MURARKI.Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w ogrodach. CZ I

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Zablokowany
bomboos
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 mar 2010, o 16:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Re: Hodowla dzikich pszczół i Trzmieli w naszych ogrodach.

Post »

storczyk1978

Będą Ci potrzebne: ulik, czerwona żarówka, pęseta, słoik i gruby lejek, najlepiej z plastikowej butelki. Poczekaj do nocy, oświetl gniazdo czerwonym światłem - trzmiele go nie widzą, obkop je i delikatnie przełóż do ulika najlepiej szpachelką. Osobniki które znajdowały się wokół gniazda wyzbieraj pęsetą do słoika a następnie wsyp do ula. Ul musi mieć tymczasowy otwór w daszku przez który wsypiesz trzmiele. Potrzymaj je zamknięte przez jeden dzień w temp 20 stopni a następnie ustaw ul gdzie chcesz, oczywiście w cieniu.
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 mar 2008, o 09:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Otwór w ściance zatkany przez miesierkę i przedstawicielka aktualnych mieszkańców rurek :wink:

Obrazek Obrazek
Pozdrawiam, Maciek.
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 sty 2009, o 23:58

Post »

rurka zaklejona przez miesierkę ale ten robal to na 100% nie ona miesierki są w sumie mocno podobne do murarek- wiec takiej szukaj :idea: :wink:
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Wiem, że to nie Miesierka. Te czarne po prostu mieszkają w rurkach, to chyba Trypoxylon :wink:
Miesierkę widziałem, faktycznie podobna do murarki, brzuch i kuperek ma tak samo żółty nosząc pyłek :)
Ciężko je sfotografować, szybkie są i tylko mykają w tę i z powrotem..
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
bzykandi
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 9 maja 2011, o 20:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

MIESIARKA-polska nazwa rodziny Megachilidae, wywodzi się od słowa miesić,co oznacza rozrabiać lub mieszać ugniatając.Nazwa ta okresla sposób postępowania z pyłkiem przyniesionym do gniazda.Wyczesany spomiedzy włosów pyłek jest w komórkach gniazda mieszany z niewielką ilością nektaru i ugniatany.
Tak więc miesiarką jest również murarka.Jak więc dokładnie nazywa się ta co zatyka liściami trzeba by ustalić :wink: .

Napisane: Cz 16 cze 2011 23:11
storczyk1978 pisze:HILFE!!!!!
Co ja mam zrobić, kopie dzis ogródek, a właściwie usuwam darń pod ogródek a tu gniazdo trzmieli.... :?
No i nie wiem co robić? Czy tylko przerwanie prac w odwodzie? Czy jest jakiś sposób na przeniesienie gniazda?
Trzmiele-ze względu na swoje znaczenie i liczne zagrożenia są w Polsce objęte całkowitą ochroną gatunkową,mocą rozporządzenia Ministerstwa Leśnictwa z 4.11.1952 roku.,więc samemu chyba nie można...,ale kto może to zrobić z urzędu???
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

http://pl.wikipedia.org/wiki/Miesierka tam z boku jest systematyka Owszem Osmia należy do rodziny Megachilidae-Miesierkowate i jest przedstawicielem rodzaju Osmia -czyli Murarka a Miesierki są przedstawicielem rodzaju Megachile-Miesierka :idea: :wink: a co do tego ubijania pyłku z nektarem to wszystkie pszczoły tak robi łącznie z miodną
Awatar użytkownika
tax-us
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 20 sie 2010, o 23:56

Post »

Zazdroszczę Wam Miesierek, u mnie żadna nie chce się osiedlić :( .

W moim "ulu" nadal niepodzielnie panują Nastecznikowate.Zajmują duże rurki, otwory w drewnie, pustaki i inne zakamarki osłonięte od deszczu. Ciekawe z kąd się ich tyle wzięło, może jakaś lokalna plaga pająków :D .

Obrazek

Polecam obserwację kwitnącego czyśćca wełnistego. Wczoraj, prawie jednocześnie latały trzy gatunki trzmieli i cztery pszczół. Najciekawsze to Makatka, mała porobnicowata :?: z zielonymi oczami i smukła, żółto-czarna z wygiętym w górę odwłokiem (zdjęcie), ta była najbardziej agresywna, próbowała odganiać nawet trzmiele :) . Zna ktoś jegomościa?
Obrazek
Trudno sfotografować bo wszystkie ruchliwe strasznie
Pozdrawiam Krzysztof
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

i właśnie pokazales miesierkę :idea: :)
Awatar użytkownika
Suppa
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

W tym roku to chyba jakiś urodzaj na te czarne, wszędzie je widuję. Zakleiły już dobre kilka rurek, zajmują nawet byle otwory po kornikach.
Rok temu też wisiały rurki a żadna się nie wprowadziła..
Pozdrawiam, Maciek.
Awatar użytkownika
tax-us
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Swagman pisze:i właśnie pokazales miesierkę :idea: :)
Dzięki, teraz mam jasność, że Miesierka a jak Miesierka to pewno Megachile ericetorum, niestety pojawia się u mnie w ogrodzie sporadycznie :( .

Mam jeszcze pytanie odnośnie Makatek. Wiem, że zakładają gniazda w ziemi ale czy jest szansa, że zajmą też otwory w drewnie/rurkach?
Pozdrawiam Krzysztof
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Makatki zakładają gniazda w rozmaitych miejscach bo poza ziemią zajmują tez otwory w glinie , w drewnie i ogólnie rzecz biorąc rozmaite dziury ale o stosunkowo dużej średnicy - jakby wstawić grube pędy rdestu sachalińskiego takie z dziurą 1,5 -2cm to szansa by była na zamieszkanie :idea: Musisz mieć jeszcze jedna rzecz bez której nie da rady - są to mianowicie rośliny z "futrem - najlepszy jest czyściec wełnisty makatki golą roślinę z tego owłosienia i z tego budują gniazda także zaślepienie otworu jest z tej wełenki - miałem kilka razy w ściance glinianej ale tylko raz mi się wygryzły - kokony są bardzo wrażliwe na mróz :(
Awatar użytkownika
tax-us
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Dzięki za oświecenie :) . Czyściec mam, rurki mam, makatki na występach gościnnych tylko, ale są, czekać więc aż się skuszą :D
Pozdrawiam Krzysztof
Swagman
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

na razie nie pękaj - ja np nigdy nie widziałem samicy wlatującej do otworu a potem okazywało się że są "zawełnione" 3-4 dziury :idea: :wink:
Zablokowany

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”