:Ja mam 4-5 metrowe drzewa czereśniowe, dość stare, wczesne. W zeszłym roku każda była z robalem.
Czereśnie w tym momencie są jeszcze zielone i twarde, ale prawie każda ma już czarną kropkę i kanalik do pestki..
http://pogotowieogrodnicze.pl/images/st ... 9kwpe1.jpg
A jak z wiśniami czytałem ,że z roku na rok atak muchy zwiększa się w tym zakresie. To jakaś nowa odmiana.
Bogdan
U mnie w tym roku sukces, jakiego się nie spodziewałem. Owoce w pełni dojrzałe, połowę już zerwałem i trafiły się dotąd 4 owoce (słownie: cztery sztuki) z robakiem!
Pryskałem dwa razy Mospilanem z pomocą tabliczek lepowych. Musiało się przypadkiem dobrze trafić, bo rok temu robiłem wszystko podobnie, a robaków jednak trochę było. W tym roku ilość robali jest statystycznie nieistotna, więc nawet zaryzykowałem jedzenie bez sprawdzania każdego owoca i nie było z tego tytułu konsekwencji żołądkowych ;)
Ale żeby nie było tak pięknie, to szpaki czy tam inne wróble zniszczyły sporo owoców, nim się zorientowałem w sytuacji. Nigdy tak ostro nie atakowały, chyba robaczywe owoce im nie podchodziły.
Pryskałem dwa razy Mospilanem z pomocą tabliczek lepowych. Musiało się przypadkiem dobrze trafić, bo rok temu robiłem wszystko podobnie, a robaków jednak trochę było. W tym roku ilość robali jest statystycznie nieistotna, więc nawet zaryzykowałem jedzenie bez sprawdzania każdego owoca i nie było z tego tytułu konsekwencji żołądkowych ;)
Ale żeby nie było tak pięknie, to szpaki czy tam inne wróble zniszczyły sporo owoców, nim się zorientowałem w sytuacji. Nigdy tak ostro nie atakowały, chyba robaczywe owoce im nie podchodziły.
'u' to tak specjalnie.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 20 lut 2013, o 17:05
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Robaczywienie czereśni
Witam, mam do Was pytanie. W swoim ogródku planuje posadzić dwie czereśnie Regine i Kordię, które mam już zamówione na podkładce antypka. Zastanawia mnie czy będę musiał pryskać moje dwa drzewka na nasionnice trześniówkę. Nie chciałbym wprowadzać żadnych środków chemicznych do mojego ogródka. Czy drzewka muszą być robaczywe?
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lut 2012, o 11:45
Re: Robaczywienie późnych odmian czereśni
Witaj, czy zastanawiałeś się nad zastosowaniem pułapek feromonowych na nasionnice trześniówkę, przy kilku drzewkach powinny się dobrze sprawdzać.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
-
- 100p
- Od: 16 sie 2012, o 11:25
Robaki w czereśniach
Rośnie u mojej babci 25 letnia czereśnia, super owocuje, ale w owocach są białe robaki. Co zastosować i kiedy, żeby błysnąć przed babcią i mieć co jeść?