Truskawki - uprawa

Drzewa owocowe
ODPOWIEDZ
iwonas85
200p
200p
Od: 27 mar 2011, o 21:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Truskawki - uprawa

Post »

:shock: majs co to za odmiana te mutanty ?
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

My tu tak otwarcie dyskutujemy o odmianach, ja próbowałam się dowiedzieć u osób sprzedających owoce jaką mają odmianę, wiecie oni nie wiedzą jaką mają, jakaś pomroczność ich chwyciła..... :;230 :;230
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 kwie 2011, o 22:13

Post »

Obrazek
Obrazek
Obrazek
To znów Sonata, z tych gatunków które miałem do takich rozmiarów dorasta także, Pegazus i Danika.
Ci którzy sprzedają truskawki na rynku nie koniecznie musieli je uprawiać, może to tylko handlarze,lub producenci bojący się konkurencji.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
zuzek07
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 29 kwie 2008, o 09:04
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Rany jestem wreszcie, dziś chwilka wytchnienia.
Majs, powiedz mi ile razy zbierasz takie mutanty, zanim zdrobnieją? Chodzi mi o zbiór w jednym roku, u mnie druga, trzecia zrywka i drobnieje, choć w tym roku mało wody miała, to fakt.
Jeśli "a" oznacza szczęście, to a=x+y+z;
x - to praca,y - rozrywki, z - umiejetność trzymania języka za zębami.
[ Albert Einstein ]
x-suzana
Konto usunięte na prośbę.
Od: 15 gru 2009, o 11:41

Post »

Majs, po tym zdjęciu truskawek w skrzynce poznaję, że sprzedają chyba Sonatę ;:3
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

zuzek07 zabiegana? Jak zbiory?
Ja staram się podlewać po każdym zbiorze jak jest sucho. Ostanie zdjecia zrobilem na 3 latkach nie okrywanych, to był drugi zbiór. Na rocznych sadzonkach nie okrytych roznice w wielkosci miedzy pierwszym a ostatnim zbiorem nie jest aż taka duża, na starszych niestety tak jak piszesz po 3-4 zbiorze robią się mniejsze.
Pozdrawiam.
brak polskich znaków
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Zakończyłem zbiory na hanoye.
Za dwa dni biorę się za golenie liści.
brak polskich znaków
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54

Post »

Witam serdecznie
wysiałam w tym roku z nasion
truskawkę (hmm :roll: Temtation-taką do doniczek))
krzaczki już są dorodne
niektóre wypuściły sporo odrostów które ukorzeniam
i teraz widzę ze zaczynają wypuszczać pączki kwiatowe,
więc mam pytanie czy mogę pozwolić im owocować
czy też nie,jeśli nie to dlaczego ?
(na opakowaniu napisane było ze owocują po 4mc od wysiania)
i czy te odrosty traktować tak samo czy inaczej
i jeszcze mam zagadkę do odgadnięcia
dlaczego przy takiej ilości ;:3 (opady też były)
truskawki są takie ;:154 DROGIE :twisted:
pozdrawiam
elżunia
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

elzunia70 pisze:...
dlaczego przy takiej ilości ;:3 (opady też były)
truskawki są takie ;:154 DROGIE :twisted:
Przez zimowy początek maja...
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
przemek-g
100p
100p
Od: 6 paź 2009, o 16:53

Post »

Space99, bez przesady z tą zimą, truskawka to nie drzewo owocowe :) Po prostu skończyły się czasy gdy zbierało się truskawkę za darmo i uprawiało za "Bóg zapłać". W Korycinie (zagłębie truskawkowe jeśli nie w kraju to przynajmniej w północnej Polsce) jest (był) wysyp owocu, nikt nie narzekał na śnieg w maju, pogoda dopisała, jednak koszt pracownika, który zbierze 1 łubiankę (2 kg) to minimum 2-3 zł. Do tego opryski i pozostałe prace pielęgnacyjne + zysk plantatora i cena wychodzi jaka wychodzi. U nas w Białymstoku najtańszą świeżą truskawkę jaką widziałem w szczycie sezonu to 4,50-5 zł/kg a przeciętnie to 6-8 zł za kg. Nie oszukujmy się - truskawka jest owocem nietrwałym i nie poleży tak jak banany:) Tak sobie rozmyślam na chłopski rozum przy porannej kawie a specem nie jestem :)

