Truskawki - uprawa
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Truskawki - uprawa
My tu tak otwarcie dyskutujemy o odmianach, ja próbowałam się dowiedzieć u osób sprzedających owoce jaką mają odmianę, wiecie oni nie wiedzą jaką mają, jakaś pomroczność ich chwyciła.....
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
To znów Sonata, z tych gatunków które miałem do takich rozmiarów dorasta także, Pegazus i Danika.
Ci którzy sprzedają truskawki na rynku nie koniecznie musieli je uprawiać, może to tylko handlarze,lub producenci bojący się konkurencji.
brak polskich znaków
- zuzek07
- 10p - Początkujący
- Od: 29 kwie 2008, o 09:04
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Rany jestem wreszcie, dziś chwilka wytchnienia.
Majs, powiedz mi ile razy zbierasz takie mutanty, zanim zdrobnieją? Chodzi mi o zbiór w jednym roku, u mnie druga, trzecia zrywka i drobnieje, choć w tym roku mało wody miała, to fakt.
Majs, powiedz mi ile razy zbierasz takie mutanty, zanim zdrobnieją? Chodzi mi o zbiór w jednym roku, u mnie druga, trzecia zrywka i drobnieje, choć w tym roku mało wody miała, to fakt.
Jeśli "a" oznacza szczęście, to a=x+y+z;
x - to praca,y - rozrywki, z - umiejetność trzymania języka za zębami.
[ Albert Einstein ]
x - to praca,y - rozrywki, z - umiejetność trzymania języka za zębami.
[ Albert Einstein ]
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 15 gru 2009, o 11:41
Majs, po tym zdjęciu truskawek w skrzynce poznaję, że sprzedają chyba Sonatę
- majs
zuzek07 zabiegana? Jak zbiory?
Ja staram się podlewać po każdym zbiorze jak jest sucho. Ostanie zdjecia zrobilem na 3 latkach nie okrywanych, to był drugi zbiór. Na rocznych sadzonkach nie okrytych roznice w wielkosci miedzy pierwszym a ostatnim zbiorem nie jest aż taka duża, na starszych niestety tak jak piszesz po 3-4 zbiorze robią się mniejsze.
Pozdrawiam.
Ja staram się podlewać po każdym zbiorze jak jest sucho. Ostanie zdjecia zrobilem na 3 latkach nie okrywanych, to był drugi zbiór. Na rocznych sadzonkach nie okrytych roznice w wielkosci miedzy pierwszym a ostatnim zbiorem nie jest aż taka duża, na starszych niestety tak jak piszesz po 3-4 zbiorze robią się mniejsze.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
- majs
Zakończyłem zbiory na hanoye.
Za dwa dni biorę się za golenie liści.
Za dwa dni biorę się za golenie liści.
brak polskich znaków
-
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 11:54
Witam serdecznie
wysiałam w tym roku z nasion
truskawkę (hmm Temtation-taką do doniczek))
krzaczki już są dorodne
niektóre wypuściły sporo odrostów które ukorzeniam
i teraz widzę ze zaczynają wypuszczać pączki kwiatowe,
więc mam pytanie czy mogę pozwolić im owocować
czy też nie,jeśli nie to dlaczego ?
(na opakowaniu napisane było ze owocują po 4mc od wysiania)
i czy te odrosty traktować tak samo czy inaczej
i jeszcze mam zagadkę do odgadnięcia
dlaczego przy takiej ilości (opady też były)
truskawki są takie DROGIE
wysiałam w tym roku z nasion
truskawkę (hmm Temtation-taką do doniczek))
krzaczki już są dorodne
niektóre wypuściły sporo odrostów które ukorzeniam
i teraz widzę ze zaczynają wypuszczać pączki kwiatowe,
więc mam pytanie czy mogę pozwolić im owocować
czy też nie,jeśli nie to dlaczego ?
(na opakowaniu napisane było ze owocują po 4mc od wysiania)
i czy te odrosty traktować tak samo czy inaczej
i jeszcze mam zagadkę do odgadnięcia
pozdrawiam
elżunia
elżunia
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Przez zimowy początek maja...elzunia70 pisze:...
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
Space99, bez przesady z tą zimą, truskawka to nie drzewo owocowe Po prostu skończyły się czasy gdy zbierało się truskawkę za darmo i uprawiało za "Bóg zapłać". W Korycinie (zagłębie truskawkowe jeśli nie w kraju to przynajmniej w północnej Polsce) jest (był) wysyp owocu, nikt nie narzekał na śnieg w maju, pogoda dopisała, jednak koszt pracownika, który zbierze 1 łubiankę (2 kg) to minimum 2-3 zł. Do tego opryski i pozostałe prace pielęgnacyjne + zysk plantatora i cena wychodzi jaka wychodzi. U nas w Białymstoku najtańszą świeżą truskawkę jaką widziałem w szczycie sezonu to 4,50-5 zł/kg a przeciętnie to 6-8 zł za kg. Nie oszukujmy się - truskawka jest owocem nietrwałym i nie poleży tak jak banany:) Tak sobie rozmyślam na chłopski rozum przy porannej kawie a specem nie jestem
majs, jeśli podlewasz między zbiorami to czy Ci nie pękają owoce? Ja podlewam intensywnie od wiosny do początku dojrzewania owoców. W tym roku miałem pierwszą część zbiorów słoneczną i bez opadów i były super czyste, zdrowe i dorodne owoce, później spadł deszcz i dojrzewającym owocom zachciało się rosnąć i były popękane.
majs, jeśli podlewasz między zbiorami to czy Ci nie pękają owoce? Ja podlewam intensywnie od wiosny do początku dojrzewania owoców. W tym roku miałem pierwszą część zbiorów słoneczną i bez opadów i były super czyste, zdrowe i dorodne owoce, później spadł deszcz i dojrzewającym owocom zachciało się rosnąć i były popękane.
