Identyfikacja - prośba o rozpoznanie - co to za powojnik ?
- Agnieszka83
- 200p
- Od: 8 maja 2010, o 17:59
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Jaki to clematis? bylinowy?
Dziękuje za pomoc, ale polish spirit to to nie jest.Polish spirit mam , tzn miałam ale mi umarl:((( on ma o wiele większe kwiaty.Te sa bardzo malutkie i skierowane ku dołowi,jakby lekko zwisał kwiatek.
Jedynie kolor jest podobny do P.Spirit
Jedynie kolor jest podobny do P.Spirit
no to jak zwisają do dołu to na pewno jest to jackmani tak jak kolega jurek pisał
- Agnieszka83
- 200p
Hmmm, mówicie , że jackmanii? , mi nie pasuje wilkość kwiatka, te moje mają ok 4cm są malutkie, a jackmanii raczej są większe.
Już sama nie wiem co to za clematis. Chyba, że wielkość kwiata jest w tym roku mała, bo pierwszy raz zakwitł, może reszta ich będzie większa lub w przyszłym roku zakwitnie wiekszym kwiatkiem.
Zaczekam, az wiecej kwiatów zakwitnie i wstawie fotke.
Już sama nie wiem co to za clematis. Chyba, że wielkość kwiata jest w tym roku mała, bo pierwszy raz zakwitł, może reszta ich będzie większa lub w przyszłym roku zakwitnie wiekszym kwiatkiem.
Zaczekam, az wiecej kwiatów zakwitnie i wstawie fotke.
Agnieszko, to nie może być żaden bylinowy, ponieważ bylinowe mają wzniesione pędy i nie czepiają się podpór, a na Twoich fotkach wyraźnie widać,że oplata się ogonkami liściowymi.
Może faktycznie trzeba poczekać na kolejne kwiaty i poobserwować poszczególne fazy kwitnienia, zmiany kształtu i koloru.
Może faktycznie trzeba poczekać na kolejne kwiaty i poobserwować poszczególne fazy kwitnienia, zmiany kształtu i koloru.
tęsknimy do ogrodów, może dlatego ,żeśmy wypędzeni z raju...
Firletka -Wizytówka
Firletka -Wizytówka
- Agnieszka83
- 200p
- AAleksandra
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Re: Identyfikacja powojnika..
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
-
- Od: 28 kwie 2006, o 09:18
Zerknij do wątku - sezon2011, dzisiaj forumowiczka Misia wkleiła fotkę bardzo podobnego powojnika, jak ten Twój, może będzie znała nazwę?
Podobny jest do Dzieci Warszawy (ale nie jestem 100% przekonany)
Podobny jest do Dzieci Warszawy (ale nie jestem 100% przekonany)
- AAleksandra
- Od: 5 wrz 2009, o 10:19
Jurku, dziękuję. Nie mam jednak pewności, że to Dzieci Warszawy. Mój clematis jest bardziej fioletowy niz wychodzi na fotkach. Kwiat wielkości 8cm, w porywach 10cm. Pręciki jednak są nieco jaśniejsze
Może jeszcze jedno ujęcie
Może jeszcze jedno ujęcie
Pozdrawiam serdecznie,
moje wątki
moje wątki
- AnowiB
- Od: 19 paź 2010, o 14:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
W ubr dostalam sadzonkę powojnika..pięknie rośnie i pięknie kwitnie....szukałam na własną rekę...wyszło mi,że to może byc niobe....ale nie jestem pewna....może są jakieś drobne różnice pomiędzy odmianami,których ja nie zauważam....
- lesioc
- Od: 3 cze 2008, o 10:20
Ja osobiście bym raczej obstawiał "Ville de Lyon" .
"Niobe" ma podobno bardzo ciemne - prawie czarne - działki kwiatów na początku kwitnienia. Późniejszy kolor kwiatów też jest chyba bardziej czerwonawy.
Dla porównania zdjęcia "Ville de Lyon"
"Niobe" ma podobno bardzo ciemne - prawie czarne - działki kwiatów na początku kwitnienia. Późniejszy kolor kwiatów też jest chyba bardziej czerwonawy.
Dla porównania zdjęcia "Ville de Lyon"
Zapraszam: spis treści ogród
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
"Fotografia nie jest związana z patrzeniem lecz z czuciem. Jeżeli nie czujesz nic w tym na co patrzysz, nigdy nie uda ci się sprawić,
aby ludzie patrząc na twoje zdjęcia cokolwiek odczuwali." Don McCullin
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Widziałam ostatnio kwitnący Niobe-bardzo ciemny Można powiedzieć, że prawie czarny.
- AnowiB
- Od: 19 paź 2010, o 14:18
Przyznam sie,że też o nim myslałam tym bardziej,że mam go..tylko mój jeszcze daleko w polu,pączki jeszcze nawet nie kolorują i to mnie zbiło trochę z tropu...