majs, jeśli podlewasz między zbiorami to czy Ci nie pękają owoce? Ja podlewam intensywnie od wiosny do początku dojrzewania owoców. W tym roku miałem pierwszą część zbiorów słoneczną i bez opadów i były super czyste, zdrowe i dorodne owoce, później spadł deszcz i dojrzewającym owocom zachciało się rosnąć i były popękane.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

też specem nie jestem ale -7st w centralnej Polsce kiedy już kwitną a część kwiatów dobrze już wykształcona to raczej tego nie przeżyły (kwiaty). W moim rejonie tylko pierwsze kwiaty dostały a reszta OK ale miałem -2,5st.
A poza tym anamalia ta była pretekstem do podniesienia ceny.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
majs
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

elzunia70 jeśli chcesz mieć ładnie ukorzenione i duże krzaki w roku następnym to powinnaś obciąć kwiatki na odrostach, nie dopuścić do owocowania
Na cenę truskawek składa się wiele czynników, jak wspomnieli koledzy koszty uprawy i zbiorów, pogoda w tym roku tez zrobiła swoje. Na trzyletnim Hanoye mrozik wybił mi kwiaty i paki kwiatowe, zbiory na tym polu były minimum o 60 proc. mniejsze, taka sytuacja była u wielu plantatorów w całej europie.
przemek-g Ja podlewam przed kwitnięciem, jak wypuszcza kwiaty unikam wody chyba ze jest susza(woda i kwiatki to większe ryzyko szarej pleśni) po kwiatkach zielone owoce podlewam dość intensywnie, i w miarę możliwości po każdym zbiorze jak już pisałem, owoce rosną w oczach ale nie pękają. Zbieram kawałkami co drugi dzień może nie maja czasu popękać, choć na tych pominiętych owocach tez nie widziałem pęknięć.
brak polskich znaków
elzunia70
100p
100p
Od: 18 mar 2011, o 11:54

Post »

przemek-g pisze:Space99, bez przesady z tą zimą, truskawka to nie drzewo owocowe :) Po prostu skończyły się czasy gdy zbierało się truskawkę za darmo i uprawiało za "Bóg zapłać". W Korycinie (zagłębie truskawkowe jeśli nie w kraju to przynajmniej w północnej Polsce) jest (był) wysyp owocu, nikt nie narzekał na śnieg w maju, pogoda dopisała, jednak koszt pracownika, który zbierze 1 łubiankę (2 kg) to minimum 2-3 zł.
Dobrze,rozumiem,wzrost ceny za zbór ale czy to możliwe ze o 100% :?
w zeszłym roku kupowałam po 3 z/kg w Białymstoku
teraz nie widziałam ceny niższej niż 5 zł
a co do chętnych do zbierania to chyba zawsze podstawowa siłą roboczą byli tu robotnicy sezonowi i młodzież
czyżby na Podlasiu ludzie tak wzbogacili sie ze faktycznie żądają takiej ceny za zebranie 1łubianki truskawek :roll:
a ja myślałam ze ktoś znalazł jakiś zbyt za granicami Polski ;:224
czyli co?-czy powinniśmy sie przyzwyczaić do ceny 4-5zł/kg :shock:
bo jeśli tak to muszę wykombinować miejsce w ogródku żeby urządzić zagon dla truskawek
oj a to ciężko będzie :(
majs pisze:elzunia70 jeśli chcesz mieć ładnie ukorzenione i duże krzaki w roku następnym to powinnaś obciąć kwiatki na odrostach, nie dopuścić do owocowania
.
czyli truskawkom wyrośniętym w tym roku z nasionek mogę pozwolić owocować i wypuszczać odrosty ,ale samym odrostom mam zabronić kwitnąć,ale wypuszczać odrosty mogą?
wiem ze może są to trywialne pytania ale dla mnie odpowiedzi sa bardzo cenne
żeby nie popełnić błędów z zeszłego roku które zakończyły sie tym ze żadna z kupionych sadzonek
nie przeżyła
i czy porady co do podlewania
tyczą sie tak samo truskawek owocujących nieprzerwanie do mrozów(tak było na opakowaniu a czy to prawda to sie okaże)
bo one wytwarzają kwiatki i owoce jednocześnie
pozdrawiam
elżunia
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”