- Space99
- Od: 27 mar 2009, o 12:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
też specem nie jestem ale -7st w centralnej Polsce kiedy już kwitną a część kwiatów dobrze już wykształcona to raczej tego nie przeżyły (kwiaty). W moim rejonie tylko pierwsze kwiaty dostały a reszta OK ale miałem -2,5st.
A poza tym anamalia ta była pretekstem do podniesienia ceny.
A poza tym anamalia ta była pretekstem do podniesienia ceny.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Moje winorośla
- majs
elzunia70 jeśli chcesz mieć ładnie ukorzenione i duże krzaki w roku następnym to powinnaś obciąć kwiatki na odrostach, nie dopuścić do owocowania
Na cenę truskawek składa się wiele czynników, jak wspomnieli koledzy koszty uprawy i zbiorów, pogoda w tym roku tez zrobiła swoje. Na trzyletnim Hanoye mrozik wybił mi kwiaty i paki kwiatowe, zbiory na tym polu były minimum o 60 proc. mniejsze, taka sytuacja była u wielu plantatorów w całej europie.
przemek-g Ja podlewam przed kwitnięciem, jak wypuszcza kwiaty unikam wody chyba ze jest susza(woda i kwiatki to większe ryzyko szarej pleśni) po kwiatkach zielone owoce podlewam dość intensywnie, i w miarę możliwości po każdym zbiorze jak już pisałem, owoce rosną w oczach ale nie pękają. Zbieram kawałkami co drugi dzień może nie maja czasu popękać, choć na tych pominiętych owocach tez nie widziałem pęknięć.
Na cenę truskawek składa się wiele czynników, jak wspomnieli koledzy koszty uprawy i zbiorów, pogoda w tym roku tez zrobiła swoje. Na trzyletnim Hanoye mrozik wybił mi kwiaty i paki kwiatowe, zbiory na tym polu były minimum o 60 proc. mniejsze, taka sytuacja była u wielu plantatorów w całej europie.
przemek-g Ja podlewam przed kwitnięciem, jak wypuszcza kwiaty unikam wody chyba ze jest susza(woda i kwiatki to większe ryzyko szarej pleśni) po kwiatkach zielone owoce podlewam dość intensywnie, i w miarę możliwości po każdym zbiorze jak już pisałem, owoce rosną w oczach ale nie pękają. Zbieram kawałkami co drugi dzień może nie maja czasu popękać, choć na tych pominiętych owocach tez nie widziałem pęknięć.
brak polskich znaków
-
- 100p
- Od: 18 mar 2011, o 11:54
Dobrze,rozumiem,wzrost ceny za zbór ale czy to możliwe ze o 100%przemek-g pisze:Space99, bez przesady z tą zimą, truskawka to nie drzewo owocowe Po prostu skończyły się czasy gdy zbierało się truskawkę za darmo i uprawiało za "Bóg zapłać". W Korycinie (zagłębie truskawkowe jeśli nie w kraju to przynajmniej w północnej Polsce) jest (był) wysyp owocu, nikt nie narzekał na śnieg w maju, pogoda dopisała, jednak koszt pracownika, który zbierze 1 łubiankę (2 kg) to minimum 2-3 zł.
w zeszłym roku kupowałam po 3 z/kg w Białymstoku
teraz nie widziałam ceny niższej niż 5 zł
a co do chętnych do zbierania to chyba zawsze podstawowa siłą roboczą byli tu robotnicy sezonowi i młodzież
czyżby na Podlasiu ludzie tak wzbogacili sie ze faktycznie żądają takiej ceny za zebranie 1łubianki truskawek
a ja myślałam ze ktoś znalazł jakiś zbyt za granicami Polski
czyli co?-czy powinniśmy sie przyzwyczaić do ceny 4-5zł/kg
bo jeśli tak to muszę wykombinować miejsce w ogródku żeby urządzić zagon dla truskawek
oj a to ciężko będzie
czyli truskawkom wyrośniętym w tym roku z nasionek mogę pozwolić owocować i wypuszczać odrosty ,ale samym odrostom mam zabronić kwitnąć,ale wypuszczać odrosty mogą?majs pisze:elzunia70 jeśli chcesz mieć ładnie ukorzenione i duże krzaki w roku następnym to powinnaś obciąć kwiatki na odrostach, nie dopuścić do owocowania
.
wiem ze może są to trywialne pytania ale dla mnie odpowiedzi sa bardzo cenne
żeby nie popełnić błędów z zeszłego roku które zakończyły sie tym ze żadna z kupionych sadzonek
nie przeżyła
i czy porady co do podlewania
tyczą sie tak samo truskawek owocujących nieprzerwanie do mrozów(tak było na opakowaniu a czy to prawda to sie okaże)
bo one wytwarzają kwiatki i owoce jednocześnie
pozdrawiam
elżunia
elżunia